ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ «δικαίωσης και ικανοποίησης» με τα οποία πλημμύρισαν τα ηγετικά κλιμάκια του ΚΚΕ μετά το θετικό αποτέλεσμα που απέσπασε στις
πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, διευρύνοντας τα ποσοστά του σε πανελλαδικό επίπεδο σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2009 κατά 3,3% (περί τις 75.000 ψήφους) και ανεβάζοντας το (εθνικό) ποσοστό του σχεδόν στο
11%, έχουν για τον εσωκομματικό «μικρόκοσμο» του Περισσού τη δική τους ιδιαίτερη σημειολογία. Η δυναμική που κατέγραψε στην Περιφέρεια Αττικής το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον κ. Αθ. Παφίλη, το
οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 14,44% (206.473 ψήφοι), πυροδότησε τη σεναριολογία περί διαδοχής της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στο ανώτατο κομματικό αξίωμα, εμφανίζοντας τον κ. Παφίλη να αποκτά το προβάδισμα.

ΟΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νίκος Ζαχαριάδης 1931-1956
Ο μακροβιότερος γραμματέας του ΚΚΕ στα 92 χρόνια ύπαρξης και δράσης του είναι οΝίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι του κόμματος επί μία 25ετία. Επειτα από παρέμβαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς ανέλαβε την ηγεσία το 1931, θέση στην οποία εξελέγη το 1934.Παρέμεινε γενικός γραμματέας παρά τη σύλληψή του από το μεταξικό καθεστώς το 1936 και την παράδοσή του αργότερα στους Γερμανούς,οι οποίοι τον έστειλαν στο Νταχάου,απ΄ όπου απελευθερώθηκε το 1945 και επέστρεψε στην Ελλάδα,αναλαμβάνοντας εκ νέου καθήκοντα ως το 1956 που καθαιρέθηκε (6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).Αυτοκτόνησε το 1973.

Κώστας Κολιγιάννης 1956-1968

Ηγήθηκε του ΚΚΕ από το 1956, όταν αποκαθηλώθηκε οΝ.Ζαχαριάδης, συμβολίζοντας, στο πνεύμα των καιρών (είχε εγκαινιαστεί η λεγόμενη αποσταλινοποίηση του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης υπό τονΝικίτα Χρουστσόφ ),την «αποζαχαριαδοποίηση» του ΚΚΕ,έχοντας φυσικά τις ευλογίες της Μόσχας.«Χρεώθηκε» τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 (12η Ολομέλεια),όπως και το συνολικότερο πρόβλημα καθοδήγησης που αντιμετώπιζε το κόμμα με τον ίδιο να έχει απολέσει κάθε απήχηση μεταξύ των στελεχών.Σύμφωνα με ιστορικές πηγές,οι Σοβιετικοί,προτού προχωρήσουν στη «λύση Φλωράκη»,είχαν βολιδοσκοπήσει για τη θέση του γραμματέα τουςΜ.Γλέζοκαι Μ.Θεοδωράκη, όπως και τονΗλία Ηλιού, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν.

Χαρίλαος Φλωράκης 1972-1989

Επί 17 συναπτά έτη ο «Καπετάν Γιώτης» ηγήθηκε του ΚΚΕ,αποχωρώντας οικειοθελώς από το ανώτατο κομματικό αξίωμα το 1989. Εξελέγη Α΄ Γραμματέας του τον Δεκέμβριο του 1972,στη 17η Ολομέλεια της ΚΕ στη Βουδαπέστη,με τη συγκατάθεση των Σοβιετικών,έχοντας καταφέρει να διαφύγει από την Ελλάδα κάτω από την μύτη των αρχών ασφαλείας της χούντας.

ΟΧ.Φλωράκηςήταν ήδη μέλος του Πολιτικού Γραφείου από την 16η Ολομέλεια που είχε συνέλθει λίγους μήνες πριν και ενώ εκείνος βρισκόταν ακόμη εντός Ελλάδας.

Αλέκα Παπαρήγα 1991-

Τον προσεχή Φεβρουάριο η νυν γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρίαΑλέκα Παπαρήγα συμπληρώνει αισίως 17 συναπτά έτη στο ανώτατο κομματικό πόστο.Αναδείχθηκε σε αυτό στις 27 Φεβρουαρίου του 1991, στο 13ο Συνέδριο.Ηταν η επιλογή τουΧ.Φλωράκηκαι της «παλαιάς φρουράς» έναντι του εκλεκτού των τότε «ανανεωτικών» κ.Ι.Δραγασάκη, ο οποίος έχασε στην κρίσιμη ψηφοφορία για τρεις ψήφους (57 έναντι 54).Παρέλαβε σχεδόν αποδεκατισμένο το ΚΚΕ για να καταφέρει να το στήσει και πάλι στα πόδια του και, παρά τις αντιξοότητες των καιρών,να το αναγάγει σε ηγεμονική δύναμη στον χώρο της Αριστεράς.

Oσοι γνωρίζουν τα ισχύοντα κομματικά μέτρα και σταθμά διαβεβαιώνουν ότι ούτε θέμα αλλαγής ηγεσίας τίθεται στην παρούσα φάση «εκτάκτου ανάγκης» την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ούτε «κούρσα διαδοχής» υπάρχει ή υπήρξε ποτέ στο ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι «ουδέποτε μη μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του» υπονοώντας ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό ισχύει και για τον δημοφιλή βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Παφίλη. Μάλιστα, όπως σημειώνουν με νόημα, στις εθνικές εκλογές του 2007 το κόμμα είχε λάβει αντιστοίχως στις περιφέρειες της Αττικής 233.614 ψήφους έναντι των 206.473 ψήφων που συγκέντρωσε στην παρούσα φάση.

Παρά ταύτα, η «εκκρεμότητα» της διαδοχής παραμένει στο ΚΚΕ και έχει τεθεί με τους φυσιολογικούς όρους της διαδικασίας που προβλέπεται βάσει των κομματικών αρχών και παραδόσεων σε «ομαλές συνθήκες». Η 65χρονη κυρία Παπαρήγα, έχοντας διανύσει μια μακρά θητεία (από το 1991) στο ανώτατο κομματικό αξίωμα και καθιερώνοντας το κόμμα της ως την τρίτη πολιτική δύναμη, κυριαρχώντας στο εσωκομματικό πεδίο και οικοδομώντας έναν ισχυρό πλειοψηφικό εσωκομματικό μηχανισμό, κατισχύοντας έναντι των όποιων φωνών αμφισβήτησης της πολιτικής της, παραμένει ως σήμερα η αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία του ΚΚΕ και η «εγγυήτρια δύναμη» μη παρέκκλισης από την κυρίαρχη «γραμμή», αλλά και εκείνος ο «ενοποιητικός παράγοντας» ώστε να αποφευχθούν τυχόν φυγόκεντρες τάσεις εντός του κραταιού μηχανισμού εξουσίας που έχει διαμορφωθεί στον Περισσό. Επιπλέον, το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται ότι ισχυροποιεί περαιτέρω την παρουσία της, παρά το γεγονός ότι στην κομματική βάση παρατηρείται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, προβληματισμός για το «πού πάμε εν μέσω γενικευμένης επίθεσης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Η ίδια έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι «αν μου αναθέσει το κόμμα άλλη δουλειά, εγώ δεν πρόκειται να κάνω την παρεξηγημένη ιστορική προσωπικότητα». Ωστόσο, οι συνθήκες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, παρατείνουν το ενδεχόμενο της διαδοχής της, καθώς φαίνεται να προκρίνεται για άλλη μια φορά η αναγκαία παρουσία της «σιδηράς κυρίας» του Περισσού στο πηδάλιο του κόμματος στο παρόν, εξαιρετικά ρευστό, πολιτικό σκηνικό, έχοντας μάλιστα μπροστά της την μεγάλη πρόκληση των εθνικών εκλογών (όποτε και αν γίνουν αυτές), αλλά και των γενικότερων πολιτικών ανακατατάξεων που κυοφορούνται. Από εκεί και πέρα, όταν κριθεί ότι «έφτασε η ώρα αλλαγής φρουράς» στην κομματική ηγεσία, μεταξύ εκείνων των ονομάτων που πιθανολογείται ότι θα «πέσουν στο τραπέζι» είναι αυτά των κκ. Αθ. Παφίλη, Ν. Σοφιανού, Δ. Κουτσούμπα και Δ. Αρβανιτάκη.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ
Αθ. Παφίλης

Η κάθοδός του με άνωθεν εντολή από τις Βρυξέλλες,όπου είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής,και η εκλογή του στο εθνικό κοινοβούλιο το 2009 ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά όσων παρακολουθούν τα σενάρια της διαδοχής.Ωστόσο,δεν είναι μέλος του ΠΓ (είναι μέλος της ΚΕ) και εξ αυτού υποστηρίζεται ότι βρίσκεται «εκτός επετηρίδας».

Ν. Σοφιανός

Υπήρξε γραμματέας της ΚΝΕ την κρίσιμη περίοδο μετά τη διάσπαση του 1991 και η ανάδειξή του στο ΠΓ στο τελευταίο συνέδριο προκάλεσε το ενδιαφέρον όσων αναζητούν τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση.Ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κρίθηκε ότι τα πήγε καλά συγκεντρώνοντας ποσοστό 13,74%.

Δ. Κουτσούμπας

Υπήρξε εκ των «εκλεκτών» της γενικής γραμματέως και ανήκει στη «γενιά της διάσπασης» του 1991. Είναι μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων.Οι σκέψεις για ανάδειξή του στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας λέγεται ότι «σκόνταψαν» στις αντιδράσεις εντός του ηγετικού πυρήνα.

Δ. Αρβανιτάκης

Ως γραμματέας της ισχυρότερης οργάνωσης,της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας,«καρπώνεται» μεγάλο μερίδιο του καλού εκλογικού αποτελέσματος που έφερε το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής.Είναι μέλος του ΠΓ και διατηρεί στενές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον «κραταιό» κ.Δ.Γόντικα.