Στην Πολυτεχνειούπολη στρέφεται το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπιστεί το κρησφύγετο των μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι αξιωματικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον συγκεκριμένο χώρο με βάση στοιχεία παλαιοτέρων παρακολουθήσεων αλλά και ορισμένα ευρήματα μετά τη σύλληψη των δύο νεαρών. Κρυφό ατού των διωκτικών αρχών αποτελεί επίσης ένα χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων, στο οποίο αναγράφονται οι διευθύνσεις πέντε κτιρίων στην Αθήνα και που θεωρείται ότι έχουν άμεση σχέση με τη δράση της οργάνωσης, όπως για παράδειγμα ένα κατάστημα πώλησης βεγγαλικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τους δράστες του μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στο πρόσωπο πέντε ακόμη ατόμων, των οποίων τις φωτογραφίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ορισμένοι από τους υπόπτους έχουν αναγνωριστεί από υπαλλήλους εταιρειών ταχυμεταφορών σε διάφορα σημεία της Αττικής απ΄ όπου στάλθηκαν τα δέματα που αναστάτωσαν χθες το κέντρο της Αθήνας, το Αεροδρόμιο αλλά ακόμα και το Βερολίνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη μερικών εκ των υπόπτων αυτών.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» χωρίστηκαν σε δύο ή τρία ζευγάρια, τα οποία ανέλαβαν τη Δευτέρα την αποστολή των δεμάτων-βομβών μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών. Η σύλληψη των δύο προχθές στο Παγκράτι ματαίωσε ένα μέρος της αποστολής των δεμάτων όμως τα υπόλοιπα ταχυδρομήθηκαν… κανονικά από τους ασύλληπτους βομβιστές. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν επίσης τον συντονιστή των επιθέσεων στο πρόσωπο ενός 40χρονου ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο σε ένοπλες οργανώσεις και είχε συσχετιστεί με τις οργανώσεις «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» και «Ενέδρα».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στρέφει το ενδιαφέρον της στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης ύστερα από την ανακάλυψη δύο εισιτηρίων αστικού λεωφορείου της γραμμής Ζωγράφου- Αθήνα, τα οποία είχαν επικυρωθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας και βρέθηκαν στην κατοχή των δύο συλληφθέντων. Από προγενέστερες παρακολουθήσεις των ίδιων ατόμων, όταν ακόμη δεν είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψής τους, οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι εισέρχονταν συχνά στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου όπου παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε μάλιστα οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν πραγματοποιήσει πολυήμερη έρευνα για να εντοπιστεί το πιθανό κατάλυμα των υπόπτων μέσα στον χώρο των φοιτητικών εστιών. Οπως ανέφεραν όμως αξιωματικοί «η έρευνα αυτή δεν είχε στεφθεί με επιτυχία αφού δεν υπήρχαν στοιχεία για τους χώρους διαμονής, ενώ οι κινήσεις μας έγιναν αντιληπτές».

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπενθύμιζαν ότι η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έχει προχωρήσει και άλλες δύο φορές σε μπαράζ εμπρηστικών και βομβιστικών επιθέσεων. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2009 είχε κάνει 15 τέτοιες επιθέσεις με στόχο ΜΜΕ, γραφεία πολιτικών και οικίες δικαστικών λειτουργών. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι παρόμοια μπαράζ επιθέσεων με δέματα-βόμβες είχαν σημειωθεί το 2001, το 2003 και το 2005 με στόχο τότε αστυνομικά τμήματα, γραφεία τραπεζών, αλλά και σπίτια πολιτικών.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν σειρά πληροφοριών ότι μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων από την Ιταλία έδιναν συχνά το «παρών» σε στέκια ελλήνων ομοϊδεατών τους και πιθανολογείται ότι σε αυτές τις επαφές μεταφέρθηκε η τεχνογνωσία για την κατασκευή των εκρηκτικών δεμάτων. Μάλιστα από το 2007, σε συνάντηση ελλήνων με ιταλούς αξιωματικούς στο πλαίσιο του προγράμματος αστυνομικής συνεργασίας «Μεσόγειος», οι καραμπινιέροι είχαν προειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. ότι επίκειται να μεταφερθεί και στην Ελλάδα η «μόδα» των εκρηκτικών δεμάτων.

Ψάχνουν τον καθοδηγητή
Ενα από τα βασικά ζητούμενα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να βρεθεί ο οργανωτής αυτών των επιθέσεων και ο άνθρωπος που δίνει τις εντολές στα επονομαζόμενα «μωρά της τρομοκρατίας». Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις της οργάνωσης αυτής κρύβεται ένας 40χρονος που φέρεται ως δημιουργός των οργανώσεων «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» και «Ενέδρα». Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να οργάνωνε επιθέσεις με βόμβες που ήταν τοποθετημένες σε χύτρες, όπως και τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Η «Ενέδρα» πραγματοποίησε την τελευταία της επίθεση στις 5 Ιουνίου του 2009 με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Εφορία Ψυχικού, στη λεωφόρο Κηφισιάς 160. Και από τότε θεωρείται ότι ουσιαστικά οι δύο οργανώσεις ενοποιήθηκαν…