Πάγιο αίτημα για κάθε αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η άμεση προσφυγή στις κάλπες προβάλλεται μονίμως ως η μόνη λύση των προβλημάτων της χώρας. Από την άλλη πλευρά έχει γίνει κανόνας για όλες τις κυβερνήσεις (για όλα τα κόμματα που εκάστοτε πλειοψηφούν στη Βουλή) να εξετάζουν και να επιλέγουν τον χρόνο κατά τον οποίον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, να «εντοπίζουν» πότε έχουν μαζί τους τον αέρα της νίκης.

Αλλοτε ήταν η ικανότητα των πολιτικών να συλλαμβάνουν τις τάσεις της Κοινής Γνώμης. Σήμερα, εδώ και περίπου σαράντα χρόνια, όλα γίνονται με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργούνται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Η τρέχουσα συζήτηση περί πρόωρων εκλογών (ακόμα και η ημερομηνία της προσεχούς 12ης Δεκεμβρίου ήδη αναφέρεται ως πιθανή ημέρα για να στηθούν οι κάλπες!) γίνεται με προφανή την προσδοκία της Κυβερνήσεως να επιβεβαιώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της και με διαφαινόμενη την εκτίμηση ότι η Αντιπολίτευση θα ηττηθεί και πάλι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόωρες εκλογές θα επιβαρύνουν την κατάσταση στην κοινωνία, θα αναστείλουν περαιτέρω την όποια προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, θα θέσουν σε κίνδυνο όσα πέτυχε η χώρα τον τελευταίο χρόνο με μεγάλες θυσίες του λαού.

Αν η Κυβέρνηση θέλει εκλογές, στην πραγματικότητα μόνο η Αντιπολίτευση μπορεί να τις προκαλέσει ή να τις ματαιώσει!

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα σαφώς. Θα προσφύγει στον λαό αν υπάρξει αδιέξοδο, δηλαδή αν η Αντιπολίτευση θέσει σε αμφισβήτηση την πλειοψηφία, αν η κάλπη δώσει αποτέλεσμα που η Αντιπολίτευση θα ερμηνεύσει ως άρση της εμπιστοσύνης του λαού προς το κόμμα που κυβερνά.

Οσοι δεν θέλουν εκλογές ας θυμηθούν μια φράση που είπε σε παρόμοια περίπτωση ο πρώην αρχηγός της ΝΔ στη Βουλή: «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».