Με πληθυσμό 3,6 δισ. ατόμων (το 66% του παγκόσμιου), Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν 17,4 τρισ. δολάρια για το 2010 (28,8% του παγκόσμιου), ελεύθερη διασπορά των μετοχών στα χρηματιστήρια 3,6 τρισ. δολάρια (13,8% της παγκόσμιας) και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του έτους 49,3 δισ. δολάρια (20,2% της παγκόσμιας), οι αναδυόμενες αγορές σημειώνοντας κέρδη ως 69% το 2010 υπεραποδίδουν έναντι των ανεπτυγμένων.

Με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να αντιμετωπίζουν εξάλλου συνολικά χαμηλές προοπτικές ονομαστικής ανάπτυξης την ώρα που τα δημόσια οικονομικά τους παραμένουν σε κακή κατάσταση, η ισχυρή θεμελιώδης εικόνα των αναδυομένων αγορών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Για τους περισσότερους αναλυτές πάντως οι ελκυστικές αποτιμήσεις και τα βελτιωμένα θεμελιώδη (καλύτεροι εταιρικοί ισολογισμοί, υγιέστεροι κρατικοί προϋπολογισμοί, σε συνδυασμό με υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη) στηρίζουν τις προβλέψεις τους για διψήφια περιθώρια ανόδου το επόμενο διάστημα.

Με βάση τις προβλέψεις της ΗSΒC και της Τhomson Reuters Datstream, ο παγκόσμιος δείκτης των μετοχών των αναδυομένων αγορών ΜSCΙ Εmerging World θα διαμορφωθεί στις 1.260 μονάδες στο τέλος του 2011, κάτι που παραπέμπει σε περιθώρια ανόδου 20% από τα παρόντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν και την επόμενη δεκαετία να οδηγούν την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση είναι ήδη μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ανεπτυγμένων χωρών, ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει υψηλός, ενώ η ηλικιακή σύνθεση και το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού κινούνται ευνοϊκά. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των αναδυομένων οικονομιών θα βασίζεται όλο και περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση αντί στις εξαγωγές Από τις επί μέρους περιοχές και αγορές, η Citigroup συστήνει πάντως αυξημένες θέσεις στην Ασία, ουδέτερη θέση στη Λατινική Αμερική και μειωμένη θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Από τις επί μέρους αγορές συστήνει αύξηση θέσεων στις Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Κίνα και Τσεχία. Η ΗSΒC, από την πλευρά της, συστήνει αυξημένες θέσεις στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, μειωμένες θέσεις στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και ουδέτερη θέση στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής. Από τις επί μέρους αγορές αυξημένη θέση συστήνει για την Ουγγαρία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Κορέα και το Μεξικό.

Ωστόσο η κατάσταση δεν στερείται κινδύνων, καθώς δεν αποκλείεται ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ η (αναπόφευκτη για ορισμένους) δημιουργία φούσκας ειδικά στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

mantik@tovima.gr