Στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρχε η παράδοση η ψήφος στους μικρούς δήμους και κοινότητες να είναι χαλαρή και ίσως ακομμάτιστη, με βάση προσωπικές γνωριμίες και, φυσικά, κάποιες διευκολύνσεις.

Σε μεγάλους δήμους και στις νομαρχιακές εκλογές η ψήφος έπαιρνε τη μορφή διαμαρτυρίας προς το κυβερνών κόμμα ή τους τοπικούς βουλευτές- προειδοποίηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ετσι ήταν μια ευκαιρία συναλλαγών για διορισμούς, πολεοδομικές, φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις. Η μορφή ψήφου διαμαρτυρίας σε παρόμοιες εκλογές για διάφορους λόγους είναι συνήθης, ίσως παγκόσμια.

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου γίνονται με βάση τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τη συνένωση των 57 νομών στις 13 διοικητικές περιφέρειες και τη μείωση των δήμων και κοινοτήτων από 1.034 σε 325.

Για πρώτη ίσως φορά οι εκλογές τείνουν να αποκτήσουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, με πρωτοβουλία των δύο αριστερών κομμάτων, την οποία άκριτα ακολουθεί και ενδυναμώνει η ΝΔ. Επίσης για πρώτη φορά πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Σαμαράς και η κυρία Παπαρήγα έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλες τις περιφέρειες και τους βασικούς δήμους αντικαθιστώντας τους υποψηφίους τους. Και οι δύο προβάλλουν μιαν αντιμνημονιακή πολιτική, με διαφορετικά βέβαια επιχειρήματα.

Είναι όμως γνωστό ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου διαπραγματευόμενος ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο ως διά μαγείας θα εξαφανίσει το έλλειμμα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αν θεωρεί ανίκανη την κυβέρνηση, οφείλει να ζητήσει εκλογές. Μπροστά στην πολιτικοποίηση των εκλογών ο Πρωθυπουργός είχε υποχρέωση να απαντήσει. Στη διακαναλική συνέντευξη δεν εκβίασε. Εθεσε το πρόβλημα.

Το μήνυμα των εκλογών θα έχει αποδέκτη την κυβέρνηση, αλλά κυρίως τις διεθνείς αγορές, σε μια περίοδο που η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου, σε συνδυασμό με τη διεθνή παρουσία του Πρωθυπουργού, αρχίζει να πείθει τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα άλλωστε είναι ορατό με τη σημαντική υποχώρηση των spreads, τη διεθνή επιτυχή μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και την πρώτη διεθνή διατραπεζική συμφωνία της Εurobank.

Ο «Καλλικράτης», τόσο για τις περιφέρειες όσο και για τους δήμους, δεν είναι τυχαία μεταρρύθμιση. Οι περιφέρειες έχουν σημαντικό και σοβαρό αριθμό καθηκόντων, με βασικότερο τη διαχείριση σημαντικών πόρων από το ΕΣΠΑ για περιφερειακά έργα.

Σκοπός του «Καλλικράτη» είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η σταδιακή εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και για τον έλεγχο της διοίκησης μέσω στόχων, προϋπολογισμών-απολογισμών και τη διαχείριση των διατοπικού χαρακτήρα προβλημάτων, θέτοντας τέρμα στην κατασπατάληση πόρων.

Η συμμετοχή στις εκλογές απαιτεί ψήφο σκέψης και ευθύνης.

Ο κ. Χρήστος Καλαμπόκης είναι οικονομολόγος, ανώτατο στέλεχος τράπεζας.