ΒΕΤΟ
Δύο φορές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε βέτο, όσες δηλαδή προβλέπει η σύμβαση με τους Γερμανούς, και απέρριψε ισάριθμους υποψηφίους για τη θέση του ισχυρού άνδρα του ΟΤΕ.

Ο πρώτος ήταν ο κ. Π. Βουρλούμης, τον οποίο πρότειναν αρχικά τα στελέχη της Deutsche Τelekom και, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

vvv
Στη συνέχεια οι Γερμανοί έριξαν στο τραπέζι το όνομα του κ. Ι. Αϊβάζη, εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ΟΤΕ. Και σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε βέτο, καθώς ο κ. Αϊβάζης θεωρείται από πολλούς συνεχιστής του «συστήματος Βουρλούμη» στον ΟΤΕ, ενώ υπήρχαν και αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές.

vvv
Επειτα από αυτή την εξέλιξη οι Γερμανοί βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2008 θα μπορούσαν να επιλέξουν μόνοι τους το πρόσωπο του νέου ισχυρού άνδρα του ΟΤΕ. Ετσι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πλέον έπεσε το όνομα του κ. Μ. Τσαμάζ, διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, ο οποίος εγκρίθηκε και από τις δύο πλευρές.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Ενώ ξεκίνησε δυναμικά η συζήτηση για το νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε την αγορά τυχερών παιχνιδιών και ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, ξαφνικά δεν κινείται τίποτα και οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να μαντέψουν τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για το πόσες άδειες θα δοθούν για «φρουτάκια» αλλά και τον τρόπο αδειοδότησης και φορολογίας του διαδικτυακού τζόγου.

vvv
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρώτα θα στείλει το νομοσχέδιο στις Βρυξέλλες για έγκριση και μετά θα το φέρει στη Βουλή. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον τρεις-τέσσερις μήνες ώσπου να δοθεί το τελικό ΟΚ. Δεδομένου ότι μπαίνει ο Νοέμβριος και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όλα δείχνουν ότι άδειες δεν πρόκειται να δοθούν πριν από το προσεχές καλοκαίρι. ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
Λίγες ημέρες μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το έργο της, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής κ. Δ. Κυριτσάκης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (σκίτσο).

vvv
Ο κ. Κυριτσάκης ήταν εμφανώς ενοχλημένος για τις αλλεπάλληλες επικρίσεις που έχει δεχθεί η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα. Τελικώς όμως από τη συνάντησή του με τον υπουργό (ο οποίος έχει τον τρόπο του) βγήκε ικανοποιημένος, αφού ο κ. Χρυσοχοΐδης τον διαβεβαίωσε ότι μαζί του δεν έχει κανένα παράπονο ή πρόβλημα.

vvv
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού βρίσκεται πλέον στη «ρότα» της πολιτικής που έχει χαράξει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και δεκάδες προϊόντα της «καθημερινότητας του πολίτη» βρίσκονται υπό έρευνα. Ετσι, λοιπόν, «τέλος καλό, όλα καλά».

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Τον αυστριακό οικονομολόγο Joseph Schumpeter και τη θεωρία του περί «δημιουργικής καταστροφής» επικαλέστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γκριμάλντι κ. Εμανουέλε Γκριμάλντι μιλώντας στο 14ο ΕuroΜed Convention From Land to Sea, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες εν πλω στο πλοίο «Cruise Οlympia» των Μινωικών Γραμμών.

vvv
«Ο Schumpeter» είπε ο κ. Γκριμάλντι «προέβλεπε ότι ο ανταγωνισμός στον καπιταλισμό θα οδηγήσει στην καταστροφή επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν αποδοτικά» και μέσω αυτής της «δημιουργικής καταστροφής θα απελευθερωθούν πόροι για πιο καινοτόμες, αποτελεσματικές και τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις». vvv
Ας σημειωθεί ότι οι Μινωικές Γραμμές ανήκουν στον ιταλικό όμιλο. Ωστόσο ο κ. Γκριμάλντι δεν αναφερόταν στον δικό του όμιλο όταν μιλούσε για «δημιουργική καταστροφή», αλλά μάλλον στους ομίλους των άλλων.

vvv
Διότι όσον αφορά τις Μινωικές Γραμμές αναγνώρισε ότι «παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την ύφεση, η εταιρεία αναμένεται να ξεφύγει από τη στασιμότητα και παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, είναι συγκριτικά καλύτερα των εισηγμένων ανταγωνιστών της».