Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς από την Κέρκυρα, κατηγορώντας τον ότι δυσφημεί τη χώρα του.

Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τις δηλώσεις Γιούνκερ λέγοντας: «Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε κάποιον άλλο πρώην πρωθυπουργό, εννοούσε το σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι να δυσφημεί τη χώρα του. Δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι να κρίνει τη χώρα «απ’ έξω», ως «τρίτος», ως «ουδέτερος παρατηρητής». Δουλειά του είναι να λύνει τα προβλήματα. Οι πρωθυπουργοί δεν κατηγορούν τις χώρες που τους εξέλεξαν. Τις κυβερνούν. Οι πρωθυπουργοί δεν «σχολιάζουν» τα προβλήματα των χωρών τους με τα πιο μελανά χρώματα. Τα λύνουν».

Ο κ. Σαμαράς όμως έστρεψε τα πυρά του και εναντίον του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου καταλογίζοντάς του ότι «προσπάθησε για δύο εικοσιτετράωρα να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία, αποδίδοντας στον πρώην πρωθυπουργό τις δηλώσεις Παπανδρέου. Τώρα που αποκαλύφθηκε ποιον εννοούσε ο κ. Γιούνκερ, τι έχουν να πουν; Θα ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη; Υπάρχει, άραγε, η λέξη «συγγνώμη» στο λεξιλόγιό τους;».

Ο κ. Σαμαράς όμως αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στάινμπρουκ ο οποίος είχε ειδοποιήσει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, από τις αρχές του 2009, για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας για να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «εννιά μήνες αργότερα, παρίστανε ότι δεν ήξερε τίποτε κι έταζε στους πάντες τα πάντα».

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τις δηλώσεις του κ., Γιούνκερ ως επιχείρημα ότι δικαιώνονται οι δικές του τοποθετήσεις που ζητούσε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία από το 1981: «Βγαίνει ο κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης και λέει το εξής αποκαλυπτικό: Ότι τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν τις ρίζες τους τρεις δεκαετίες πριν. Τι σύμπτωση! Αυτό ακριβώς έλεγα εδώ και μήνες. Ότι η Ελλάδα έκανε «ανάπτυξη» και «κοινωνική πολιτική» με δανεικά. Και δεν το έκανε τα τελευταία χρόνια, το έκανε τις τελευταίες δεκαετίες. Γι’ αυτό και ζήτησα, αν πρόκειται να γίνει Εξεταστική για την Οικονομία, να πάει πίσω ως το 1981. Τώρα επισημαίνουν το ίδιο ακριβώς και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Επανέλαβε δε την πρότασή του «να πάει η Εξεταστική και μετά τον Οκτώβριο του 2009. Για να δούμε πώς ακριβώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, ενώ μπορούσαμε να το αποφύγουμε, όπως το απέφυγαν άλλες χώρες».

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και ότι προσφύγαμε στην τρόικα από λάθη και παραλείψεις της σημερινής κυβέρνησης. «Το Μνημόνιο αποδεικνύεται άδικο, επώδυνο και αναποτελεσματικό» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε να μην επιβληθούν άλλοι φόροι αλλά να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς έκανε και αυτοκριτικές αναφορές λέγοντας ότι «έχουμε πάρει τις αποστάσεις μας και έχουμε τραβήξει τις διαχωριστικές μας γραμμές από το δικό μας χθες» και πρόσθεσε ότι: «μπορεί να έκανε σφάλματα η Νέα Δημοκρατία όταν κυβέρνησε, αλλά τις συντάξεις των 700 ευρώ δεν τις πετσόκοψε. Τους συνταξιούχους δεν τους οδήγησε στην πείνα. Τους νέους δεν τους οδήγησε στη φυγή. Τους μικρομεσαίους δεν τους οδήγησε στα λουκέτα. Τους εργαζόμενους δεν τους οδήγησε στη μόνιμη ανασφάλεια. Και τους ανέργους δεν τους οδήγησε στην απελπισία! Την αυτοκριτική μας την κάναμε πρώτοι και μόνοι. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έκανε αυτοκριτική».

Τέλος ο κ. Σαμαράς έθεσε το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας: «Σκεφτείτε: θέλετε να έχει το ΠΑΣΟΚ λόγους να νιώθει ευχαριστημένο; Θέλετε να του «λύσετε τα χέρια» για να συνεχίσει την πολιτική του και να πάρει και χειρότερα μέτρα από εκείνα που ήδη ετοιμάζει; Ή θέλετε να νιώσει «ζεματισμένο»; Και να πάρει το μήνυμα ότι «ως εδώ ήταν», η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα ψέματα, δεν αντέχει άλλη υποκρισία, δεν αντέχει άλλη ασφυξία; Αλήθεια τι μήνυμα θα στείλουμε;».