Στην καθ΄ ημάς Ανατολή κυριαρχεί παλαιόθεν σύνδρομο χρονικής υστέρησης.

Ολο το σύστημα, πολιτικό, οικονομικό, μιντιακό, συνδικαλιστικό, δείχνει να μην έχει αντανακλαστικά.

Δεν προβλέπει, ούτε προνοεί, συνήθως υπνώττει και στις περισσότερες των περιπτώσεων, αφού επέλθει η καταστροφή, υπεραντιδρά εκ των υστέρων.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται για σύστημα βραδυφλεγές.

Φαίνεται από τη στάση του απέναντι στην οικονομική κρίση.

Τα σημάδια υπήρχαν από την αρχή του 2007, αλλά ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να προετοιμασθεί.

Το 2008 οι περισσότεροι είχαν διαθέσιμα στοιχεία και πολλές πια εικόνες της επερχόμενης κρίσης.

Το 2009 η κρίση ήταν ορατή και η απειλή φανερωμένη, αλλά και πάλι ο ευρύς κύκλος της διασυνδεδεμένης πολιτικής, της οικονομίας, των μίντια και των συνδικάτων έμεινε απαθής, σε ρόλο άβουλου παρατηρητή.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η δική μας, του Τύπου και των ΜΜΕ, που βλέπαμε το τρένο της κρίσης να έρχεται και νομίζαμε πως ήταν τα φώτα της επικαιρότητας…

Ο κόσμος της ενημέρωσης άλλαζε ριζικά και ένας κλάδος ολόκληρος κορόιδευε τους πάντες και τα πάντα, αντλώντας πληροφόρηση και ύλη από ευτελείς ιντερνετικές πηγές.

Οι πιο πολλοί την έβρισκαν κιόλας, νόμιζαν πως κάτι κάνουν. Και το συνδικάτο που σήμερα σκίζει τα ρούχα του δεν ήθελε καν να ακούει για την κρίση και τις συνέπειές της. Ορισμένοι έφτιαχναν θεωρίες συνωμοσίας και άλλοι πίστευαν ότι όσα έβλεπαν ήταν κατασκευάσματα υποχθόνιων δυνάμεων.

Είναι αυτή δυστυχώς γενική συμπεριφορά. Αφορά τους πάντες. Η χρεοκοπία ήταν προ των πυλών και η ιθύνουσα τάξη της χώρας αγρόν ηγόραζε.

Καμία επεξεργασία, καμία προετοιμασία, καμία πρόνοια, παρά μόνον καλαμπούρια και επιφανειακές προσεγγίσεις.

Τα κόμματα εξουσίας προσπαθούσαν να κρυφτούν, σύμπασα η Αριστερά δεν πίστευε, απέδιδε υπερφυσικές δυνατότητες στο οικονομικό σύστημα, είχε οικοδομήσει τέτοιο μύθο ισχύος γι΄ αυτό που δεν μπορούσε να τον ξεπεράσει. Κάπως έτσι η κρίση ήλθε και οι περισσότεροι έμειναν αποσβολωμένοι.

Κακά τα ψέματα, η κρίση έχει φτιάξει πλέον τα δικά της μεγάλα γεγονότα, τα οποία ήδη επενεργούν και διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον, το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο.

akarakousis@dolnet.gr