Την αποτυχία του να κλείσει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά να κάνει προτού τελειώσει ο πρώτος χρόνος της θητείας του, παραδέχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Οπως εξήγησε, επιθυμεί ακόμη τη μεταφορά των κρατουμένων «μαχητών του εχθρού» στις ΗΠΑ και την προσαγωγή τους σε δίκη από πολιτικά δικαστήρια. Τόνισε μάλιστα ότι «η Αμερική δεν πρέπει να φοβάται να δικάσει τους υπόπτους για τρομοκρατία μέσα στο υπάρχον δικαστικό της σύστημα».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η πολιτική μάχη γύρω από τη μεταφορά των κρατουμένων από την Κούβα σε αμερικανικές φυλακές «αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη» απ΄ ό,τι περίμενε.

Η ομολογία Ομπάμα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την ξαφνική απόφαση του Λευκού Οίκου να ανακοινώσει ότι τα θύματα των παράνομων απαγωγών υπόπτων για τρομοκρατία από τη CΙΑ σε άλλες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν διώξεις- και αυτό «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Μετά την παρέμβαση, δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τη μήνυση του Αιθίοπα Μπινιάν Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν το 2002, μεταφέρθηκε στο Μαρόκο (όπου, όπως υποστηρίζει, βασανίστηκε) και κατέληξε στο Γκουαντάναμο, για να αφεθεί ελεύθερος μόλις πέρυσι.