«Φτιάχνεται 11άδα και πάμε και για… πάγκο» έλεγε Θεσσαλονικιός από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, σχολιάζοντας τον πληθωρισμό υποψηφιοτήτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εν όψει τοπικών και περιφερειακών εκλογών! «Παρών» έχουν δηλώσει οι κκ. Κ.Γκιουλέκας, Γ.Μπουτάρης , Στέλιος Παπαθεμελής, Νίκος Ευθυμιάδης, Σ.Τζακόπουλος, Φ.Μπίμπασης , Κ.Μαργαρίτης και Μπ.Μπαρμπουνάκης , Σ. Ζαριανόπουλος ενώ «διαθέσιμοι» εμφανίζονται οι κκ. Τ.Τζήκας και Β.Παπαγεωργίου. Είναι η αποτύπωση της στιγμής μπροστά σε ένα τρίμηνο διεργασιών ως τις 7 Νοεμβρίου, κατά το οποίο μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά σε συμμαχίες και τελικές διεκδικήσεις για τον δημαρχιακό θώκο. Περιδιαβάζοντας κανείς την πολιτική γεωγραφία των υποψηφίων, ένα είναι σίγουρο: αναζητείται το νέο πρόσωπο του δήμου, ύστερα από μια 12ετία διοίκησης από τον κ. Β.Παπαγεωργόπουλο, με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια να μιλούν για αδιαφάνεια, τρύπες στην οικονομική διαχείριση και έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας.

Κάπως έτσι χτίστηκε και η ανάγκη για μια δυνατή υποψηφιότητα της ΝΔ, ώστε να υπάρξει η επόμενη μέρα για τη γαλάζια παράταξη. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, όπως λένε στελέχη της αυτοδιοίκησης, αναζητούσε μια εναλλακτική λύση, που έλαβε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Γκιουλέκα. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Σ. Τζακόπουλος – έχει διατελέσει πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΑΘ-, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την υποψηφιότητά του, ήταν ένα από τα πρόσωπα που «έπαιζαν» από καιρό ως επιλογή που θα μπορούσε να πάρει το χρίσμα της ΝΔ. Αν και σήμερα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τον στηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη απέναντι στον κ. Γκιουλέκα, πολλοί από τον χώρο της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη «κρατούν μικρό καλάθι». Παρατήρησαν ότι δεν ήταν στην αίθουσα που παρουσίασε την υποψηφιότητά του γνωστοί ντορικοί από τον χώρο των μηχανικών ενώ επιπλέον δεν έχει σβήσει η φημολογία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη μάχη, πριν από τον Νοέμβριο.

Οπως λένε στελέχη από τη Θεσσαλονίκη, η κυρία Μπακογιάννη δεν έχει ακόμη καταλήξει στο ποιον θα υποστηρίξει, αν και στα σίγουρα θα βρεθεί απέναντι στον κ. Γκιουλέκα. Από τη γαλάζια δεξαμενή φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους και ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Κ. Μαργαρίτης.

Πάντως, η υποψηφιότητα που τάραξε τα νερά ήταν εκείνη του κ. Ν. Μπουτάρη. Προκάλεσε από θετικές κρίσεις για «μια υπερκομματική υποψηφιότητα» με εμβέλεια ως δυσμενή σχόλια, κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς, για βεβιασμένη κίνηση. Τις αρνητικές κρίσεις εξέφρασαν στελέχη από τις δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις πολιτών που, μαζί με την παράταξη του κ. Μπουτάρη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», είχαν συμφωνήσει να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο και να υποδείξουν υποψήφιο, επιζητώντας αλλαγή σελίδας στον δήμο με αντιδεξιό μέτωπο. Μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη, αποστασιοποιήθηκαν οι υπόλοιπες έξι παρατάξεις και κινήσεις. Ετσι, δεν τον κάλεσαν σε εκδήλωση που οργάνωσαν για να ανακοινώσουν κοινό πλαίσιο δράσης για «συντονισμένο βηματισμό των δημοκρατικών και δημιουργικών δυνάμεων της πόλης». Η «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» με επικεφαλής την κυρία Χρύσα Αράπογλου (βουλευτής ΠαΣοΚ), η «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΝ κ. Τ.Μηταφίδη , η «Οικολογία Αλληλεγγύη» με εκπρόσωπο τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μ.Τρεμόπουλο, καθώς και οι κινήσεις πολιτών «Αλλάζουμε την Πόλη», «Δώδεκα» και «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη» με εκπρόσωπο τον κ. Τ. Τζήκα προχωρούν μαζί και αναζητούν κοινό υποψήφιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζήκας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να θέσει υποψηφιότητα, υπό προϋποθέσεις. Ο νεαρός επιχειρηματίας («Singular» και της «Τεχνόπολις») χαίρει εκτιμήσεως στον χώρο του ΠαΣοΚ αλλά και της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ έχει κύκλο επαφών στον κόσμο των νέων τεχνολογιών ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας. Ο κ. Ν. Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, είναι ένα ακόμη πρόσωπο που έχει συνδεθεί με τον κ. Μπουτάρη και μάλιστα τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2006 ενώ το 2002 είχε υποστηρίξει τον κ. Βούγια. Προσβλέπει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αν και επιχειρεί να διεισδύσει και στον χώρο του Κέντρου. Εν τω μεταξύ και ο κ. Μπ.Μπαρμπουνάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη του ΠαΣοΚ, έχει δηλώσει ότι διεκδικεί τη δημαρχία, όπως και ο Φ. Μπίμπασης (ΑΜΕΑ), ενώ στον χώρο του ΠαΣοΚ κινούνται και στελέχη που έχουν προτείνει την υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού κ. Β. Παπαγεωργίου.

Το ΚΚΕ στηρίζει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον τραπεζοϋπάλληλο κ. Σωτ.Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του κόμματος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» κ. Στέλιος Παπαθεμελής που διεκδικεί τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, προβάλλει την υποψηφιότητά του με επίθεση στο «κομματοκρατικό σύστημα». Το ΛΑΟΣ δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητες, αλλά πολλοί αναμένουν ότι ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Βελόπουλος θα θέσει υποψηφιότητα. Οσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Π. Ψωμιάδης «τρέχει μόνος του», όπως λένε χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικά στελέχη, και οι μετρήσεις που γίνονται από τα επιτελεία των κομμάτων τον «δείχνουν» μπροστά. Πάντως, το ΠαΣοΚ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις επιλογές του, ενώ ακούγονται ονόματα όπως του πρώην υπουργού κ. Γ. Φλωρίδη, του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ.Μαγκριώτη, του βουλευτή κ. Β. Γερανίδη κ.ά.