Δράση σε 7 καυτούς τομείς για μια ασφαλή Αθήνα

Πρωτοποριακές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (φωτογραφία δεξιά) και τον υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, το πόρισμα θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις των μελών …

Πρωτοποριακές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (φωτογραφία δεξιά) και τον υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, το πόρισμα θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής αφορούν επτά βασικούς τομείς και ειδικότερα το παρεμπόριο, τους μη νόμιμους μετανάστες, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, τους αστέγους και τα κτίρια (εγκαταλειμμένα, κτίρια που τελούν υπό κατάληψη, κτίρια που ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς εν είδει ξενοδοχείου κ.ά.). Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα, τα προβλήματα αυτά «οδηγούν στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου και εγκληματογόνου περιβάλλοντος, που έχει ήδη λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ ευνοεί ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις». Ετσι κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για «Δράση στην Αθήνα», όπως τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το πρόγραμμα.

1. Ναρκωτικά
Μεταφορά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία

Πού εντοπίζεται Στις οδούς Καποδιστρίου, Ξούθου, Σωκράτους, Πειραιώς, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Γερανίου, Ευριπίδου, Αγησιλάου και στις πλατείες Εξαρχείων, Αγ. Κωνσταντίνου, Ομονοίας, Βάθης.

Τι γίνεται Στις περιοχές αυτές ο αριθμός των χρηστών/ μικροδιακινητών αγγίζει τον αριθμό των 2.500 ημερησίως. Λειτουργεί Μονάδα Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ στην Καποδιστρίου 46. Η παρουσία της Μονάδας εκτιμάται ότι αυξάνει τον αριθμό των χρηστών στην περιοχή και διευκολύνει τη διακίνηση. Ενέργειες Μετεγκατάσταση των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεί α. Παραχώρηση τριών ισόγειων χώρων εμβαδού 50 τ.μ., εκτός της «προβληματικής» περιοχής (Γερανίου, κ.λπ.), ώστε να λειτουργήσουν Σταθμοί Αμεσης Πρόσβασης (ενηλίκων, εφήβων, αλλοδαπών) οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, καθώς επίσης και άμεσες παραπομπές στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Συνεργασία ΚΕΘΕΑΟΚΑΝΑ με την Αστυνομία. Αναβάθμιση του κέντρου από τον Δήμο Αθηναίων (πεζόδρομοι, φωταγώγηση, καθαριότητα, εκκένωση κτιρίων, κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων/ εγκαταλελειμμένων ανάπτυξη άλλων δράσεων κ.λπ.). Σεμινάρια στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την αντιμετώπιση των χρηστών.

2. Παρεμπόριο
Πολυπολιτισμική αγορά

Πού εντοπίζεται Στο εμπορικό κέντρο Αθηνών (Ερμού, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Ομονοίας, Πατρ. Γρηγορίου Ε΄, Αγ. Κων/νου), καθώς και πέριξ της ΑΣΟΕΕ και της Πλ. Βικτωρίας.

Τι γίνεται Αλλοδαποί πωλούν προϊόντα «δίχως ταυτότητα» και προϊόντα απομίμησης, ταυτόχρονα με τη δράση κυκλωμάτων εφοδιασμού των παράνομων προϊόντων.

Ενέργειες Καταγραφή από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία του αριθμού των μικροπωλητών και του νομικού καθεστώτος στο οποίο υπάγονται. Χρήση των scanner της Frontex σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα ώστε να ανιχνεύονται τα προϊόντα κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα. Ενίσχυση των ελέγχων στα κινεζικά καταστήματα καθώς έχει εντοπιστεί ότι συνιστούν την πηγή των «προϊόντων δίχως ταυτότητα». Καθορισμός και χωροθέτηση «πολυπολιτισμικών αγορών» στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, στο πρότυπο του Camden market του Λονδίνου. Στις αγορές αυτές δεν θα πωλούνται παράνομα προϊόντα αλλά νόμιμα καθώς και αυτοπαραγόμενα προϊόντα. Εναλλακτικάπροτείνεται η μη καταστροφή των προϊόντων, αλλά η δωρεά τους σε απόρους.

3. Μη νόμιμοι μετανάστες
Ελεγχος στους σπιτονοικοκύρηδες
Πού εντοπίζονται Στις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Κολωνού, Πειραιώς, Αγίων Ασωμάτων, Ερμού, Αιόλου και στις πλατείες Ομονοίας, Βάθη, Καραϊσκάκη, Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας, Αμερικής, και στην περιοχή Εθνικού Μουσείου και Πολυτεχνείου.

Τι γίνεται Η πλειονότητα των μεταναστών παραμένει στην Ελλάδα επειδή η επιστροφή στη χώρα προέλευσης είναι πρακτικά ή νομικά ανέφικτη. Ενέργειες Καταγραφή αλλοδαπών της περιοχής. Συνεργασία αλλοδαπών με το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον εντο πισμό Ελλήνων που ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς δίχως τις νόμιμες διαδικασίες και επομένως φοροδιαφεύγουν. Εξέταση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση διαχείρισης των διαμενόντων στην Ελλάδα με την τοποθέτησή τους σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αντικείμενα που γνωρίζουν (π.χ. αγροτικές καλλιέργειες). Δημιουργία Σώματος ήπιας καταστολής σε συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους αλλοδαπούς. Δημιουργία χώρων φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες με αξιοποίηση διαθέσιμων κτιρίων ή φιλοξενίας μέσω μίσθωσης ξενοδοχείων.

4. Καφέ-μπαρ
Κλείσιμο των «παραθύρων»
Τι γίνεται Στο κέντρο της Αθήνας λειτουργούν 18.500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα 2.500 βρίσκονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, εκ των οποίων τα 200-250 δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Επίσης η νομοθεσία σχετικά με τη σφράγιση των καταστημάτων έχει αρκετά «παράθυρα» που ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις. Ενέργειες Καθορισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος των χρήσεων γης για κάθε περιοχή. Τροποποίηση του Νόμου ώστε να οριστούν σαφώς οι αρμοδιότητες ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας. Ανάθεση στη Δημοτική Αστυνομία αποκλειστικών αρμοδιοτήτων ώστε να εστιάσει η ΕΛ.ΑΣ. στην εγκληματικότητα. Η ΕΛ.ΑΣ. να ενημερώνεται για διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δημοτική Αστυνομία ώστε να ελέγχει τις παραβιάσεις. Εξέταση του αιτήματος του Γραφείου Ιστορικού Κέντρου για την επιστροφή της αρμοδιότητας ελέγχου και σφράγισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

5. Εγκαταλειμμένα κτίρια
Τι γίνεται Αρκετά νεοκλασικά αλλά και δημόσια κτήρια είναι εγκαταλειμμένα και ενίοτε τελούν υπό κατάληψη από χρήστες ναρκωτικών, αστέγους, μετανάστες και άλλους. Επίσης πολλά κτίρια ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς με μη νόμιμες διαδικασίες και στη συνέχεια «ονομάζονται» εγκαταλειμμένα. Οι ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Ενέργειες Καταγραφή των στοιχείων ιδιοκτησίας των εγκαταλειμμένων νεοκλασικών κτιρίων αλλά και όσων ενοικιάζονται παράνομα σε αλλοδαπούς, καθώς και ο εντοπισμός των ιδιοκτητών οι οποίοι και φοροδιαφεύγουν. Εφαρμογή του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ 2014» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πολιτικές αξίας γης που να ευνοούν τις νέες οικογένειες και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και την επανακατοίκηση εγκαταλειμμένων διατηρητέων και μη, ή χρήση τους ως χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

6. Αστεγοι
Γερμανικό μοντέλο

Πού εντοπίζονται Υπάρχουν 250 σημεία όπου συγκεντρώνονται άστεγοι.

Ενέργειες Καταγραφή του αριθμού και του προφίλ του αστέγου. Δημιουργία κρατικής μονάδας για ηλικιωμένους, ενίσχυση των δομών για επανένταξη αποφυλακισθέντων ώστε να μην καταλήγουν άστεγοι. Παροχή χώρων για ξενώνες, αλλά και δημιουργία «ξενώνων νύχτας» για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών στέγασης. Εφαρμογή του μοντέλου one-euro job της Γερμανίας: είναι ένα εργασιακό μοντέλο για ανέργους και απόρους. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στην πρόνοια τους δίδεται η δυνατότητα εργασίας σε δήμους (π.χ. οδοκαθαριστές) για την οποία κερδίζουν ένα ή δύο ευρώ την ώρα, δίχως όμως να απολέσουν το επίδομα πρόνοιας.

7. Εκδιδόμενα πρόσωπα
Μόνο τρεις «οίκοι» είναι νόμιμοι!

Τι γίνεται Με τον νόμο 2734/1999 οι περισσότεροι «οίκοι ανοχής» έχασαν την άδεια λειτουργίας τους με αποτέλεσμα σήμερα μόνο στον Δήμο Αθηναίων να λειτουργούν 230 «οίκοι», εκ των οποίων μόνο οι τρεις έχουν άδεια και άλλοι δύο βρίσκονται υπό έγκριση. Επίσης το Δημόσιο χρεώνεται 380.000 ευρώ για τις ιατρικές εξετάσεις 2.000

ιεροδούλων με άδεια, ενώ αυτές πληρώνουν κανονικά εισφορές στο ΙΚΑ. Φόρο όμως το κράτος λαμβάνει από έξι μόνο νόμιμους οίκους ανοχής που κόβουν αποδείξεις και λειτουργούν με άδεια.

Ενέργειες Τ ροποποίηση του νόμου αναφορικά με τη μείωση της απαγορευτικής απόστασης από εκκλησίες, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ. για τη λειτουργία οίκων ανοχής. Εξέταση της πρότασης για νομοθετική πρωτοβουλία από το υπ. Εσωτερικών ώστε να δίδονται άδειες εργασίας στα εκδιδόμενα πρόσωπα εκτός σπιτιών, ως αυτοαπασχολούμενα. Αναμένεται εκτίμηση από το υπ. Εργασίας σχετικά με την οικονομική εισφορά αυτού του μέτρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk