Με αλλαγές, η πλειονότητα των οποίων έχει τον χαρακτήρα των νομοτεχνικών βελτιώσεων, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες ουσιώδεις τροποποιήσεις, όπως η επιμήκυνση ορισμένων ορίων ηλικίας για την προσαρμογή στο νέο σύστημα, ολοκληρώθηκε αργά χθες η συζήτηση των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Τα άρθρα ψηφίστηκαν από όλους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, αρκετοί από τους οποίους προέτρεψαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις, κυρίως ως προς τα μεταβατικά διαστήματα προσαρμογής στο νέο σύστημα για ευπαθείς ομάδες, όπως οι μητέρες ανηλίκων. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος επέμεινε στην υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από το προσεχές έτος και προκειμένου να παρακαμφθούν οι ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, όρισε ότι για τα ζητήματα συνταξιοδότησής τους η αρμοδιότητα θα παραμείνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διευκρινίζοντας συνάμα ότι οι αντίστοιχες αρμοδιότητες για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών θα παραμείνουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά που προβλέπονται από το μνημόνιο που συνομολογήθηκε με την τρόικα, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την προ σεχή Τρίτη και θα ψηφιστεί δύο ημέρες αργότερα με τον ορισμό εμβόλιμων συνεδριάσεων. Κατά τον σχετικό προγραμματισμό που έγινε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Α. Κακλαμάνης πρότεινε να δοθεί άνεση χρόνου στους βουλευτές για να εκφράσουν τις απόψεις τους σε ένα τόσο κορυφαίο νομοσχέδιο.

Προανάκρουσμα της σκληρής κοινοβουλευτικής σύγκρουσης που αναμένεται στην Ολομέλεια, ήταν η χθεσινή αντιπαράθεση του κ. Λοβέρδου με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και κυρίως με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ κ. Ι. Βρούτση . Ο τελευταίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «ανατρέπει συθέμελα τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους που είναι η δημόσια ασφάλιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδόθηκε άνευ όρων στο περιεχόμενο του μνημονίου χωρίς να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις και δυνατότητες περαιτέρω διαπραγμάτευσης» .

Ο υπουργός Εργασίας εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν διατύπωσε καμία ουσιώδη πρόταση, επειδή στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Και εμείς διαφωνούμε, αλλά κάνουμε έντονο διάλογο στο εσωτερικό μας, χωρίς να φοβόμαστε τις συγκρούσεις» συμπλήρωσε.