Εμπρηστής… φλεγόμενος από μίσος για το κατεστημένο

«Αγόρια κυρίως στην εφηβική ηλικία βάζουν φωτιά σε πόλεις ή δάση γιατί με τον τρόπο αυτό βρίσκουν διέξοδο και εκτονώνουν τον δυναμισμό τους, τον εκδηλώνουν με τον παραβατικό αυτό τρόποως αντίδραση (επανάσταση) στο άκρως ενοχλητικό για αυτούς “κατεστημένο”». Αυτό επισημαίνεται στην έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο υποστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανός Γ. Γκουρμπάτσης με τίτλο: «Το προφίλ του ανήλικου εμπρηστή» και στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία …

«Αγόρια κυρίως στην εφηβική ηλικία βάζουν φωτιά σε πόλεις ή δάση γιατί με τον τρόπο αυτό βρίσκουν διέξοδο και εκτονώνουν τον δυναμισμό τους, τον εκδηλώνουν με τον παραβατικό αυτό τρόποως αντίδραση (επανάσταση) στο άκρως ενοχλητικό για αυτούς “κατεστημένο”». Αυτό επισημαίνεται στην έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο υποστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανός Γ. Γκουρμπάτσης με τίτλο: «Το προφίλ του ανήλικου εμπρηστή» και στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία που προήλθαν από εκδικάσεις υποθέσεων που έγιναν από το 1998 ως και το 2007. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πως κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, καταδικάζονται για έγκλημα εμπρησμού (σε πόλη και δάσος) 15 ανήλικοι, εκ των οποίων οι έξι είναι μαθητές και από αυτούς οι εννέα ενέχονται σε εμπρησμό δάσους. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «οι ανήλικοι εμπρηστές είναι πολύ πιθανόν να είναι οι αυριανοί “εν δυνάμει” ενήλικοι εμπρηστές».

Επίσης ο κ. Γκουρμπάτσης, αναφερόμενος στα κίνητρα, σημείωσε: «Η περιέργεια (ενδιαφέρον) οδηγεί τους ανήλικους (νήπια παιδιά) συχνά να βάζουν φωτιά, η οποία πολλές φορές παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που μπορεί να προκαλέσει, πέραντων ζημιών, από εγκαύματα μέχρι και θάνατο». Καιπρόσθεσε: «Το ασυνήθιστο αλλά και άκρως επικίνδυνο ενδιαφέρον τους, η πρόσβαση που μπορούν να έχουν σε σπίρτα, αναπτήρες και η πεποίθησή τουςότι οι γονείς τους δεν θα τους τιμωρήσουν, οδηγεί τους ανηλίκους προσχολικής κυρίως ηλικίαςνα βάλουν φωτιά ενώ αξιοσημείωτη έξαρση της παραβατικότητας των εμπρησμών παρατηρείται στην ακμή της εφηβείας (14-16) ετών». Επιπροσθέτως σχετικά με τα αίτια που οδηγούν έναν ανήλικο να βάλει φωτιά αναφέρονται μεταξύ άλλων τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια, οι άσχημες συμπεριφορές (επιθετικότητα, κακές σχέσεις με συμμαθητές κ.ά.) και οι συναισθηματικές δυσκολίες (πίεση από οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον κτλ.). Οπως τονίζεται στην έρευνα «κοινός παρονομαστής όλων των ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά στην πρόκληση πυρκαϊών είναι το διαταραγμένο περιβάλλον της οικογένειας με μόνο έναν γονέα ή η παρουσία μητριάς/πατριού μέσα στο σπίτι».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk