Τα πράγματα τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται δυναμικά. Η πυκνότητα των γεγονότων είναι πρωτοφανής και αντιστοίχως οι εξελίξεις ταχύτατες και ικανές να μεταβάλουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Η συμφωνία με την τρόικα της ΕΕ, της Ευρωτράπεζας και του ΔΝΤ και ακολούθως η εσπευσμένη έγκρισή της από το Κοινοβούλιο προκάλεσαν πολυπληθείς οργισμένες μαχητικές διαδηλώσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν κλίμα μεγάλης αντίθεσης με το «σύστημα» και απόλυτης απαξίωσης για τα πρόσωπα που το εκφράζουν.

Στη βάση αυτής της αντίθεσης είχαμε τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης με θύματα τρεις τραπεζοϋπαλλήλους της Μarfin Βank και την απόπειρα εισβολής στο Κοινοβούλιο από ένα πολύχρωμο και πολιτικά απροσδιόριστο πλήθος, που κάποια στιγμή έδρασε χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες και το βάρος των πράξεών του.

Η οργισμένη διαδήλωση και όσα τη συνόδευσαν διαμόρφωσαν νέα πραγματικότητα. Το πολιτικό σύστημα ταρακουνήθηκε και οι κυρίαρχες εκφράσεις του τρόμαξαν, ένιωσαν αδυναμία και διάθεση υποχώρησης.

Αλλωστε το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει εμπειρίες διαχείρισης κρίσεων.

Οι περισσότεροι ανδρώθηκαν πολιτικά στις ημέρες της ευφορίας.

Ως τώρα διαχειρίζονταν την ανάπτυξη και την ευημερία και έργο τους ήταν η διανομή των πόρων. Τώρα καλούνται να διαχειρισθούν την επαπειλούμενη πτώχευση της χώρας και των πολιτών. Την επομένη υπό το βάρος αυτών των προοπτικών αλλά και των συγκλονιστικών γεγονότων είχαμε την ταραχή της ψηφοφορίας.

Τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλησαν να απεμπλακούν από την ευθύνη των μέτρων, πολλοί άλλοι ψήφισαν με κρύα καρδιά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης προτίμησε να βγάλει την ουρά του απ΄ έξω, αρνούμενο ευθύνες που πηγάζουν από τη θέση του στο αμφισβητούμενο σύστημα εξουσίας, η κυρία Μπακογιάννη διέρρηξε τις σχέσεις της με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Καρατζαφέρης θέλησε να εμφανισθεί ως δύναμη ευθύνης και η Αριστερά άρχισε να αναλογίζεται τον κίνδυνο μιας κατάστασης χάους στη χώρα. Ολα τούτα, μαζί με τη διατηρούμενη οργή του πλήθους, είναι αναντίστοιχα της παγκόσμιας κινητοποίησης των τελευταίων ημερών. Χθες η Ευρώπη τα έδωσε όλα, η λέσχη των επτά πλουσιότερων χωρών μάς έκανε την τιμή να ασχοληθεί μαζί μας και συνολικά το διεθνές σύστημα έδειξε επιτέλους να κατανοεί το ελληνικό πρόβλημα και τις προεκτάσεις του. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Πού θα οδηγηθούν, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Ωστόσο τα περισσότερα πλέον εξαρτώνται από τη δυνατότητα του εγχώριου συστήματος εξουσίας να μετατραπεί ταχύτατα σε ολοκληρωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό, με ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων. Μόνο αν αλλάξει, ενισχυθεί και επαναδομηθεί η διακυβέρνηση Παπανδρέου θα μπορέσει η χώρα να βρει τη διέξοδο. Αλλιώς μόνο δεινά μάς περιμένουν.

akarakousis@dolnet.gr