O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε από τα χρόνια της αντιπολίτευσης εδραία πεποίθηση ότι το πρόβλημα της χώρας, οικονομικό και διαρθρωτικό, είναι μεγάλο και αρκούντως απειλητικό. Ωστόσο το θεωρούσε διαχειρίσιμο. Δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί με τη σημερινή ένταση. Κερδίζοντας τις εκλογές και αναλαμβάνοντας την εξουσία τον έζωσαν μαύρα φίδια.

Αλλά και πάλι, παρά την αποκάλυψη των σούπερ ελλειμμάτων και των υπερχρεών, πίστεψε ότι θα έχει την άνεση από την Ευρώπη και την ανοχή από τις αγορές ώστε να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά στον ορθό δρόμο σε εύλογο χρόνο.

Τα γεγονότα όμως εξελίχθηκαν εντελώς ανάποδα, πέρα από τις προσδοκίες του. Οι εταίροι μας έγιναν πιεστικοί και οι αγορές ανυπόμονες. Εδώ και πέντε μήνες η νέα κυβέρνηση δεν πήρε ανάσα, καταδιωκόμενη από όλους. Ο κ. Παπανδρέου δεν πίστευε σε αυτά που έβλεπε και άκουγε. Εφθασε να τρέχει πίσω από αλλεπάλληλες αρνητικές εκθέσεις και υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Επαιρνε μέτρα, άλλαζε πολιτική και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ενιωθε κάθε φορά ότι βρίσκεται τρία βήματα πίσω. Εξεπλάγη από το μέγεθος της αναξιοπιστίας, δεν φανταζόταν πως αυτός, ένας κοσμοπολίτης της διεθνούς πολιτικής, θα αντιμετώπιζε τόση εχθρότητα ακόμη και από φίλους.

Πέρασε έτσι από σαράντα κύματα, είδε τις προσπάθειές του να ακυρώνονται και έφτασε έπειτα από πολλούς κόπους σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία αμφισβητήθηκε την επομένη.

Με αυτά και με εκείνα, άλλοτε υποχωρώντας και άλλοτε αντιστεκόμενος, βρέθηκε στο σημείο μηδέν.

Αυτή την ώρα ή θα αποφασίσει εγκαίρως τη λήψη επιπρόσθετων νέων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ ή θα περιμένει το μοιραίο χτύπημα. Κατά τα φαινόμενα, έχει αποφασίσει το πρώτο και πιθανώς τις επόμενες ημέρες να κάνει το τελευταίο βήμα για την έξοδο από τον κύκλο της αβεβαιότητας και της αναξιοπιστίας, που αν διατηρηθεί είναι ικανή να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στη χρεοκοπία και την κοινωνία σε μαζική κατάθλιψη.

Κακά τα ψέματα, αυτή η τόσο πικρή εμπειρία άλλαξε τον κ. Παπανδρέου. Οπως μεταδίδουν οι συνομιλητές του, έχει καταλήξει πια ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πραγματικά, να κάνει μεγάλα βήματα αλλαγής, να λάβει αποφάσεις και να εφαρμόσει τους νόμους, από τους απλούστερους ως τους πιο σύνθετους.

Οπως χαρακτηριστικά λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι έχουν ευθύνες και υπόκεινται σε κυρώσεις, είτε όταν καταλαμβάνουν τη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους δρόμους, είτε όταν λειτουργούν ένα ξενοδοχείο χωρίς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

«Τέλος στα παιγνίδια με το κράτος και τους νόμους» είναι το μήνυμα. Και αυτό μετέδωσε ο κ. Παπανδρέου στους υπουργούς του την περασμένη Τετάρτη, στους οποίους περιέγραψε την κρισιμότητα των συνθηκών και κατέστησε σαφές ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται δράση αλλαγής και μεταρρύθμισης, την οποία η κοινωνία θέλει και αναμένει.