Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή, πέραν των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχει να αντιμετωπίσει, πέραν των εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει ως το τέλος Ιανουαρίου να βρει για να πληρώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις, έχει να αντιμετωπίσει και τη διαμάχη των ελλήνων ψαράδων στα Ιμια. Η υπουργός, η οποία με αυστηρό ύφος και λόγο ως τώρα πολεμούσε (με τη μέθοδο των απολύσεων και απομακρύνσεων) τους αργόσχολους, αργόμισθους και υψηλόμισθους των αγροτικών υπηρεσιών και του αγροτικού καναλιού, έμπλεξε ξαφνικά με τη… μαύρη πελαγίσια τσιπούρα, την κωλοχτύπα και τα ψαροκάικα. Εμπλεξε με τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα σε έλληνες ψαράδες με αφορμή την… αναβάθμιση των ψαροκάικών τους.

Ολα άρχισαν όταν η Διεύθυνση Αλιείας χορήγησε άδεια για αναβάθμιση του σκάφους σε κάποιον ψαρά, του δόθηκε, δηλαδή, η δυνατότητα να αντικαταστήσει την ντίζελ μηχανή του ψαροκάικου με μια άλλη πιο εξελιγμένη και κυρίως με μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Η άδεια δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και απειλήθηκε σύρραξη ανάμεσα στους ψαράδες των ακριτικών Ιμίων, που έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούσαν να αφαιρεθεί η άδεια.

Ως τώρα ήταν γνωστό ότι ο «πόλεμος της τσιπούρας»

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού περιπολεί μεταξύ ελληνικών και τουρκικών (αριστερά) ακτών (φωτογραφία αρχείου) ΑΡ/ ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ

διεξάγεται κάθε Ιανουάριο ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους ψαράδες. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και για έναν μήνα εμφανίζονται στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ιμια οι πελαγίσιες τσιπούρες και οι κωλοχτύπες(είδος νοστιμότατης και πανάκριβης αστακοκαραβίδας, που πήρε το όνομά της από τον τρόπο που κινείται στη θάλασσα, χτυπώντας, δηλαδή, για ώθηση το πίσω μέρος της ουράς της) και οι αλιείς αρχίζουν τις ιδιότυπες κόντρες μεταξύ τους.

Σκάφη του Λιμενικού αλλά και τουρκικές ακταιωροί προστατεύουν τους έλληνες και τους τούρκους αλιείς αντίστοιχα. Ο συνωστισμός σκαφών μεγάλος, η ένταση και υπερπροσπάθεια επίσης μεγάλη και καμιά φορά συμβαίνουν και ατυχήματα. Ενα από αυτά σημειώθηκε μόλις προχθές, όταν τουρκικό σκάφος διεμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, χωρίς ευτυχώς θύματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 1996 στα Ιμια η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν βρεθεί στα πρόθυρα πολέμου.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν οι τούρκοι ψαράδες, όπως καταγγέλλουν οι καλύμνιοι ψαράδες, μπαίνουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, καταστρέφουν τα δίχτυα τους και προσπαθούν, με τη στήριξη τουρκικών ακταιωρών, να τους εμποδίσουν να ψαρέψουν. Δεν έφταναν, θα πείτε, τα προβλήματα με τους τούρκους ψαράδες, άρχισαν τα προβλήματα και με τους Ελληνες;

Στη διαμάχη είχαν εμπλακεί εν τω μεταξύ και οι συναρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ως πολιτικός προϊστάμενος του Λιμενικού. Ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αφού έχει να αντιμετωπίσει και τις τουρκικές ακταιωρούς αλλά και τα σκάφη των τούρκων δουλεμπόρων που μέσα στον συνωστισμό επιχειρούν να αποβιβάσουν σε βραχονησίδες πρόσφυγες.

Οι ψαράδες δίνουν καθημερινά μάχη για να εγκλωβίσουν τα άγρια ψάρια και τις άγριες αστακοκαραβίδες, αφού το μεροκάματο είναι άκρως δελεαστικό, καθώς λένε, και μπορεί να φθάσει ως και τις 3.000 ευρώ. Το ίδιο μεροκάματο ισχύει και για τους έλληνες και για τους τούρκους ψαράδες. Ετσι έπρεπε να δοθεί για λόγους εθνικού συμφέροντος μια άμεση λύση από την κυρία Μπατζελή, η οποία ενέκρινε την αναβάθμιση της ντιζελομηχανής του ψαρά, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα και στους υπόλοιπους ψαράδες να πράξουν το ίδιο. Κάποιοι μίλησαν και για επιδοτήσεις αλλά τους έχει διαμηνυθεί ότι προς το παρόν το ταμείο είναι μείον…