Η κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση αν επίκειται νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Μoody΄s, ο οποίος θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες αν θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Ρoor΄s «λίγο- πολύ αναμενόμενη» γιατί ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία μετά την αλλαγή των δημοσιονομικών στοιχείων. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία με τη Μoody΄s και τους άλλους οίκους αξιολόγησης και καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2010 θα δίνεται μάχη για να πειστούν τόσο οι ξένες αγορές όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, ενώ πρόσθεσε ότι οι αξιολογήσεις αφορούν το έλλειμμα αξιοπιστίας για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Εξάλλου, αναφερόμενος στις επαφές που είχε το περασμένο τριήμερο με ευρωπαίους ομολόγους του και ξένους θεσμικούς επενδυτές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Φραγκφούρτη-, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η γενική αίσθηση πως τηρείται στάση αναμονής απέναντι στην Ελλάδα. Οι εταίροι μας, πρόσθεσε, περιμένουν να πειστούν ότι υπάρχει σχέδιο και ότι αυτό εφαρμόζεται. Παράλληλα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές διαμορφώνουν άποψη για την Ελλάδα χωρίς να έχουν συχνά πλήρη, εκτενή και σε βάθος πληροφόρηση.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η αντιστροφή της δυσμενούς εικόνας για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και από την πληροφόρηση που θα παρέχεται. Ειδικά για το 2010, η αντιστροφή αυτής της εικόνας θα καθορίσει και τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του σε ξένους θεσμικούς επενδυτές για ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- μετοχοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ (της τάξεως του 1% του ΑΕΠ), ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ποσό αυτό αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση και ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, θα ενσωματωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2010, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τις συνθήκες στις αγορές.

Ε μφαση θα δοθεί στις μετοχοποιήσεις, δηλαδή στην πώληση συμμετοχών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην τακτική που θα ακολουθηθεί σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, όπου το Δημόσιο έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν μείνει σε εκκρεμότητα η είσοδος του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ και η μετοχοποίησή του, η εκχώρηση νέων αδειών καζίνων, καθώς και οι δύο άδειες για το στιγμιαίο λαχείο (ξυστό).

Ειδικά για τη ΔΕΗ, είπε ότι η θέση του ΠαΣοΚ πως θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (δηλαδή θα διατηρήσει το 51% των μετοχών) ισχύει στο ακέραιο.