ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης άνοιξε η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο τις δαπάνες Υγείας που αυξάνονται ανεξέλεγκτα και αποδίδονται εν πολλοίς στην αποκαλούμενη διαφθορά της «λευκής μπλούζας» στα Ταμεία. «Θα βελτιώσουμε τις παροχές χωρίς να ανεχόμαστε ρεμούλες » είναι το στίγμα που δίνει η
υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για το νομοσχέδιο περί διαχωρισμού του κλάδου Υγείας από τις συντάξεις του ΙΚΑ το οποίο θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή. Η ίδια αποκαλύπτει ότι, ενώ τελειώνουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα το καλοκαίρι με τον νέο κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που θα ισχύσει για τους νέους ασφαλισμένους, στο Δημόσιο
θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα όποια προνόμια. Σύντομα οι γυναίκες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης με τους άνδρες. Η κυρία Πετραλιά αφήνει για τους υπουργούς Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλο την «καυτή πατάτα» των όποιων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ένστολων ανδρών και γυναικών.

– Εναν χρόνο μετά τον ασφαλιστικό νόμο που αγγίζει όλα τα Ταμεία, πλην Δημοσίου, προετοιμάζετε νέες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση;

«Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δώσαμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα αλλά και στις στρεβλώσεις και στις δυσλειτουργίες που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Στην πορεία υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης έχουν γίνει θετικά βήματα. Αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι και η ενδυνάμωση των Ταμείων με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Συστήματος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις των επόμενων γενεών».

– Αρατι θα κάνετε; «Νέα μέτρα δεν απαιτούνται, αυτό που απαιτείται είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας. Δεν χρειάζεται άλλη αλλαγή, ήδη έχω υπογράψει 200 αποφάσεις για την ενοποίηση και υλοποιούνται».

– Οι Βρυξέλλεςόμωςζητούν αλλαγές ειδικά στο Δημόσιο,που το αφήσατε στο απυρόβλητο…

«Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και επίσης πρέπει να τελειώνουμε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διατήρηση των όποιων προνομίων… Ας μη γελιόμαστε, περί αυτού πρόκειται. Εμείς επιδιώκουμε να δοθεί περίοδος χάριτος πριν από την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά σημειώνω ότι οι Ιταλοί που ζήτησαν το ίδιοπερίοδο χάριτος- σκόνταψαν και ανέβασαν με τη μία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες». – Να συμπεράνει κανείς ότι αλλαγές σαν αυτές απομακρύνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών;

«Η θέση μου είναι όχι εκλογές τον Σεπτέμβριο, όχι εκλογές τον Μάρτιο, αλλά εξάντληση της τετραετίας. Η εκλογολογία ιδιαίτερα μέσα στην κρίση βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες. Το ΠαΣοΚ κάνει μεγάλο λάθος να επενδύει στην εκλογολογία γιατί βλάπτει την οικονομία. Χρησιμοποιεί την κρίση για μικροκομματικά οφέλη. Το 2007 πήραμε τη δεύτερη εντολή για να λύσουμε χρόνια προβλήματα. Είμαστε σε φάση ωρίμανσης και άλλων μεταρρυθμίσεων».

– Εδώ και χρόνια εξαγγείλατε μεταρρύθμιση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα…

«Η παρέμβασή μας στο θέμα αυτό έχει οργανωθεί σε δύο άξονες: Αφενός μια ειδική επιστημονική επιτροπή αξιολόγησε πρώτα τις ήδη ανήκουσες στα βαρέα ειδικότητες, ενώ μια νέα ομάδα εργασίας ξεκίνησε ήδη να εξετάζει τα χρόνια αιτήματα για υπαγωγή των νέων σύγχρονων επαγγελμάτων στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Το πόρισμά της θα συνεκτιμηθεί με αυτό που ήδη έχουμε στα χέρια μας για τον υφιστάμενο κατάλογο και στη συνέχεια θα ανακοινώσουμε τον νέο κατάλογο. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, δηλαδή εκείνων που θα απενταχθούν και εκείνων των νέων που πιθανόν θα ενταχθούν. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζω ότι οι αλλαγές δεν αφορούν ήδη εργαζομένους, αλλά μόνο εκείνους που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από την έναρξη της ισχύος του νέου καταλόγου».

– Την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργόςανήγγειλεεδώ στο υπουργείο ότι θα επανακριθούν οι αναπηρικές συντάξεις. Τι αλλάζει; «Θέλουμε να θωρακίσουμε το σύστημα. Ηδη με τον τελευταίο νόμο εξορθολογήσαμε το σύστημα, με αποτέλεσμα σήμερα να προσεγγίζουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσον αφορά τις συντάξεις αναπηρίας που περιορίζονται. Οι νέες προσπάθειες θα ενταθούν στην κατεύθυνση της προστασίας των πραγματικών δικαιούχων».

– Είναι γεγονός ότι οι δαπάνες Υγείας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν την απόφαση για «διαίρεση» του ΙΚΑ. Πού αποσκοπεί ο διαχωρισμός Υγείας και συντάξεων;

«Το ΙΚΑ παραμένει ενιαίο. Κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι η στήριξη και η περαιτέρω ενίσχυση των δύο βασικών πυλώνων: Της Υγείας και της σύνταξης υπό ενιαία διοίκηση. Δεν διασπάται. Αυτό που επιδιώκουμε με τον λειτουργικό διαχωρισμό του ΙΚΑ, και ιδιαίτερα με τη διοικητική αναδιοργάνωση του τομέα Υγείας, στον οποίον δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, είναι η αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, με τη δημιουργία πρότυπων Μονάδων Φροντίδας Υγείας, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, με τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών, με την οργάνωση Γραφείων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων. Ο εξορθολογισμός των δαπανών. Για τον λόγο αυτόν συστήνουμε τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης και Ελέγχου Δαπανών, η οποία θα ελέγχει τις δαπάνες Υγείας ανά υποκατάστημα, διασφαλίζοντας σε όλο το φάσμα την παρακολούθησή τους από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας».

– Κυρία Πετραλιά, η αλλαγή αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις σας, με πρώτη τις περικοπές παροχών…

«Ο διαχωρισμός του ΙΚΑ αναβαθμίζει την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών Υγείας και αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό (επιστημονικό, υγειονομικό, διοικητικό). Το ΙΚΑ της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί παρελθόν. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα, τόσο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο του 2008 όσο και με την υλοποίηση της ενοποίησης των Ταμείων τον Οκτώβριο του 2008. Αυτή η προσπάθεια ολοκληρώνεται τώρα με τον λειτουργικό και οργανωτικό διαχωρισμό του ΙΚΑ».

– Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα αντιδρούν…

«Οπως σας είπα, ο στόχος είναι περισσότερες και καλύτερες παροχές. Δημιουργούμε δύο γενικές διευθύνσεις στρατηγικής διαχείρισης και ελέγχου δαπανών Υγείας. Μηχανογραφείται όλο το Σύστημα Υγείας και αρχίζει η διασταύρωση συνταγών του ΙΚΑ με τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για 35 εκατ. συνταγές τον χρόνο που θα σαρωθούν με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης. Θέλω να επισημάνω το εξής: Η φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εμείς επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις παροχές χωρίς να ανεχόμαστε ρεμούλες. Δεν πρέπει να μένουν σκιές. Να σας αναφέρω επάνω σε αυτό δύο ακραία παραδείγματα: Δεν είναι δυνατόν να γράφονται εξετάσεις προστάτη σε γυναίκες. Δεν είναι δυνατόν στο ένα Ταμείο το stent (για την αγγειπλαστική) να κοστολογείται 3.000 ευρώ και στο άλλο η πραγματική τιμή του να είναι 1.300 ευρώ».

– Το ΙΚΑ έχει σήμερα τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Η επιχορήγηση είναι 1% του ΑΕΠ ετησίως.Μετά τον διαχωρισμό σε ποιον κλάδο θα καταβάλλονται τα χρήματα;

«Οπως σας είπα, το ΙΚΑ παραμένει ενιαίο, συνεπώς η κρατική επιχορήγηση θα συνεχίσει να καταβάλλεται υπέρ του ιδρύματος. Και φυσικά και δεν πρόκειται να επηρεάσει το επίπεδο των παροχών αρνητικά. Αντιθέτως μέσα από την παρακολούθηση και τον έλεγχο των δαπανών ευελπιστούμε στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οσον αφορά τα υπόλοιπα Ταμεία, υπάρχουν ήδη ξεχωριστοί κλάδοι Υγείας και μάλιστα, όπως γνωρίζετε, στα καινούργια Ταμεία προχωράμε στην κατεύθυνση της υιοθέτησης νέων, ενιαίων κανονισμών παροχών Υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων (όπως έγινε πρόσφατα με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), υλοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική δέσμευση που αναλάβαμε όταν ψηφίζαμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο στόχος μας είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανονισμοί παροχών ανά Ταμείο και ενιαία διαπραγμάτευση για τα τιμολόγια με κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ.».

– Θα γίνουν αλλαγές στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας;

«Για το Δημόσιο σας είπα τη θέση μου… Οπως γνωρίζετε, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά μου. Οι συνάδελφοί μου στα αρμόδια υπουργεία προφανώς θα αντιμετωπίσουν τα όποια ζητήματα… Ειδικά για το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο γνωρίζετε ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Ωστόσο θα συνδράμουμε συμβουλευτικά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».

Πώς μπορεί να πορευθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου όταν κόμματα κατηγορούνται για χρηματισμό από τη Siemens;

«Η Siemens είναι μια υπόθεση που θέτει καίρια ζητήματα για την πολιτική και τα κόμματα. Η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή και κρυστάλλινη: Να χυθεί άπλετο φως παντού. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε να κρύψουμε κάτι. Γι΄ αυτό καταστήσαμε σαφές ότι είναι ζωτική ανάγκη για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens. Ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να μείνουν αναπάντητα τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Ολοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στην αποκάλυψη των γκρίζων θεμάτων που έχουν προκύψει. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν μπορεί να είναι όμηρος της Siemens».