Το φιλανθρωπικό έργο που αναπτύσσει η Εκκλησία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου χαρακτήριζαν τη συνάντηση σημαντική καθώς τόνιζαν ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας σε μια εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία πλήττει πολλούς Ελληνες. Ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και την προώθηση των οποίων διεκδικεί η Εκκλησία, όπως η αλλαγή του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων, τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων, από το οποίο η Ιερά Σύνοδος και οι μητροπόλεις διεκδικούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και η ενίσχυση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, είναι μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν επί τάπητος. Και όπως σημείωναν ιεράρχες, πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι κκ. Καραμανλής και Ιερώνυμος απο την ημέρα της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο πριν από έναν χρόνο.

Οι ίδιοι μητροπολίτες σημείωναν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της υπόθεσης του μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα, σε μια στιγμή δηλαδή που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η απαλλαγή του κ. Παντελεήμονος από την Ιερά Σύνοδο και στη συνέχεια η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία υποχρεώνεται βάσει του νόμου η Εκκλησία να προχωρήσει στην καθαίρεσή του προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Ιεραρχία και στην κοινωνία και ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία με τη συνάντηση να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Ταυτόχρονα η συνάντηση φαίνεται ότι ήταν απαραίτητη και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς το τελευταίο διάστημα ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές για την ανάγκη φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κκ. Ιερώνυμος και Καραμανλής συζήτησαν επί μισή ώρα μόνοι τους και χωρίς την παρουσία συνεργατών τους. Πάντως μητροπολίτες εξέφραζαν τον σκεπτικισμό τους καθώς, όπως σημείωναν, στη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα έπρεπε να συνοδεύεται από μέλη της Ιεράς Συνόδου.