Ανάστατη είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε μια σπάνια κίνηση στην πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος ιεράρχες συνέταξαν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τα προβλήματα που ανακύπτουν από την απόφαση απαλλαγής του Μητροπολίτη πρώην Αττικής από τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης για τις οποίες εκτίει ποινή καθείρξεως στις φυλακές Κορυδαλλού. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου στον οποίο προσέφυγε ο κ. Παντελεήμων κατά της καταδίκης του. Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα. «Στην περίπτωση που το ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο, ο Αρειος Πάγος,απορρίψει την αίτηση αναιρέσεως του εγκαλουμένου και η ποινική απόφαση καταστεί αμετάκλητη η Εκκλησία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου (…) διαφορετικά θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβαθμίου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος» επισημαίνουν στο κείμενο που υπογράφουν γνωστοί ιεράρχες, ανάμεσά τους και δύο αρχιερείς που προέρχονται από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου, οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η κίνησή τους αποτελεί «έκφραση πόνου και αγωνίας του κλήρου,των μοναχών και του λαού των Μητροπόλεών μας και την υπογράφουμε κηδόμενοι του κύρους της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας». Ακόμη τονίζουν και συμφωνούν με την άποψη του Αρχιεπισκόπου όπως εκφράστηκε την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία «η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση για τη συγκέντρωση υπογραφών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια ανάλογη κίνηση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για το σχέδιο νόμου για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη που ήθελε να συντάξει ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 23 υπογραφές. Πληροφορίες όμως φέρουν και άλλους ιεράρχες να αποστέλλουν στην Ιερά Σύνοδο επιστολές διαμαρτυρίας, όπως οι μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σερρών κ. Θεολόγος και Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την απόφαση του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου να παραιτηθεί από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής δηλώνοντας με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ότι δεν δύναται να κωφεύσει «εις την κραυγή αγανακτήσεως του διαρκώς σκανδαλιζομένου υφ΄ ημών λαού της πατρίδος και της Εκκλησίας μας». Σε απαντητική επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος δηλώνει στον Μητροπολίτη «την βούληση και την επιθυμίαν ημών όπως εξακολουθήσητε ίνα ασκήτε τα καθήκοντα υμών ως τοποτηρητού προς εξυπηρέτησιν του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Αγίας ημών Εκκλησίας».

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι ο νόμος περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων δεν του παρέχει τη δυνατότητα «προσβολής του απαλλακτικού βουλεύματος» που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Στο μεταξύ δριμεία κριτική στον Μητροπολίτη Μεσογαίας εξαπέλυσε ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς ο κ. Νικόλαος επεσήμανε ότι ο κληρικός σε συνέντευξή του είχε προβλέψει την απαλλαγή του Μητροπολίτη πρώην Αττικής από την Ιερά Σύνοδο.