• Αναζήτηση
Καίτοι δεν έχει γίνει ακόμη ο βαλλιστικός έλεγχος

Διαρροές από την Αστυνομία περί «εξoστρακισμού»

Ενώ υπάρχουν διαρροές «περί εξοστρακισμού», στην εκδοχή της εν ψυχρώ δολοφονίας συνηγορεί και η φορά (από πάνω προς τα κάτω) της σφαίρας, που διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές.

Διαρροές από την Αστυνομία περί «εξoστρακισμού» | tovima.gr

«Αν πούνε για εξοστρακισμό θα πάρω κι εγώ πέτρα»,

ήταν το μήνυμα ηλικιωμένης τηλεθεάτριας σε πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή. Η γιαγιά είχε εξοργιστεί από τις φήμες που διακινούνται – σιγότερα ή δυνατότερα – το τελευταίο 48ωρο, σε μια προσπάθεια να τεκμηριωθεί η δικαιολογία του δράστη ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, αλλά να… εκφοβίσει.

Το σενάριο άρχισε να καλλιεργείται προτού ακόμη ξεκινήσει τη Δευτέρα η ιατροδικαστική εξέταση της σορού του 15χρονου από τον κ. Χρ. Λευκίδη, παρουσία του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας κ. Σίμου Μεσογείτη. Ο ιατροδικαστής (με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μεσογείτη) ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωσή της ότι ο θάνατος του Αλέξη προκλήθηκε από το «τυφλό τραύμα θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος» και αποτελεί «ανθρωποκτονία», χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Αμέσως όμως κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η σφαίρα, που βγήκε από το σώμα του θύματος είναι «πεπλατισμένη» και αστυνομικοί στην Ασφάλεια Αττικής άρχισαν να διακινούν ότι αυτό συμβαίνει «στις περιπτώσεις, όπου έχουμε εξοστρακισμό».

Τις εντυπώσεις επιχείρησαν να διαλύσουν άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ, μέλη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, εξηγώντας ότι η αλλοίωση της σφαίρας δεν σημαίνει απαραίτητα εξοστρακισμός, στην προκειμένη περίπτωση δικαιολογείται από το γεγονός ότι το τραύμα δεν ήταν διαμπερές, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του παιδιού και καρφώθηκε στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Η επαφή με το οστό είναι αρκετή για την αλλοίωση.

Αν επρόκειτο περί εξοστρακισμού οι ειδικοί λένε ότι η φορά θα ήταν η αντίθετη. Ωστόσο καθώς δεν ανακοίνωσαν επισήμως τα συμπεράσματά τους και έστειλαν το πόρισμα στην Ασφάλεια για να διαβιβαστεί στον ανακριτή και τη σφαίρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τη βαλλιστική εξέταση τα σενάρια συνεχίστηκαν για να κορυφωθούν την Τρίτη.

Από χθες το πρωί διάφορες πληροφορίες ήθελαν το βαλλιστικό έλεγχο να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η Αστυνομία επισήμως απαντούσε ότι δεν επρόκειτο να γίνει αν προηγούμενως δεν οριστεί από την οικογένεια του θύματος τεχνικός σύμβουλος. Τις φήμες μετέτρεψε σε είδηση στις 10.37 ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84 μιλώντας για νέα δεδομένα στην υπόθεση και επικαλούμενος πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «η βαλλιστική έρευνα ολοκληρώθηκε και δείχνει ότι η σφαίρα έπληξε τον νεαρό μετά από εξοστρακισμό σε κολώνα ή μαρκίζα μπαλκονιού».

Ο βαλλιστικός έλεγχος δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει αν προηγουμένως δεν ορίσει τεχνικό σύμβουλο η οικογένεια, επέμενε επισήμως η Αστυνομία, όπως από την άλλη πλευρά και οι φήμες. Μέχρι το μεσημέρι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχε φροντίσει να πληροφορήσουν αρμοδίως πλην ατύπως ότι πράγματι η σφαίρα έχει σοβαρές αλλοιώσεις, τις οποίες, όπως υποστήριζαν, δεν αρκεί να προκαλέσει η πρόσκρουση σε οστό. Και εξηγούσαν ότι πιθανότατα από τις τρεις σφαίρες που έριξε ο δράστης, μια ευθεία μπροστά και δύο στον αέρα, βρήκε το θύμα κάποια από τις δύο τελευταίες, η οποία τον χτύπησε αφού προηγουμένως είχε χτυπήσει κάπου ψηλότερα στο δρόμο, σε πινακίδα, φανάρι ή οτιδήποτε άλλο και εξοστρακίστηκε στο σώμα του 15χρονου. Ετσι δικαιολογούσαν και τη φορά. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι μια αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας μπορεί να αποδείξει αυτό το σενάρια, αλλά οι αστυνομικοί δεν μπορούν ακόμη να πλησιάσουν γιατί… «θα μας κάψουν». Παρόλα αυτά επισήμως σιωπή. Αλλωστε και αυτό το πόρισμα, όταν τελικά (και όπως) συνταχθεί θα κατατεθεί στον ανακριτή.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk