Δυόμισι μήνες έκλεισαν αισίως από την πτώχευση της Lehman Βrothers , συμβολική ημερομηνία έναρξης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και καμία πολιτική δύναμη στη χώρα μας δεν έχει κατορθώσει ακόμη να διατυπώσει τα στοιχειώδη.
Πρώτον,μια ανάλυση της κρίσης . Αν δεν περιγραφεί το φαινόμενο, αν δεν προσδιοριστούν οι πτυχές του, αν δεν ερευνηθούν οι παράμετροι που το συγκροτούν, πώς θα μπορέσει κανείς να προδιαγράψει τη διάρκεια, το βάθος και τις επιπτώσεις του; Και αν δεν γίνουν όλα αυτά, πώς θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει; Δεύτερον, μια συγκροτημένη πρόταση εξόδου από την κρίση. Ολοι μιλούν για «μέτρα», τη στιγμή που το ζητούμενο είναι μια «πολιτική». Είναι προφανές ότι το πρώτο προηγείται του δευτέρου. Και ότι χωρίς το πρώτο δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο. Από το σύνολο της πολιτικής τάξης ο μόνος που ως τώρα έκανε τον κόπο να αποτυπώσει σκέψεις και προτάσεις σε μια ομιλία και σε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Η κρίση» είναι ο Σημίτης. Μπορεί να είναι σωστές, μπορεί να είναι λάθος, πάντως είναι οι μοναδικές που διατυπώθηκαν δημοσίως. Οι υπόλοιποι τσακώνονται για το Βατοπαίδι.
Το αποτέλεσμα είναι εύλογο. Εδώ και δυόμισι μήνες, η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει και η αντιπολίτευση δεν ξέρει τι λέει. Η αντιμετώπιση της κρίσης έχει εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση και έχει μετατραπεί σε μια πλειοδοσία λαϊκισμού. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ενα πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος (επαρκές ή ανεπαρκές, πλήρες ή ελλιπές, δεν το συζητάω αυτό…) εξελίχθηκε στην ιαχή: «Γιατί χαρίζετε 28 δισ.στις τράπεζες;».
Και το χειρότερο: περισσότερη φαιά ουσία ξοδεύει ο τόπος για να διαλευκάνει τις μπίζνες του Εφραίμ παρά για να κατανοήσει τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτε μια διαβούλευση δεν εξελίσσεται σε εθνικό επίπεδο για μια απειλή την οποία όλοι θεωρούν σοβαρότατη. Το έχω ξαναγράψει: σε ολόκληρο τον κόσμο, πολιτικοί, τραπεζίτες, οικονομικοί παράγοντες, ειδικοί, οικονομολόγοι- και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας- ανταλλάσσουν ιδέες, απόψεις, προτάσεις και ερμηνείες. Εδώ, τίποτα! Αντιλαμβάνομαι ότι η ύφεση δεν έχει πλήξει ακόμη την ελληνική οικονομία και μερικοί νομίζουν ότι μπορούμε ακόμη να το καλαμπουρίζουμε. Ως πότε, όμως; Διότι ο Νώε την κιβωτό την έφτιαξε πριν πέσουν οι πρώτες ψιχάλες. Και υποθέτω πως αν έμπαινε κι αυτός στη λογική τού «πέρα βρέχει», δεν θα την έφτιαχνε ποτέ.
jpretenteris@dolnet.gr