ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ε πιστήμονες οι οποίοι είχαν παρατηρήσει ότι οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν ύφεση της ασθένειάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναζήτησαν το ενδεχόμενο να υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη διαφαινόμενη σύνδεση. Είδαν πράγματι ότι μια ορμόνη που συνδέεται με την εγκυμοσύνη, η προλακτίνη, εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει το «κλειδί» για την αποτελεσματική θεραπεία της νευρολογικής αυτής νόσου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Νeuroscience» ότι, όπως φάνηκε έπειτα από πειράματα σε ποντίκια, η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί παραγωγή μυελίνης, μιας ουσίας η οποία περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει ως καθήκον να προστατεύει τον οργανισμό, επιτίθεται στο περίβλημα των νευρικών κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή απώλεια της αισθητικότητας και της κινητικότητας του ατόμου- βέβαια, ανάλογα με την περίπτωση η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από πολύ ήπια ως πολύ έντονη.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα η προλακτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας, μειώνοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές είδαν ότι έγκυα ποντίκια εμφάνιζαν πολύ περισσότερα κύτταρα που παράγουν μυελίνη, γνωστά ως ολιγοδενδροκύτταρα, σε σύγκριση με παρθένα θηλυκά πειραματόζωα ίδιας ηλικίας.

Οι επιστήμονες κατέστρεψαν τη μυελίνη των νευρικών κυττάρων των ποντικιών, όπως συμβαίνει και στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Δύο εβδομάδες αργότερα τα έγκυα ζώα είχαν διπλάσια μυελίνη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Οταν οι ερευνητές ενέχυσαν προλακτίνη- ορμόνη που αυξάνεται κατά την εγκυμοσύνη και η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή γάλακτος, μεταξύ άλλωνστα ζώα που δεν βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι βλάβες στη μυελίνη επίσης αποκαταστάθηκαν. «Οπως δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη η προλακτίνη μπορεί να αποτελέσει ένα μόριο το οποίο θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας για την προαγωγή της αποκατάστασης βλαβών στα νευρικά κύτταρα» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Σάμιουελ Βάις. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι εκτιμά πως θα χρειαστεί άλλη μία διετία μελετών σε ζώα προτού η προλακτίνη δοκιμαστεί ως θεραπεία σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας.