Είναι ένα μικρού μεγέθους βιβλίο (14 Χ 21), τυπωμένο σε ανακυκλωμένο χαρτί, χωρίς εικόνες – πλην ενός γραμμικού χάρτη της Ιαπωνίας στο τέλος. Το κείμενό του είναι εξίσου λιτό, γραμμένο χωρίς φιλολογικό ραφινάρισμα. Η πλοκή του είναι απελπιστικά επίπεδη, χωρίς ενδιαφέροντες συμπρωταγωνιστές, χωρίς στροφές και αναστροφές. Μοιάζει με τη διήγηση αποτυχημένου πολιτικού που μπλέκει προσωπικές εμπειρίες με όνειρα μιας «άλλης κοινωνίας». Λογικά θα το είχε πετάξει κανείς στο πρώτο τέταρτο της ώρας που θα είχε ξοδέψει για χάρη του…


Και όμως δεν το αφήνεις, γιατί αυτά που γράφει κρύβουν κάθε λίγο και μια μεγάλη έκπληξη. Γραμμένη επίπεδα, γραμμένη απλά, γραμμένη μονότονα, ναι. Αλλωστε, αν βγάλεις την εικόνα από τα έργα του Ακίρα Κουροσάβα το ίδιο στεγνός δεν νιώθεις; Μοιάζει με γιαπωνέζικη κατάρα. Αλλά ο καθηγητής Φυτοκομίας του Πανεπιστημίου Ryukyu της Οκινάβας καταφέρνει να μας «τρελάνει» με τις εικόνες που στήνουν στο μυαλό μας τα όσα λέει. Μας μιλάει για… αγαθοποιά μικρόβια, τους «ενεργούς μικροοργανισμούς», όπως τους ονομάζει. Δεν μας είναι άγνωστοι. Είναι η μαγιά, τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος και τα βακτήρια φωτοσύνθεσης. Υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση και τους χρησιμοποιούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια για να παρασκευάσουμε τρόφιμα, όπως ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ. Εκείνο όμως που αλλάζει σε αυτό το βιβλίο είναι η νέα μορφή χρήσης και αξιοποίησής τους, μια μορφή που υπόσχεται να μεταμορφώσει το περιβάλλον γύρω μας.


Οταν αυτοί οι ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χειλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Ο δρ Χίγκα τα ήξερε αυτά το 1968, όταν πειραματιζόταν μαζί τους για τη βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών. Τότε από τύχη έφθασε σε μια «συνταγή ανάμειξής τους» που του έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα. Ακολούθησαν 10 χρόνια δοκιμών για την τελειοποίησή της και από τότε ο δρ Χίγκα περνάει τους μισούς μήνες του χρόνου στο εξωτερικό διδάσκοντας το πώς κάνει κανείς θαύματα με βακτήρια. Η λίστα των εφαρμογών του μείγματός του είναι απίστευτη: από την αφαίρεση της οσμής της λυματολάσπης ως την παραγωγή ακόμη πιο ποιοτικών προϊόντων ανακύκλωσης, από το καθάρισμα των υδάτων ως την κατάργηση των λιπασμάτων, από την καταπολέμηση των ζιζανίων ως την αύξηση της σοδειάς και από τη βελτιστοποίηση των βιοκαλλιεργειών ως την καταπολέμηση των οξειδώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, οι μικροοργανισμοί του Χίγκα αναδεικνύονται σε πολύτιμους όσο και ανέξοδους συμμάχους μας.


Σίγουρα μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τις σκέψεις του ως προς το μέλλον της Ιαπωνίας και να βρούμε κουραστικές τις αναφορές του σε κάποια οικολογικοθρησκευτικά κινήματα. Αλλά με τίποτε δεν νομίζω ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε για την εύκολη δοκιμή των μεθόδων του στα μύρια ρυπαρά προβλήματα που συσσωρεύονται μέσα και έξω από τις πόλεις μας. Αν ήμουν δημοτικός σύμβουλος, θα διάβαζα κρατώντας σημειώσεις αυτό το βιβλίο μέσα σε τρεις ώρες. Αλλά… τι λέω; Το έχω ήδη κάνει χωρίς να είμαι! a. kafantaris@gmail.com