Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ.Οπως ανακοίνωσε ο βοηθός του,ο δημιουργός της περίφημης «Οδύσσειας του Διαστήματος» υπέκυψε στην αναπνευστική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε το τελευταίο διάστημα.Ο Κλαρκ δεν θα μείνει στην Ιστορία μόνο ως ένας
από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αλλά και ως ένας πρωτοπόρος της διαστημικής τεχνολογίας.Ο βρετανός συγγραφέας ήταν ο πρώτος στον κόσμο που εισήγαγε την ιδέα της χρήσης δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά ως αναμεταδοτών στις τηλεπικοινωνίες,η οποία έγινε πραγματικότητα 25 χρόνια αργότερα!
OΑρθουρ Κλαρκ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1917 στο Μάινχεντ του Σόμερσετ και από μικρή ηλικία εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του για την αστρονομία και την επιστημονική φαντασία. Τα περιορισμένα οικονομικά της οικογενείας του δεν του επέτρεψαν να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, όπως επιθυμούσε, κατάφερε όμως μόνος του να αποκτήσει πλούσιες τεχνικές γνώσεις. Ετσι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία ως ειδικός στα ραντάρ και μάλιστα συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος προειδοποίησης που επέτρεψε στη RΑF να κερδίσει τη Μάχη της Αγγλίας. Μετά τη λήξη του πολέμου εισήχθη στο Κing΄s College του Λονδίνου, από το οποίο αποφοίτησε με τα πτυχία Μαθηματικών και Φυσικής.

Παράλληλα με τις σπουδές του άρχισε να αποτυπώνει στο χαρτί όσα γεννούσε η αχαλίνωτη φαντασία του. Το κοινό τον γνωρίζει για πρώτη φορά με τα διηγήματα «Loophole» και «Rescue Ρarty» που δημοσιεύτηκαν το 1946 στο περιοδικό «Αstounding Science Fiction». Τo 1953 o Κλαρκ γνώρισε την 22χρονη τότε Μέριλιν Μέιφιλντ, η οποία είχε ήδη έναν γιο από τον πρώτο της γάμο, και αποφάσισε να την παντρευτεί τρεις μόλις εβδομάδες μετά τη γνωριμία τους. Οσο εξπρές ήταν ο γάμος άλλο τόσο ήταν και ο χωρισμός, αφού μόλις έξι μήνες μετά τον γάμο το ζευγάρι χώρισε, αν και το διαζύγιο βγήκε οκτώ χρόνια αργότερα. «Από την πρώτη ημέρα το πράγμα δεν κυλούσε και αμέσως αντιλήφθηκα ότι δεν ήμουν ο τύπος του ανθρώπου που μπορεί να ζήσει μέσα σε έναν γάμο. Πιστεύω πάντως ότι όλοι πρέπει να δοκιμάσουν τον γάμο,έστω και για μία φορά» δήλωσε αργότερα ο διάσημος συγγραφέας.

Ηταν δεινός δύτης και αμέσως μετά τον χωρισμό του ανέλαβε μια υποβρύχια εξερεύνηση και φωτογράφισε τον βυθό στους υφάλους της Αυστραλίας και στις ακτές της Σρι Λάνκα (τότε λεγόταν Κεϋλάνη), η οποία, όπως αποδείχθηκε, τον γοήτευσε. Το 1995 μετοίκησε στο νησί, όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του χωρίς να παντρευτεί ξανά ή να αποκτήσει παιδιά. Το εντυπωσιακό περιβάλλον της Σρι Λάνκα τού έδωσε την έμπνευση για το βιβλίο του «Πηγές του Παραδείσου» (εκδόσεις Κάκτος), στο οποίο περιέγραψε τον διαστημικό ανελκυστήρα, έναν μηχανισμό ταχείας μεταφοράς αντικειμένων και ανθρώπων στο Διάστημα. Οπως έχει δηλώσει ο Κλαρκ, ο διαστημικός ανελκυστήρας και όχι οι δορυφόροι είναι το απόλυτο κληροδότημά του στην ανθρωπότητα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες δημιουργίας ενός διαστημικού ανελκυστήρα στα πρότυπα που έθεσε ο Κλαρκ ο οποίος θα συνδέει τη Γη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η πρώτη μεγάλη συγγραφική επιτυχία του ήταν το διήγημα «Ο Φρουρός», που αποτέλεσε και το αρχικό υλικό για την «Οδύσσεια του Διαστήματος» (εκδόσεις Κάκτος), που μετέφερε με μοναδικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε τον συγγραφέα του να γράψει τρεις συνέχειες, το «2010», το «2061» και το «3001: Η τελική οδύσσεια». Γνωστή επίσης είναι και η σειρά βιβλίων «Ράμα», που ξεκίνησε το 1973 με το μυθιστόρημα «Ραντεβού με τον Ράμα» (εκδόσεις Κάκτος), η οποία περιλαμβάνει τέσσερα συνολικά βιβλία.

Τα βιβλία του Κλαρκ έχουν τιμηθεί με όλα τα σημαντικά βραβεία της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας (Ηugo, Νebula, John W. Campbell Μemorial), καθώς και με τα βραβεία Μarconi και Lindbergh. Το 1986 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Γκραντ Μάστερ από την Ενωση Αμερικανών Συγγραφέων Επιστημονικής Φαντασίας. Το 1989 η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του Διοικητή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το 1995 η ΝΑSΑ τον τίμησε με την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται σε πολίτη, το Μετάλλιο Εξαιρετικής Προσφοράς στο Κοινωνικό Σύνολο, ενώ το 1996 ο Κλαρκ έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, το Βραβείο Φον Κάρμαν. Στις αρχές του 1998, λίγο προτού ο πρίγκιπας Κάρολος τον στέψει ιππότη στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σρι Λάνκα, η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Sunday Μirror» τον κατηγόρησε για παιδοφιλία. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα και αργότερα το ίδιο έτος κρίθηκε αθώος από τις Αρχές της Σρι Λάνκα. Η εφημερίδα απέσυρε τους ισχυρισμούς της και ο Αρθουρ Κλαρκ στέφθηκε ιππότης το 2000.