Θέλοντας, όπως δηλώνει στην ανακοίνωσή του, «να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν φίλο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή» το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του Πάνου Φειδάκη, με 100 έργα του καλλιτέχνη από τη Συλλογή Φρυσίρα.

Ο Πάνος Φειδάκης είχε γεννηθεί στο Αίγιο το 1956. Είχε σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη, τον Γιώργο Μαυροείδη και τον Δημήτρη Μυταρά. Ο Αλέκος Φασιανός συχνά εκθείαζε το ζωγραφικό έργο του Πάνου Φειδάκη και είχε συνδεθεί μαζί του με στενή φιλία. Προλογίζοντας μάλιστα την έκθεση του φίλου του στην αίθουσα τέχνης Κρεωνίδης, τον Φεβρουάριο του 1992, ο Αλέκος Φασιανός είχε γράψει: «Ετσι,ξαφνικά ένα πρωινό, γνώρισα τηλεφωνικά τον Φειδάκη.Αισθάνθηκα ότι η φωνή έδειχνε την ουσία της ζωγραφικής του.Κατόπιν είδα τα έργα του τα οποία με συγκίνησαν βαθιά.Οι προσωπογραφίες του δίνουν την αίσθηση του ψηφιδωτού.Λάμπουν.Τα τοπία ήσυχα και γλαφυρά.Τα φραγκόσυκα σαν αληθινά,καθώς και οι μπανάνες.Προχώρει Φειδάκη,με τον δικό σου δρόμο.Πιστεύω ότι έχεις μέσα σου το παρελθόν και το παρόν. Ο,τι ζητά κανείς από την ψυχή για να εκφράσει την πραγματικότητα». Ο Πάνος Φειδάκης είχε κάνει πολλές εκθέσεις και οι πίνακές του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές. Το έργο του ήταν αντιπροσωπευτικό της γενιάς των νέων ελλήνων παραστατικών ζωγράφων. Με πίστη στη διαδικασία της ζωγραφικής τέχνης φιλοτέχνησε τοπία, νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες, έργα αξιοζήλευτα για τη χρωματική καθαρότητα και ευαισθησία τους. Οπως επισημαίνει ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, στο βιβλίο του «Εικαστικές Καταγραφές»: «Το ελληνικό φως, φως μοναδικής διαύγειας και ηδύτητας,οδηγεί τον ζωγράφο Πάνο Φειδάκη στην προσωπική περιπέτεια των εικόνων του. Για τον δημιουργό,το θέμα δεν κάνει τη ζωγραφική αλλά η δύναμη και η αλήθεια της ζωγραφικής το θέμα.Ετσι,παρατηρεί γαλήνια και στοχαστικά τον κόσμο που βιώνει και αισθάνεται,δημιουργώντας εικόνες στα μέτρα της πραγματικής μας ζωής,τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο». Ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατος του Πάνου Φειδάκη τάραξε τον κόσμο της τέχνης, ο οποίος τον εκτιμούσε βαθιά τόσο για το έργο του όσο και για τον σεμνό και προσηνή χαρακτήρα του.

Παράλληλα με την αναδρομική έκθεση το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει και την έκθεση με τίτλο «Ητανε νέοι, ήτανε παιδιά…- Ο Πάνος Φειδάκης και οι φίλοι του», η οποία συγκεντρώνει 70 έργα του κύκλου των φίλων του Πάνου Φειδάκη όπως οι Κ. Αργύρης, Τ. Αριδάς, Μ. Ζησίου, Γ. Καρακίτσος, Δ. Κατσιγιάννης, Γ. Λάππας, Τ. Μαντζαβίνος, Χ. Μαρκίδης, Σ. Μπρισκόλα, Κ. Νταούλας, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Ε. Σακαγιάν και Δ. Φώτου, οι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, ξαναβρίσκονται όλοι μαζί για να του απευθύνουν τελευταίο αποχαιρετισμό. Την επιμέλεια των δύο εκθέσεων έχει η Χριστίνα Σωτηροπούλου.

Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3- 7, Πλάκα, www.frissirasmuseum.com. Ως τις 9 Μαρτίου.