Η φρίκη και ο όλεθρος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου πρωταγωνιστούν στις 751 σελίδες του τόμου Αρμαγεδδών – Η μάχη για τη Γερμανία 1944-1945. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο αναφέρεται στη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 1944 ως τον Μάιο του 1945, περίοδο κατά την οποία οι Συμμαχικές Δυνάμεις έχασαν 152.000 στρατιώτες, ο Ερυθρός Στρατός 500.000 και οι Γερμανοί 400.000. Ο Μαξ Χέιστινγκς εξιστορεί με μοναδική οξυδέρκεια και παρατηρητικότητα όχι τα ιστορικά φαινόμενα τα οποία οδήγησαν στη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία του 20ού αιώνα αλλά τις επιμέρους μάχες και στρατηγικές Συμμάχων και Γερμανών, αντλώντας πληροφορίες όχι μόνο από τα αρχεία τεσσάρων χωρών αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες (αξιωματικούς, στρατιώτες, απλούς πολίτες), ανασυνθέτοντας ένα πολεμικό έπος στο οποίο εμπλέκονται οι μεγαλύτεροι στρατοί της εποχής· ο γερμανικός από τη μια μεριά, έχοντας απέναντί του τον βρετανικό, τον ρωσικό και τον αμερικανικό. Αλλά δεν σταματά ο συγγραφέας στις περιγραφές των μαχών και στις στρατηγικές των επιτελών του πολέμου και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Επιπρόσθετα αναλύει τις αποφάσεις των στρατηγών, αποτιμώντας έτσι τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών τόσο για τον στρατό όσο και για τον άμαχο πληθυσμό. Ο τόμος χωρίζεται σε 16 κεφάλαια, ξεκινώντας από την «Περίοδο της ελπίδας» τον Σεπτέμβριο του 1944 και την ιδιόμορφη συμμαχία Σοβιετικής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών – συμμαχία η οποία στην αρχή είχε προκαλέσει επιφυλάξεις και η οποία τελικά έγινε δεκτή από όλους με ανυπόκριτο ενθουσιασμό.


Βέρμαχτ: ο καλύτερος στρατός


Αναμφίβολα, κατά τον συγγραφέα, ο καλύτερος στρατός ήταν εκείνος της Βέρμαχτ, ο οποίος επέδειξε αξιοσημείωτη επαγγελματικότητα και αποφασιστικότητα, ακόμη και στις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου. Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να σημειώσει τη «φανατική αντίσταση απελπισμένων αξιωματικών των SS». Ρώσοι αξιωματικοί διαπιστώνουν ότι «από την αρχή ως το τέλος οι Γερμανοί πολέμησαν πολύ σκληρά και πολύ καλά». Και μέσα από τις λεπτομερείς περιγραφές των μαχών και των συγκρούσεων σε λόφους, σε υψώματα, σε γέφυρες, σε δάση και σε ποτάμια, μέσα από τις φρικιαστικές εικόνες των πληγωμένων και διαμελισμένων στρατιωτών, αναδύεται το φρικτό πρόσωπο του Πολέμου, ενός πολέμου που κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία του 20ού αιώνα. Με την πλούσια βιβλιογραφία και τα τεκμηριωμένα στοιχεία, ο τόμος Αρμαγεδδών είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής ακρίβειας και μεγάλης διδακτικής αξίας και σίγουρα αξίζει τον κόπο να το διαβάσει όχι μόνον ο ερευνητής και ο ιστορικός του πολέμου αλλά και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος.


Ο κ. Ντίνος Σιώτης είναι εκδότης της λογοτεχνικής επιθεώρησης «(δε)κατα». Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το ποιητικό του βιβλίο «Αυτοβιογραφία ενός στόχου».