Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε το κόστος της να αποτιμάται στο 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αλλά παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και διακηρύξεις (στα λόγια) αρμοδίων, μηδέ του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή εξαιρουμένου, πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχει και δεν φαίνεται στον ορίζοντα η παραμικρή πιθανότητα περιστολής της. Ετσι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει… γυμνός στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος για μείωση ως το 2012 κατά 25% του «διοικητικού κόστους», το οποίο επιβαρύνει υπέρογκα πολίτες και επιχειρήσεις, δυσχεραίνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο και εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, αλλά δεν διαθέτει ούτε καν επαρκή στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί.


Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς δεν έχει ενημερώσει καν την Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνον για το τι προτίθεται να κάνει, αλλά αδυνατεί να παράσχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να αποτιμά το φαινόμενο της γραφειοκρατίας. Με άλλα λόγια, όχι απλώς δεν έχει αρχίσει την υλοποίηση της Οδηγίας που είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη, αλλά ουδείς γνωρίζει αν προτίθεται να το πράξει. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα είναι η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος. Αντιθέτως, σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, όπως αποτιμάται στον σχετικό πίνακα, έχουν σημειώσει η Τσεχία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία και ακολουθούν το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Ιταλία. Με τη διαφορά ότι η ελληνική γραφειοκρατία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ, έχει προ πολλού χτυπήσει «κόκκινο», καθώς το κόστος της υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ ετησίως.


Μόνον η πρώτη φάση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αφορά τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25% σε 13 τομείς της οικονομίας, θα επέφερε όφελος για την Ελλάδα πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με πρόχειρες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας. Αλλά προς στιγμήν η χώρα δεν περπατάει προς… τον στόχο, ούτε καν με ρυθμούς χελώνας.