Αν εντρυφήσει κανείς στις ιστορίες που σχετίζονται με την εξέλιξη των ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης την τελευταία πενταετία, θα συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό που θα χρησίμευε ακόμη και σε έναν Μπαλζάκ. Αναζητώντας τις αιτίες της ελεύθερης πτώσης των εν λόγω συλλόγων, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι είναι ευκολότερο να διοικήσεις μια πολυεθνική εκατομμυρίων υπαλλήλων από το να είσαι πρόεδρος στην ΠΑΕ Ηρακλής, Αρης ή ΠΑΟΚ. Ακόμη και αν υιοθετήσουμε τη μεμψίμοιρη άποψη ότι τα πάντα κινούνται εν Αθήναις, αποτελεί μυστήριο η επιμονή επιτήδειων τυχοδιωκτών να πολιορκούν ομάδες με συνολική ιστορία 300 ετών για να επενδύσουν, υποτίθεται, σε λαοφιλείς ελληνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες των ομάδων στα χέρια τους αδυνατούν να αντισταθούν. Ισως λόγω της δικής τους περιορισμένης οντότητας να σταθούν αξιοπρεπώς στον παραγοντικό χώρο. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο, αντί να αποτελεί ασπίδα, αποθρασύνει τους υποψήφιους εμπόρους ελπίδας να διεισδύσουν στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εν τέλει να τους φεσώσουν περαιτέρω. Από τον πολυθρύλητο Γιάννη Ζαχουδάνη και τους σεΐχηδες που ήρθαν (έφαγαν και απήλθαν…) για τον Αρη, φθάσαμε στον αόρατο ακόμη σύρο επιχειρηματία που αγάπησε (και αυτός…) μία ακόμη ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ, για να τη γεμίσει με… χρυσάφι ή πετροδόλαρα προς τέρψιν των χιλιάδων οπαδών της.


H ιστορία των πολυεκατομμυριούχων της Μέσης Ανατολής που απασχόλησε ένα καλοκαίρι χιλιάδες οπαδούς του Αρη οι οποίοι αγωνιούσαν για την τύχη της ομάδας τους επαναλαμβάνεται δύο χρόνια αργότερα. Με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τότε ήταν ο ψευδοσεΐχης Καλίντ, γόνος της πανίσχυρης δυναστείας των Αλ Κάσιμι που ελέγχουν το πάμπλουτο κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και που ενδιαφέρθηκε εν μιά νυκτί να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και τον Αρη Θεσσαλονίκης.


Τώρα ο σύρος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας ονόματι Αντονι Τουφέξ Λιμ, ή κάπως έτσι τέλος πάντων, ο οποίος ανακάλυψε τον ΠΑΟΚ και αποφάσισε να επενδύσει σ’ αυτόν περίπου έναν προϋπολογισμό ολόκληρου του ελληνικού πρωταθλήματος, «γαμπρός» του προέδρου της χώρας, ασχέτως αν ο μοναδικός γαμπρός του 41χρονου κυβερνήτη Μπασάρ αλ Ασαντ ονομάζεται Αζίς Σασκότ, νούμερο 2 στη στρατιωτική ιεραρχία της Συρίας.


Κάπως έτσι παρουσιάστηκαν οι επίδοξοι επενδυτές σε Αρη και ΠΑΟΚ. Περίπου ως μεσσίες. Αλλοτε με τις ευλογίες των εκάστοτε διοικήσεων και άλλοτε αποκτώντας ερείσματα ακόμη και στον σκληρό πυρήνα των οργανωμένων οπαδών. Μόνο που η κατάληξη ήταν σε όλες τις περιπτώσεις τραγική.


* Ο μεσάζων από τη Ρεάλ Μαδρίτης


Το καλοκαίρι του 2003 σε συνέντευξη Τύπου ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης Σωτήρης Καραμπέρης ανακοίνωνε περιχαρής τη συμφωνία με τον σεΐχη Καλίντ αλ Κάσιμι, ο οποίος άμα τη αφίξει του στη Θεσσαλονίκη θα προσέφερε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ σε εγγυητική επιταγή αναλαμβάνοντας όλα τα χρέη του συλλόγου. Μεσάζων στην υπόθεση ήταν ένας λιπόσαρκος Ισπανομαροκινός ονόματι Μπεν Αλί, ο οποίος ισχυριζόταν ότι έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στη Ρεάλ Μαδρίτης!


Υστερα από λίγες ημέρες έφθασε στη Θεσσαλονίκη και ο μυστηριώδης σεΐχης. Από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πράγματι ονομαζόταν Καλίντ αλ Κάσιμι και ότι όντως είχε συγγενική σχέση με την αραβική οικογένεια, αλλά μακρινή. Και ακόμη κανείς, ούτε και οι κυβερνήτες της Σάρζα (ένα από τα επτά Αραβικά Εμιράτα), δεν μπορούσε να πιστοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητές του παρά μόνο δίνοντας αόριστες πληροφορίες, καθώς δεν φερόταν να έχει ουσιαστική εμπλοκή στη διοίκηση του Εμιράτου. Οσο για τον Μπεν Αλί, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία που είχε εμπλακεί και στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ με τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι η εμπλοκή του και στην αυστριακή ομάδα από την οποία εκδιώχθηκε κακήν κακώς είχε τα ίδια καταστρεπτικά αποτελέσματα.


Οταν έφθασε η στιγμή της μεταβίβασης των μετοχών, έξω από τα γραφεία συγκεντρώθηκαν δεκάδες οπαδοί του Αρη που ζητούσαν την πώληση της ΠΑΕ άνευ όρων, αναθεματίζοντας μάλιστα τους τότε μεγαλομετόχους Νίκο Τσαρούχα και Καραμπέρη. Ο κ. Τσαρούχας προπηλακίστηκε και μάλιστα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση (!) του Μπεν Αλί. Οι μετοχές δόθηκαν σε τριτεγγυητή ώσπου να διαπιστωθεί ότι ο σεΐχης είχε τα χρήματα που ζητούσαν οι μεγαλομέτοχοι.


* Επενδυτές στα… μπουγατσάδικα


Στο ταμείο της ΠΑΕ Αρης όμως δεν εισέρρευσε ούτε ευρώ, ή έστω πετροδόλαρο! Στο διάστημα που παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη οι επίδοξοι αγοραστές απομακρύνθηκαν από τον Αρη ο Νασίφ Μόρις, ο Ζοέλ Επαλέ, ο Χέζους Μπράγκα, ο ΝτεμπάΝιρέν και αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές οι οποίοι εκείνη την περίοδο είχαν φέρει τους Κιτρινόμαυρους ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο UEFA. Μάλιστα οι υποψίες περί προμελετημένου σχεδίου πώλησης συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών ως απώτερου στόχου των «επενδυτών» γιγαντώθηκαν ύστερα από δήλωση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αργύρη Μήτσου ότι ο Αρης αποζημιώθηκε για την απόκτηση του Μόρις και του Επαλέ ενώ υποτίθεται ότι εκείνοι κέρδισαν την ελευθερία τους μέσω προσφυγής. Τελικώς, ο Καλίντ αλ Κάσιμι και ο Μπεν Αλί αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, και αν κάποιοι στενοχωρήθηκαν ιδιαίτερα από την απουσία τους, αυτοί ήταν οι… μπουγατσατζήδες της Καλαμαριάς που τους έχασαν από πελάτες, μένοντας με την παρηγοριά ότι ο «σεΐχης» ίσως διαδώσει το νοστιμότατο προϊόν τους και στις αραβικές χώρες! Ωστόσο, η καταστροφή στον Αρη είχε συντελεστεί. Με τη βούληση αρχικά των τότε διοικούντων που αργότερα, όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να δουν ευρώ, προσπάθησαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, αλλά και με την παρότρυνση μιας μερίδας οπαδών οι οποίοι απογοητευμένοι από τη διαιωνιζόμενη ένδεια πείστηκαν ότι δεν ήταν ποτέ δυνατόν ένας σεΐχης να ενδιαφερθεί για μια ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στην υπεραπλουστευμένη λογική τους, το παραμύθι του Αλί Μπαμπά και των 40 κλεφτών έμοιαζε αληθινό εκείνη την εποχή. Μόνο που από το παραμύθι ο Αλί Μπαμπά έλειπε…


* Βίος και πολιτεία του μίστερ Τζον


H έλευση ανθρώπων όπως ο Αλ Κάσιμι και ο Μπεν Αλί ήταν η κορύφωση μιας επαγωγικά εξελισσόμενης κατάστασης στα διοικητικά του Αρη που προέκυψε στη μετά Ζαχουδάνη εποχή. Τότε που συντελέστηκε η μεγαλύτερη κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων αθλητικού συλλόγου από έναν άνθρωπο που επίσης με απίστευτη ευκολία και χωρίς καμία αντίσταση διείσδυσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που, προτού ακόμη αναλάβει την ιδιοκτησία της ΠΑΕ Αρης, «Το Βήμα της Κυριακής» με δύο αποκαλυπτικές έρευνες (Σεπτέμβριος του 2001) του αείμνηστου Γιώργου Τουρώνη δημοσίευε τον βίο και την πολιτεία του μίστερ Τζον Ζαχουδάνις στο Λος Αντζελες και τις εκατοντασέλιδες εκθέσεις του FBI για τις πτωχεύσεις και τις ατασθαλίες του εκ Λιτοχώρου Ελληνοαμερικανού. Τα δημοσιεύματα αποδείχθηκαν προφητικά, αλλά κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε ούτε από την ΠΑΕ Αρης και τον ευρύτερο Ερασιτέχνη ούτε, κυρίως, από την πολιτεία. Εννέα μήνες αργότερα ο μίστερ Τζον έγινε άφαντος όντας πλουσιότερος τουλάχιστον κατά 3 εκατ. ευρώ από τα χρήματα της μεταγραφής του Αγγελου Χαριστέα στη Βέρντερ Βρέμης και τις επιταγές που πρόλαβε να «σπάσει» από το τηλεοπτικό συνδρομητικό κανάλι εκείνης της εποχής. Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν 19 ποδοσφαιριστές που έμειναν απλήρωτοι, πολλοί περισσότεροι υπάλληλοι οι οποίοι έμειναν άνεργοι και να δεσμευθεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ Αρης, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου, από τους «δανειστές» του Ζαχουδάνη.


* Τυχοδιωκτικά χτυπήματα


Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε και άλλες περιπτώσεις τυχάρπαστων που εν μιά νυκτί έχρισαν εαυτούς επενδυτές. Οπως είναι για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι Γιάννης Καρακίτσος ο οποίος αγόρασε τον μπασκετικό Αρη και ουσιαστικά τον οδήγησε στη διάλυση, ή στο παρελθόν οι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που αγόρασαν τον Ηρακλή και αποχώρησαν ύστερα από έναν χρόνο αφήνοντας συσσωρευμένα χρέη. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν νοσεί μόνο αθλητικά αλλά, όπως αποδεικνύεται, και κοινωνικά, καθώς σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί οι επιτήδειοι δεν θα τολμούσαν να ελιχθούν και κυρίως να εκκολαφθούν αν συναντούσαν σταθερές και υγιείς διοικήσεις.


Για να σταθεί στα πόδια του ο Αρης χρειάστηκε να υποστεί διαδοχικά χτυπήματα από τον τυχοδιωκτισμό και από την άλλη πλευρά ίσως δικαίως φωνάζουν οι νυν διοικούντες όταν κάνουν λόγο για χρέος της πολιτείας να βοηθήσει (το έπραξε με το άρθρο 44) τώρα από τη στιγμή που παρακολουθούσε με απάθεια φαινόμενα Ζαχουδάνη και ψευδοσεΐχηδων. Μόνο που οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ γνωρίζουν πλέον πού είναι πιθανό να καταλήξουν αν δεν συσπειρωθούν και (κυρίως) σοβαρευτούν αντιδρώντας δυναμικά στις προκλήσεις. Αν δηλώσουν αδυναμία, καλύτερα να αποχωρήσουν. Γιατί διαφορετικά οι ευκαιρίες για επανόρθωση δεν θα είναι πολλές…


Οι αετονύχηδες που έβαλαν στο μάτι τον Δικέφαλο


Στα μέσα του περασμένου μήνα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο κάποιοι εκπρόσωποι ενός σύρου επιχειρηματία ονόματι – όπως είπαν – Αντονι Τουφέξ Λιμ που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν το αρνητικό κλίμα που έτσι κι αλλιώς είχε δημιουργηθεί εναντίον των δύο μεγαλομετόχων του Δικεφάλου του Βορρά Γιάννη Γούμενου και Βασίλη Παγώνη από τους οργανωμένους συνδεσμίτες για να καλλιεργήσουν κλίμα αστάθειας.


Ο Λευτέρης Καραγιώργος που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του σύρου «επιχειρηματία» ήταν γνωστός και στο παρελθόν στην ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη. Οχι μ’ αυτή την ιδιότητα, αλλά ως ατζέντης του γεωργιανού ποδοσφαιριστή Λεβάν Κεπάτζε που αγωνίστηκε πριν από μερικά χρόνια στον Ηρακλή. Κατά τους ισχυρισμούς του, ο Αντονι Τουφέξ Λιμ είναι γαμπρός του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και σημαντικό πρόσωπο, ενώ η επένδυσή του μπορεί να φθάσει ως και 50 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό του ελληνικού πρωταθλήματος.


Μπροστά στην ψυχολογική πίεση που του ασκήθηκε από μερίδα οργανωμένων οπαδών, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Γούμενος τελικώς δέχθηκε να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Καραγιώργο, όπου μεταξύ άλλων ο πρώτος ζήτησε εγγυητικές επιταγές αλλά και προσωπική συνάντηση με τον σύρο επιχειρηματία. Στις αντιρρήσεις του κ. Καραγιώργου μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργος Καλύβας που ήταν παρών στη συνάντηση πρότεινε τη μετάβαση αντιπροσωπείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη Δαμασκό για να συναντήσει τον επιχειρηματία Αντονι Τουφέξ Λιμ.


* Εμπλοκή και της συριακής πρεσβείας


H υπόθεση θα μπορούσε να σταματήσει εδώ, αλλά πήρε απροσδόκητες διαστάσεις. H πρεσβεία της Συρίας στην Αθήνα δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον άγνωστο Τουφέξ Λιμ. Λόγω της εμπλοκής της οικογένειας Ασαντ, η πρεσβεία της Συρίας ζήτησε λεπτομέρειες από τις αστυνομικές αρχές. Από σχετική έρευνα προκύπτουν τα εξής: Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ είναι 41 ετών και ο μοναδικός γαμπρός του είναι ο αρχιστράτηγος Αζίς Σασκότ, ο οποίος μάλιστα πληροφορήθηκε τι συνέβη στην Ελλάδα και μέσω της πρεσβείας ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και φέρουν αναμεμειγμένα τα ονόματα της οικογένειας του σύρου προέδρου!


H εκπρόσωποι των «επενδυτών» μάλιστα έσπευσαν να ζητήσουν τις μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον πρώην μεγαλομέτοχο Γιώργο Μπατατούδη, ο οποίος αιφνιδιασμένος τους εξήγησε ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας. Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να καταγράψουμε επίσης τις κατηγορίες για απάτη, πλαστογραφία και κλοπή που έχουν ασκηθεί εις βάρος ενός εκ των εκπροσώπων, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε και στο πάνελ των ομιλητών στη συνέντευξη Τύπου, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε ως διά μαγείας!