Η ιστορία είναι γνωστή: ποτέ μετά τις εκλογές η σύνθεση της Βουλής δεν είναι αυτή που βλέπουμε στην ορκωμοσία. Κάποιοι από τους βουλευτές που θα ορκιστούν αύριο σε λίγους μήνες θα χάσουν την έδρα τους. Οι συνυποψήφιοί τους «περιμένουν στη γωνία» ή, σωστότερα, στο Εκλογοδικείο όπου θα ζητήσουν να εκπέσουν του αξιώματός τους επειδή «έχουν κώλυμα». Συνήθως το κώλυμα είναι ότι χρημάτισαν κρατικά στελέχη την τελευταία τριετία προ των εκλογών επηρεάζοντας έτσι το εκλογικό σώμα και συνεπώς παραβίασαν τους σχετικούς περιορισμούς του Συντάγματος. Τι είναι κρατικό αξίωμα και πώς επηρεάζεται το εκλογικό σώμα είναι ένα θέμα για το οποίο αποφαίνεται κατά περίπτωση το Εκλογοδικείο. Γεγονός είναι ότι κάποιοι εν τέλει θα μείνουν εκτός Βουλής.


Αυτή τη στιγμή στα πρωτοδικεία της επικράτειας οι μισοί επιλαχόντες μετρούν ξανά τα ψηφοδέλτια με την ελπίδα ότι θα διαπιστώσουν λάθη και θα υποβάλουν ένσταση. Οι άλλοι μισοί κατέφυγαν ήδη στα δικηγορικά γραφεία δύο γνωστών συνταγματολόγων που ειδικεύονται στις ενστάσεις και προσπαθούν να ανακαλύψουν κωλύματα που θα επιφέρουν την έκπτωση των εκλεγέντων. Εντοπίστηκαν ήδη αρκετές περιπτώσεις βουλευτών εναντίον των οποίων είναι πιθανόν να υποβληθεί ένσταση είτε γιατί έχουν πραγματικό κώλυμα είτε γιατί οι επιλαχόντες… δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Ποιοι και πόσοι είναι νωρίς να κριθεί. Η προθεσμία λήγει την προσεχή Κυριακή και συνήθως αυτές οι προσφυγές κατατίθενται την τελευταία στιγμή.


Από τους βουλευτές, αυτοί που μπορούν να κοιμούνται περισσότερο ήσυχοι είναι οι νεοεκλεγέντες της ΝΔ αφού κατά την τελευταία τριετία δεν ήταν δυνατόν να ασκούν κρατική εξουσία δημιουργώντας ασυμβίβαστο.


Οχι όλοι όμως: φαίνεται ότι ορισμένοι θα κινδυνεύσουν να χάσουν την έδρα τους επειδή εμπίπτουν σε άλλα κωλύματα, όπως είναι αυτά που ισχύουν για όσους υπηρετούσαν στο ΕΣΥ, στο Δημόσιο εν γένει, ως γιατροί ή ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Π.χ., ο γιατρός κ. Β. Βύζας που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Κοζάνη θα οδηγηθεί στο Εκλογοδικείο και, αν χάσει, η έδρα του θα περιέλθει στον κ. Ν. Παπαφιλίππου. Ενσταση λέγεται ότι θα υποβληθεί και εναντίον του πρώην εφοριακού κ. Αδ. Ρεγκούζα που εξελέγη με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης και, αν ευδοκιμήσει, η έδρα θα περιέλθει στον κ. Χρ. Κοσκινά.


Η πιο θεαματική ένσταση όμως της ΝΔ, αν κατατεθεί, θα είναι στην Καρδίτσα όπου ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος έχει επανακαταμετρήσει δύο φορές ώς τώρα τα ψηφοδέλτια του κόμματος αναζητώντας λόγους ένστασης κατά του κ. Δ. Σιούφα. Το ίδιο γίνεται και στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Σ. Κούβελα, που έχασε την έδρα για 200 ψήφους από τον κ. Γ. Ορφανό. Γενικώς από τις αρχές της εβδομάδας σε όλα τα πρωτοδικεία γίνονται αλλεπάλληλες επανακαταμετρήσεις από όλα τα κόμματα.


Στον χώρο του ΠαΣοΚ και στην Α’ Αθηνών η πρώτη επιλαχούσα κ. Πόπη Τσουκάτου μπήκε στο μάτι των συνυποψηφίων της κκ. Δ. Μπέη, Γ. Κατσιφάρα και Στ. Ληναίου, που κάνουν ήδη επανακαταμέτρηση. Το ίδιο κάνει στη Β’ Αθηνών ο κ. Ν. Αθανασόπουλος και στην Α’ Θεσσαλονίκης ο κ. Ελ. Κωνσταντινίδης εναντίον του κ. Ν. Γκεσούλη που εξελέγη. Στη Φθιώτιδα ο κ. Ι. Βάθειας, που έχασε την έδρα για 48 ψηφοδέλτια, τα… μετράει ξανά. Στην Αιτωλοακαρνανία ο κ. Χρ. Σμυρλής, παρ’ ότι αύξησε τους σταυρούς του και εξελέγη σε καλή σειρά, ζήτησε επανακαταμέτρηση υποψιαζόμενος ότι του «έφαγαν σταυρούς». Ολες αυτές οι περιπτώσεις είναι πιθανόν να καταλήξουν στο Εκλογοδικείο αν υπάρξουν στοιχεία.


Οπως είναι φυσικό, οι περισσότερες ενστάσεις θα κατατεθούν εναντίον νεοεκλεγέντων βουλευτών του ΠαΣοΚ. Οι πρώην γενικοί γραμματείς εναντίον των οποίων ήδη υπεβλήθη η προαναφερθείσα ένσταση δεν κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους δεδομένου ότι επ’ αυτού υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Η πιο γνωστή είναι αυτή που εξεδόθη υπέρ του κ. Β. Μαγγίνα, που κράτησε την έδρα το 1993. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν κινδυνεύουν και οι δύο πρώην περιφερειάρχες που εξελέγησαν αυτή τη φορά: ο κ. Χ. Τσιόκας στη Β’ Θεσσαλονίκης και ο κ. Ν. Ζαμπουνίδης στον Εβρο. Οπότε οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ως τη λήξη της προθεσμίας έχουν άλλες επιδιώξεις. Από εκεί και πέρα ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αποτυχόντες που θα επιδιώξουν να καταλάβουν τις έδρες των συνυποψηφίων τους, βασίμως ή όχι.


Βέβαιη θεωρείται η ένσταση που θα υποβληθεί εναντίον του ­ γιατρού του ΕΣΥ ­ κ. Αθ. Γεωργιάδη που εξελέγη στην Ημαθία και προφανώς θα επωφεληθεί ο εξαγωγέας φρούτων κ. Β. Χατζηιωαννίδης. Στο Κιλκίς ο εκλεγείς κ. Γ. Φλωρίδης θα δεχθεί ένσταση ως πρώην νομάρχης, υπέρ του κ. Ν. Αφεντουλίδη. Ο δεύτερος κατά σειράν εκλογής στο Ηράκλειο κ. Εμμ. Στρατάκης, πρώην υποδιοικητής του ΟΓΑ, είναι πιθανόν να βρεθεί προ ενστάσεως, αλλά, όπως λέγεται, κώλυμα φαίνεται να έχει και ο πρώτος επιλαχών κ. Βρέτζος, ως πρώην γιατρός του ΟΓΑ. Για να μείνουμε στην Κρήτη, είναι κοινό μυστικό ότι ο πρώην βουλευτής κ. Ν. Κοκκίνης θα στραφεί κατά του εκλεγέντος πρώτου κατά σειράν στο Λασίθι κ. Μ. Καρχιμάκη, που υπήρξε σύμβουλος του Α. Παπανδρέου, αλλά φαίνεται ότι είχε λάβει τα μέτρα του: στις 8.10.1994 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η παραίτησή του και συνεπώς είχε φροντίσει εγκαίρως να άρει το ασυμβίβαστο.


Η εκλογή του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ και νυν βουλευτή Αρκαδίας κ. Ρ. Σπυρόπουλου φαίνεται ότι θα προσβληθεί, αν και ο πρώτος επιλαχών κ. Γ. Δασκαλάκης ­ που φέρεται να φρόντισε για τη διάθεση 50 δισ. δρχ. σε τέσσερα χρόνια για έργα στον νομό, αλλά δεν το εκτίμησαν οι συμπατριώτες του ­ δηλώνει ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις επ’ αυτού. Στην Αιτωλοακαρνανία ένσταση ­ υπέρ του πρώτου επιλαχόντος κ. Χρ. Ροκόφυλλου ­ θα κατατεθεί και εναντίον του δεύτερου κατά σειράν εκλογής και νυν υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Χρ. Βερελή, ενώ στη Φθιώτιδα αναμένεται να κατατεθεί εις βάρος του κ. Ευ. Στάικου, ως πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Οι 7 πρώτες περιπτώσεις


Από το 1989 καμιά δεκαριά βουλευτές του ΠαΣοΚ έχουν χάσει τις έδρες τους στο Εκλογοδικείο. Σχεδόν όλοι είναι σήμερα βουλευτές ενώ οι περισσότεροι από τους «αντιδίκους» τους δεν είναι. Στη ΝΔ υπήρξαν «πολύκροτες» προσφυγές στο Εκλογοδικείο, οι οποίες δημιούργησαν χάσματα που δεν λένε να κλείσουν. Οι κκ. Μ. Λιάπης, Γ. Γιακουμάτος από τη ΝΔ και Κ. Γείτονας, Αθ. Τσούρας και η κυρία Μαρία Αρσένη από το ΠαΣοΚ είναι μερικοί από όσους στο παρελθόν κέρδισαν την έδρα στην κάλπη και την έχασαν στο δικαστήριο.


Η τελευταία ­ μέλος του ΕΓ και βουλευτής Πιερίας σήμερα ­ κατέχει και το «ρεκόρ»: τρεις φορές το 1989-90 εξελέγη βουλευτής αλλά την έδρα εν τέλει την πήρε ο κ. Χρ. Καζακλάρης με απόφαση του Εκλογοδικείου, επειδή η κυρία Αρσένη υπήρξε προ του 1989 περιφερειάρχης στην περιοχή όπου πολιτεύθηκε εν συνεχεία. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει… κεκτημένη ταχύτητα εναντίον της και περιλαμβάνεται στις πρώτες επτά ενστάσεις που κατέθεσε ήδη ο δικηγόρος κ. Φ. Κανελλόπουλος ­ αγνώστων λοιπών στοιχείων ­ ζητώντας την έκπτωση όσων διετέλεσαν, προ των εκλογών, γενικοί γραμματείς. Ως προς την κυρία Αρσένη, ατύχησε. Μετά το 1993 χρημάτισε υφυπουργός και όχι γενική γραμματέας. Οι άλλοι εναντίον των οποίων στρέφεται η πρώτη ένσταση είναι οι εξής: ο κ. Μ. Παπαϊωάνου, υπουργός Εργασίας σήμερα και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ΟικονομίαςΩ οι πρώην γενικοί γραμματείς των υπουργείων Προεδρίας και Εσωτερικών αντιστοίχως κκ. Β. Τσιλίκας και Ν. Σαλαγιάννης που εξελέγησαν βουλευτές στην ΚαρδίτσαΩ ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλ. Βούλγαρης, πρώην γενικός γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ, και ο συνάδελφός του στο υπουργείο Μεταφορών και νυν βουλευτής Γρεβενών κ. Ι. Κωνσταντινίδης και η κυρία Αννα Διαμαντόπουλου, πρώην γενική γραμματέας Βιομηχανίας. Υπάρχει και η υπέρβαση των εκλογικών δαπανών


Ο κατάλογος των προσφυγών είναι πιθανόν να μεγαλώσει τις προσεχείς ημέρες. Το ερώτημα όμως είναι αν, όπως επιτρέπει ο νόμος, θα υπάρξει ανάμεσα στις άλλες έστω και μία προσφυγή για υπέρβαση δαπανών. Κατά τη νομοθεσία, το πλαφόν δαπανών για έναν υποψήφιο στην Α’ Αθηνών, π.χ., ήταν λιγότερο από 14 εκατ. δρχ. και στη Β’ Αθηνών περίπου 18 εκατ. δρχ., συμπεριλαμβανομένων και των δωρεών και ενισχύσεων σε είδος.


Πολλοί εκτιμούν ότι υπήρξαν ατομικές προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων που ανήλθαν σε εκατοντάδες εκατ. δρχ. και ο Συνασπισμός δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία επ’ αυτού.