Πατησίων και Αλεξάνδρας. «Αθήναιον» και «Παρκ». Στις δύο καλοκαιρινές σκηνές ζωντανεύουν τις επόμενες ημέρες παραστάσεις μιούζικαλ που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και αν η Αθήνα ουδέποτε έγινε Μπρόντγουεϊ, και αν το μιούζικαλ ουδέποτε κέρδισε τη θέση που κατέχει στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική, ωστόσο ουκ ολίγες παραστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος γνώρισαν μικρές ή μεγαλύτερες δόξες: «Καμπαρέ», «Εύθυμη χήρα», «Βίκτορ Βικτόρια», «Καμπίρια», «Αννυ», «Μάγκες και κούκλες», «Η γυναίκα της χρονιάς», «Σικάγο», «Χελόου Ντόλι», «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές», «Πέπσι», «Σιρανό», «West Side Story», «Η μελωδία της ευτυχίας».


Το 1964, σε μουσική του Τζέρι Μποκ και στίχους του Σέλντον Χάρνικ, ανέβηκε στο «Imperial Theatre» της Νέας Υόρκης «Ο βιολιστής στη στέγη». Το θέμα του μιούζικαλ προήλθε από το βιβλίο του Τζόζεφ Στάιν, βασισμένο, με τη σειρά του, σε ένα από διηγήματα του Σόλομ Αλάιχεμ «Οι κόρες του Τέβιε». Η σκηνοθεσία και η χορογραφία ήταν του Τζέρομ Ρόμπινς. Τον ρόλο του Τέβιε σε εκείνη την πρώτη παράσταση ερμήνευσε ο Ζέρο Μόστελ. Ωστόσο η μεγάλη επιτυχία για τον «Βιολιστή» ήρθε το 1967, όταν ανέβηκε στο Λονδίνο, με τον Τοπόλ στον ρόλο του γαλατά Τέβιε. «Ο Βιολιστής στη στέγη» παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα και μακροβιότερα μιούζικαλ. Το 1971 ο Νόρμαν Τζούισον υπέγραψε τη σκηνοθεσία της ταινίας.


Με τίτλο «The Goodbye Girl», ο Νιλ Σάιμον το 1977 έγραψε το σενάριο για την ταινία του Χέρμπερτ Ρος, με τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους και τη Μάρσα Μέισον. Μόλις το 1992 αποφασίστηκε η μεταφορά του κινηματογραφικού σεναρίου στο θέατρο, σε μορφή μουσικής κωμωδίας με τον τίτλο «Αντίο, κορίτσι μου». Τη μουσική υπογράφει ο Μάρβιν Χάμλις. Το μιούζικαλ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σικάγο, τον Δεκέμβριο του 1992, και τον Μάρτιο του 1993 μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, στο Μπρόντγουεϊ, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο το έργο έκανε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο Λονδίνο.


* Ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ «Ο βιολιστής στη στέγη» και ο Γιώργος Κιμούλης, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στη μουσική κωμωδία «Αντίο, κορίτσι μου» μιλούν στο «Βήμα» για τους ρόλους τους και το είδος που θα υπηρετούν από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.