ΣΥΝΤΟΜΑ θα αγοράζουμε χωρίς μετρητά και εφημερίδες. Το ηλεκτρονικό χρήμα που έχει μπει για καλά στη ζωή μας θα διευρύνει την παρουσία του με ένα νέο προϊόν, τη Visa Cash, που υπόσχεται συναλλαγές παντός είδους.
Το προϊόν αυτό, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις γνωστές σε όλους μας πιστωτικές κάρτες, με εξαίρεση το μέγεθός του, πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι επισκέπτες στις εμπορικές συναλλαγές τους για προϊόντα μικρής αξίας. Η διευκόλυνση αυτή προήλθε από το γεγονός ότι οι επισκέπτες της Χρυσής Ολυμπιάδας δεν χρειαζόταν να έχουν συνέχεια μαζί τους χαρτονομίσματα ή απλά νομίσματα ή να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να προμηθευτούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα όπως εφημερίδες, τσιγάρα κ.ά.
Η Visa Cash λοιπόν υπόσχεται να μας βγάλει από τον κόπο να έχουμε μαζί μας χρήματα για αγορές μικρής αξίας, όπως ακριβώς έκανε και στην Ατλάντα. Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά. Πρώτα απ’ όλα ο καταναλωτής που θα θέλει να αγοράσει κάποιο προϊόν χωρίς να χρησιμοποιήσει μετρητά ή πιστωτική κάρτα θα πρέπει να είναι κάτοχος της Visa Cash. Την κάρτα αυτή θα μπορεί να την προμηθευτεί από οποιαδήποτε συμβεβλημένη με τη Visa τράπεζα πληρώνοντας ένα ποσό. Το ποσό λοιπόν που πλήρωσε για να την αποκτήσει θα είναι αποθηκευμένο ηλεκτρονικά στο εσωτερικό της με τη μορφή μονάδων (π.χ. 2.000 μονάδες = 2.000 δραχμές). Ετσι ο κάτοχος αυτής της κάρτας αν θελήσει να ψωνίσει ένα προϊόν που κοστίζει λιγότερο ή το ίδιο με τα χρήματα που έχει η κάρτα του αποθηκευμένα το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει τη Visa Cash στον πωλητή του καταστήματος απ’ όπου αγόρασε το προϊόν για να αφαιρέσει από την κάρτα, με τη βοήθεια ειδικού ηλεκτρονικού μηχανήματος, το ποσό που κόστισε το προϊόν.
Η πρωτότυπη αυτή για τα ελληνικά δεδομένα κάρτα, όπως υποστηρίζουν στελέχη τραπεζών, θα δώσει μια εναλλακτική λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν μετρητά ή επιταγές για αγορές μικρής αξίας. Θα είναι μια ηλεκτρονική «αποθήκη» αξίας και δεν θα διαφέρει στη βασική δομή και λειτουργία της από τις γνωστές σε όλους πλέον τηλεκάρτες του ΟΤΕ.
Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος πάει σε ένα περίπτερο για να πάρει εφημερίδα και δεν έχει χρήματα μαζί του αλλά έχει τη Visa Cash, θα την δώσει στον περιπτερά, αυτός με τη σειρά του θα την τοποθετήσει στο ειδικό μηχάνημα που θα αφαιρέσει ηλεκτρονικά από την κάρτα την αξία της εφημερίδας και ο καταναλωτής θα φύγει από το περίπτερο κρατώντας την εφημερίδα και την κάρτα με 200 μονάδες – δραχμές λιγότερες αποθηκευμένες. Η κάρτα αυτή, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Visa International, του μεγαλύτερου οργανισμού συστημάτων πληρωμών στον κόσμο με πάνω από 20.000 μέλη – τράπεζες, 13 εκατ. καταστήματα που αποδέχονται τη κάρτα Visa και περίπου 500 εκατ. κατόχους, πιστεύεται ότι θα αξιοποιηθεί από ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, ιδιαίτερα από εκείνους που δεν θέλουν να βαραίνει η τσέπη τους από βαριά αντικείμενα…