ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΚΤΩ χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης ελληνικής βιομηχανίας κεραμικών πλακιδίων από την οικογένεια του κ. Γ. Φιλίππου η ελεγχόμενη πλέον από αυτή κατά 50% Φίλκεραμ Johnson της Θεσσαλονίκης δείχνει έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα καθώς εισέρχεται ξανά, όπως φαίνεται, σε περίοδο αυξανόμενης κερδοφορίας.


Ηδη η χρήση του 1999, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με αποσβέσεις ύψους 0,45 δισ. δρχ. και με έξοδα χρηματοδότησης μαζί με συναλλαγματικές διαφορές που ξεπέρασαν το 1 δισ. δρχ., έκλεισε με ολικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης ύψους 0,42 δισ. δρχ. και κέρδη προ φόρων ύψους 0,33 δισ. δρχ. Οι πωλήσεις εξάλλου κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% πλησιάζοντας τα 8,9 δισ. δρχ.


Η απόδοση του συνόλου ενεργητικού της εταιρείας σε κέρδη πριν από την αφαίρεση των αποσβέσεων, των εξόδων χρηματοδότησης και συναφών συναλλαγματικών διαφορών, καθώς και των φόρων ήταν της τάξης του 18%. «Τα πιο δύσκολα πέρασαν» λένε στην εταιρεία εννοώντας τις ζημίες που είχαν αφήσει οι χρήσεις των ετών 1996, 1997 λόγω των υψηλών εξόδων χρηματοδότησης. Από τις αρχές του έτους τα δάνεια της εταιρείας μετατράπηκαν στο σύνολό τους σε δραχμικά. Η Φίλκεραμ Johnson προφανώς ανήκει στις ελληνικές βιομηχανίες που έχουν εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας και υπολογίζουν ότι θα ωφεληθούν ουσιωδώς από την πτώση των επιτοκίων.


Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο κ. Γ. Φιλίππου εξακολουθεί να επιβλέπει την παραγωγή με το ίδιο μεράκι, να απολαμβάνει και να καμαρώνει για το τελικό προϊόν όπως και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της βιομηχανίας, πιστεύοντας ότι «η αγορά αργά ή γρήγορα θα ανταποκριθεί». Την περίοδο της… πλημμυρίδας των εισαγωγών την τελευταία 15ετία δεν υπέκυψε στον πειρασμό να υποβαθμίσει την ποιότητα της παραγωγής ώστε να «καλύψει» τμήμα της αγοράς που στράφηκε στα κάθε είδους και ποιότητας κεραμικά πλακίδια. Πείθοντας τους άγγλους συνεταίρους του της ομοειδούς εταιρείας Norcros, που κατέχει το 50%, επέμεινε σταθερά στην επενδυτική πολιτική και αναβάθμισε ακόμη περισσότερο το παραγωγικό δυναμικό, με βαρύ όμως χρηματοοικονομικό κόστος.


Τώρα φαίνεται να ανακτά και μερίδιο αγοράς, παραμένοντας φυσικά κορυφαία ελληνική βιομηχανία του τομέα. Για το 2000 προσδοκά αύξηση των πωλήσεων κατά 6%.


Η Φίλκεραμ Johnson, η οποία απασχολεί 400 άτομα και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, σχεδιάζει να δαπανήσει εφέτος περίπου 0,5 δισ. δρχ. για πάγιες επενδύσεις με στόχο να διευρύνει την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Μπορεί τα προ φόρων κέρδη της να είναι ακόμη χαμηλά, αλλά ο δείκτης της απόδοσης του ενεργητικού την τοποθετεί σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες του τομέα. Το 22% της περυσινής παραγωγής της διατέθηκε στο εξωτερικό και μάλιστα «σε τιμές καλύτερες των ελληνικών», όπως αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Ι. Μιχαηλίδης.