Ξημερώματα του Σαββάτου ο Μίμης Κουγιουμτζής έφυγε από τη ζωή στα 67 του χρόνια. Ο αγαπημένος μαθητής του Καρόλου Κουν, ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης, ο καθηγητής στη σχολή, ο άνθρωπος που ταύτισε τη ζωή του με το Θέατρο Τέχνης, συνεχίζοντας το έργο του δασκάλου του, έσβησε ύστερα από τη σύντομη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Πρόλαβε να είναι «παρών» στην πρεμιέρα του τελευταίου έργου που σκηνοθέτησε, στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Φρυνίχου, μόλις πριν από έναν μήνα. Ηταν το «Μια φορά κι ένα λεπτό», μια συρραφή κειμένων που βασίζεται σε ρώσικα παραμύθια.


Μια ξαφνική αδιαθεσία και μια σειρά εξετάσεων τον οδήγησαν προ δεκαημέρου στο «Υγεία», όπου παρέμεινε ως το τέλος στον ένατο όροφο του νοσοκομείου. Η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του δεν άφηνε περιθώρια για ελπίδες. Ο ίδιος, διακριτικός όπως πάντα, δεν ήθελε να δώσει έμφαση στο γεγονός. Στο πλάι του, ως το τέλος, είχε μόνον τους πολύ δικούς του ανθρώπους: τον αδελφό του, τη νύφη και τα ανίψια του, τη Ρένη Πιττακή και τη Γεωργία Σιδέρη, φίλη και συνεργάτιδά του.


Γεννημένος στον Πειραιά το 1936, ο Μίμης Κουγιουμτζής αφού μαθήτευσε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1959 στο έργο του Ζαν Ζενέ «Υψηλή εποπτεία». Εκτοτε συμμετείχε στις παραστάσεις του Καρόλου Κουν ενώ από το 1977 άρχισε να σκηνοθετεί, πάντα στο Υπόγειο. Από το 1998 μετακόμισε «προσωρινά», όπως ήθελε να πιστεύει, στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου ­ αφήνοντας το Υπόγειο στον Γιώργο Λαζάνη. Ηδη από το 1994 είχε εγκαινιάσει την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης ανεβάζοντας τον αγαπημένο του «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν Ντε Σεντ Εξυπερύ, σε μια ξεχωριστή παράσταση. Αγαπημένη του ασχολία ήταν να κινηματογραφεί πρόβες και παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης δημιουργώντας έτσι ένα σπάνιο αρχείο.


Το περασμένο καλοκαίρι, χρονιά που το Θέατρο Τέχνης συμπλήρωνε τα 60 του χρόνια, ο Μίμης Κουγιουμτζής σκηνοθέτησε τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», μια παράσταση που τον κούρασε πολύ, λόγω της μεγάλης περιπέτειας που προηγήθηκε της πρεμιέρας στην Επίδαυρο με την αποχώρηση, λόγω προβλημάτων υγείας, του Λαζάνη. Μια πρεμιέρα που δόθηκε κατά το ήμισυ, λόγω της βροχής στην Αργολίδα εκείνο το τελευταίο διήμερο του Αυγούστου. Ο ίδιος έπαιξε, για τελευταία φορά, στην περιοδεία του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» τον ρόλο του Ξένου, ενώ συμμετείχε και στον χορό.


Πνεύμα ανήσυχο, άνθρωπος δραστήριος και δημιουργικός, με αστείρευτη αγάπη για το θέατρο και τα νέα παιδιά, ο Μίμης Κουγιουμτζής ήταν για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά μια ξεχωριστή φυσιογνωμία. Αφιερωμένος στο Θέατρο Τέχνης, τον απασχολούσε το παρόν και το μέλλον του «θεσμού» που είχε δημιουργήσει ο Κουν. Και δεν το έβαζε κάτω. Αλλωστε η επόμενη πρεμιέρα ήταν στα σκαριά…


Η κηδεία του Μίμη Κουγιουμτζή θα γίνει τη Δευτέρα από την Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου στις 16.45.