Τον Αύγουστο του 1994 ένα πανομοιότυπο σήμα έφθανε στα τηλέτυπα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών: «Ο κυνηγός έχει πιάσει το Τσακάλι». Δύο δεκαετίες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας άκουγε στο τηλέφωνο τον Κάρλος να απειλεί ότι θα ανατινάξει το Παρίσι αν δεν ελευθερώσει το πρωτοπαλίκαρό του Μπρούνο Μπρεγκέ οι γαλλικές αρχές ήταν σε θέση ισχύος: ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, ο Κάρλος το Τσακάλι, είχε συλληφθεί από τους Γάλλους. Αυτό που επί χρόνια έμοιαζε με το κυνήγι του τσακαλιού ήταν πολλές φορές ένα παιχνίδι μυστικών υπηρεσιών, κυβερνήσεων, τρομοκρατών και μισθοφόρων. Οταν τα αρχεία των ανατολικών μυστικών υπηρεσιών άνοιγαν, έκλεινε ο κύκλος του Κάρλος και της ομάδας του. Το Τσακάλι όχι μόνο είχε αποκαλυφθεί αλλά δεν χρειαζόταν καν. Μερικούς μήνες αργότερα ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης συναντούσε τον Κάρλος σε γαλλικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Τι ξέρετε για την οργάνωση «17 Νοέμβρη;»» ήταν η λογική ερώτησή του προς τον Κάρλος. Η απάντηση έδινε την εντύπωση ενός μπερδεμένου χιούμορ: «Γιατί δεν ρωτάτε τον Καραμανλή;». Το 1996 τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο μπερδεμένα. Ο Μπρούνο Μπρεγκέ, ο τρομοκράτης με τη μεγαλύτερη ιστορία στην ομάδα Κάρλος, εξαφανίζεται μέσα στο πλοίο «Λατώ». Ο Μπρεγκέ ταξίδευε από την Ηγουμενίτσα προς την Ανκόνα μαζί με τη σύντροφό του και το παιδί τους. Οι ιταλικές αρχές δεν τον άφησαν να αποβιβαστεί και τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν έφθασε ποτέ. Χάθηκε, λένε οι ελληνικές αρχές, από το πλοίο. Ο βασικός κρίκος στην αλυσίδα της ομάδας Κάρλος είχε σπίτι στην Πέρδικα της Θεσπρωτίας. Εκεί όπου σήμερα αποκαλύπτεται ότι ζούσε ή έβρισκε καταφύγιο ένα μεγάλο τμήμα της 17Ν. Κάτι που δεν μοιάζει και δεν είναι σύμπτωση. Ο Κάρλος «συναντούσε» τη «17 Νοέμβρη» μέσα από τον ΕΛΑ.


Ο εισαγγελέας Ντέτλεφ Μέλις του Βερολίνου τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον έλληνα συνάδελφό του Διώτη. Στις συναντήσεις που είχαν στο παρελθόν του είχε διαβιβάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση της ελληνικής τρομοκρατίας με τον Κάρλος. Οπως λέει στο «Βήμα», είναι στοιχεία που ο ίδιος ο υπαρχηγός του Κάρλος, ο Βάινριχ, έχει καταγράψει:


«Οταν ο Βάινριχ κρυβόταν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κρατούσε σημειώσεις για τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις που κατηύθυνε. Οι Ανατολικοί ωστόσο που τον φιλοξενούσαν φρόντιζαν να καταγράφουν όλα αυτά που κρατούσε ο Βάινριχ. Οταν άνοιξαν τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των χωρών αυτών, βρέθηκαν τα χειρόγραφα του Βάινριχ. Σύμφωνα με αυτά, ο Βάινριχ και ο Κάρλος συνεργάστηκαν με τον ΕΛΑ. Η ομάδα Κάρλος προμήθευε όπλα τον ΕΛΑ. Ο Βάινριχ ήταν ο συντονιστής των δύο οργανώσεων. Στα γραπτά του λέει ότι ήταν μια μικρή ομάδα που είχε γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και τη χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν όπλα στην Ελλάδα. Μπορούσε να αποθηκεύει πολλά πράγματα και να τα ανασύρει όταν υπήρχε ανάγκη. Η συνεργασία των δύο οργανώσεων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Στην Αθήνα έκαναν μια επίθεση στις 13 Απριλίου 1983 κατά του αυτοκινήτου του σαουδάραβα πρέσβη. Για την επίθεση αυτή είχαν πάρει εντολή από τους Λιβύους».


Η επιμέλεια του Βάινριχ απέδειξε άθελά της τη σχέση του ΕΛΑ με τον Κάρλος. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΕΛΑ, μια ονομασία που ουσιαστικά προέκυψε από την κοινοπραξία Κάρλος και ΕΛΑ. Η προκήρυξη είχε γραφτεί στη γραφομηχανή του ΕΛΑ. Οι σχέσεις αυτές με τον Κάρλος αναπτύσσονται όταν οι παλιοί του ΕΛΑ φαίνεται ότι αποτελούν πλέον τη δεύτερη γενιά της 17Ν. Είναι η εποχή που «μαθαίνουν» στη «17 Νοέμβρη» τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Η πτώση της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να επήλθε, λένε αρκετοί, από την πτώση του πρώτου κομματιού του ντόμινο της τρομοκρατίας, της ομάδας Κάρλος.


* Η ατζέντα με τα ονόματα


Η εξαφάνιση του Μπρούνο Μπρεγκέ ιδιαίτερα σήμερα αποτελεί ένα μυστήριο. Εξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του είναι περίεργο αλήθεια το ότι ούτε οι ελληνικές αρχές αλλά ούτε και οι Αμερικανοί έχουν ενδιαφερθεί για τα στοιχεία που άφησε πίσω του. Στη διάθεση της οικογενείας Μπρεγκέ υπάρχει μια ατζέντα με ονόματα Ελλήνων και Αράβων τους οποίους συναντούσε ο Μπρεγκέ. Σε ένα ημερολόγιο επίσης είναι σημειωμένα τα τοπωνύμια Συκεά και Σινώπη. Τι είναι αυτό που κάνει τους διώκτες του να μη χρειάζονται τα τόσο σοβαρά στοιχεία; Μήπως το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους τον ίδιο τον Μπρούνο Μπρεγκέ, ο οποίος έριξε το πρώτο κομμάτι του ντόμινο;


Η επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» με την οικογένεια Μπρεγκέ μετά την εξάρθρωση της 17Ν οδηγεί σε περισσότερες απορίες παρά προσφέρει στοιχεία. Οι συγγενείς του Μπρεγκέ δεν μπορούν να αποφανθούν αν τα ονόματα στην ατζέντα σχετίζονται με τη θεσπρωτική ομάδα της 17Ν. Είναι κάτι που έπρεπε να το κάνουν οι αρχές, οι οποίες όμως δεν το επεδίωξαν. Η κυρία Μπρεγκέ είναι μάλλον υποτιμητική για τις ελληνικές αρχές: «Είναι δυνατόν οι Ελληνες, από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο, να μην μπορούν να ανακαλύψουν τι συνέβη στο πλοίο από το οποίο εξαφανίστηκε ο Μπρούνο; Είχα μια συνάντηση με τον κ. Κοντονάσιο από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και τον στρατηγό Βασιλόπουλο στο παρελθόν. Μου είπαν: «Δεν έχουμε εμείς τον Μπρούνο αλλά είναι ζωντανός». Γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη. Πρέπει να το πουν».


Ο δικηγόρος της οικογενείας Μπρεγκέ στην Ελλάδα Δημήτρης Σπυράκος καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική πλευρά: «Οπως και να δει κανείς την υπόθεση είναι προφανές ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως αρπαγή, ανοχή σε παράνομη δράση τρίτων προσώπων και αναληθείς καταθέσεις που συγκάλυψαν τις συνθήκες εξαφάνισης. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να μιλήσουν».


* Η ομάδα των Θεσπρωτών


Ο ΕΛΑ τερματίζει πρακτικά τη δράση του το 1995. Λίγο μετά τη σύλληψη του Κάρλος και λίγο πριν από την εξαφάνιση του Μπρούνο Μπρεγκέ. Ο Μπρεγκέ ήταν ο τελευταίος σημαντικός της ομάδας Κάρλος που δεν είχε συλληφθεί. Λίγο πριν από την εξαφάνισή του σε ένα γράμμα του προς τη Μαγκνταλένα Κοπ, τη γυναίκα του Κάρλος και δική του συνοδό στις περισσότερες επιχειρήσεις, εκφράζει τον φόβο ότι κάτι θα του συμβεί. Και του συμβαίνει. Πληροφορίες θέλουν τον Μπρεγκέ να συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αμέσως μετά την απαγωγή-εξαφάνιση από το πλοίο «Λατώ». Μια εκδοχή που δεν αποδέχεται ωστόσο η οικογένειά του. Πάντως ένας σημαντικός κρίκος για τη διεθνή και την ελληνική τρομοκρατία λείπει, όταν όλα δείχνουν ότι η αλυσίδα μάλλον κουμπώνει.


* Η θεωρία των Αρχών


Οι ελληνικές αρχές πίστευαν για χρόνια ότι ο ΕΛΑ οδηγεί στις παρυφές της 17Ν. Και ότι η ομάδα Κάρλος με τη σειρά της οδηγεί στον ΕΛΑ. Η θεωρία αυτή δεν δικαιώνεται μόνο από τις συμπτώσεις που θέλουν τρία μέλη της «17 Νοέμβρη» στη Θεσπρωτία, όπου κρυβόταν ο Μπρεγκέ. Τώρα πλέον έχουν στοιχεία. Μόνο που η εξάρθρωση του ΕΛΑ και των ομάδων υποστήριξης είναι το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας που ήδη έχει ξεκινήσει. Στο δεύτερο στάδιο ανήκουν και τα συμπεράσματα που ενδεχομένως βγουν για το κατά πόσον μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων της Ελλάδας και του Κάρλος υπήρχαν όχι μόνο σχέσεις αλλά και παράλληλες ιστορίες. Αν ο Κάρλος ήταν ένας τρομοκράτης που επέλεξε να κάνει στιφάδο τις δάφνες της ιδεολογίας του πουλώντας υπηρεσίες, γιατί να μην ισχύει και για τους έλληνες «συντρόφους»;