Εσείς από πού ψωνίζετε γυαλικά; Εγώ, επειδή αγαπώ τα παλιά και ξεχωριστά κομμάτια, τις Κυριακές, όταν οι μικροπωλητές απλώνουν τις πραμάτειες τους, εξερευνώ την πλατεία Αβησσυνίας. Για όσους δεν τη γνωρίζετε, είναι στο Μοναστηράκι. Ακριβώς δίπλα από τον σταθμό του Ηλεκτρικού βρίσκεται η οδός Ηφαίστου. Την ακολουθείτε και έπειτα από λίγα μέτρα συναντάτε δεξιά ένα άνοιγμα. Στρίβετε. Είναι η πλατεία των θαυμάτων. Η πλατεία Αβησσυνίας.


Ωστόσο προσέξτε. Μην πάτε ποτέ στην πλατεία με την τσάντα στον ώμο, με πορτοφόλι, κινητό ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα σε εμφανή σημεία. Οι μάγκες της πλατείας ξέρουν πολύ καλά πως στην πλατεία κυκλοφορούν και άλλοι εξερευνητές προερχόμενοι από την upper class και τον κόσμο των επωνύμων.


Φροντίζουν λοιπόν εντέχνως να τους αφαιρούν ό,τι μπορούν. Πάντως προειδοποίηση υπάρχει. Ενας τύπος που πουλά σε καλαθάκι φιστίκια και αυτοαποκαλείται Αράπης ή Αραψ, ανάλογα με τα γούστα του, μαζί με την πραμάτεια του διατυμπανίζει:


­ Προσέξτε τα πορτοφόλια σας!


Γιατί βέβαια μπορεί να αγοράσετε κάτι όμορφο και φθηνό και να ενθουσιαστείτε και όταν πάτε σπίτι σας να ανακαλύψετε ότι σας στοίχισε πανάκριβα. Ντυθείτε λοιπόν απλά, αφήστε τις γούνες στο σπίτι και βάλτε τα λεφτά από μέσα. Με το που θα μπείτε στην πλατεία θα δείτε μια παράγκα καλυμμένη από έναν όγκο γυαλικών.


Πώς θα τα αξιολογήσετε, πώς θα τα ανασύρετε; Ψάξτε και ύστερα αφεθείτε στη μαεστρία των πωλητών.


* Δεξιοτέχνες στην ανάσυρση


Με 5.000 δρχ. βρήκα μια θαυμάσια κρυστάλλινη πιατέλα, πολύ βαριά, χωρισμένη σε διάφορα μέρη για να προσφέρετε διαφορετικών ειδών μεζεδάκια ή ξηρούς καρπούς. Ηταν διακοσμημένη με σικλαμέν λουλουδάκια που την έκαναν υπέροχη.


Για… βασιλόφρονες που θέλουν να τρώνε σε πιάτα διακοσμημένα με τα πορτρέτα των… τέως, εντόπισα πιάτα χρώματος μπλε – άσπρου αντί 2.000 δρχ. το κομμάτι. Ακόμη ένα μεγάλο κινεζικό βάζο με 10.000 δρχ. Γαλλική φοντανιέρα ηλικίας 100 ετών με 6.000 δρχ. Διάφορα κινεζικά κομμάτια, αναλόγως μεγέθους, από 3.000 ως 6.000 δρχ. Υπέροχα εγγλέζικα κρυστάλλινα ποτήρια με σκαλιστό ποδαράκι με 800 δρχ. το ένα.


­ Πού τα βρίσκετε όλα αυτά τα γυαλικά, τους ρώτησα.


­ Παρακολουθούμε μικρές αγγελίες που ειδοποιούν για πωλήσεις αντικειμένων από ιδιώτες, αλλά φέρνουμε και από το εξωτερικό πράγματα, κυρίως από το Βέλγιο, μου απάντησαν.


Δίπλα, πάνω σε μια κουβέρτα που έχει στρωθεί στο έδαφος, ανακαλύπτω μια θαυμάσια πιατέλα Λιμόζ που την πωλούν 30.000 δρχ. Θαυμάσια γαλλικά βάζα με 25.000 δρχ. και μία σειρά από παλιές γυάλινες κανάτες των οποίων οι τιμές αρχίζουν από 6.000 δρχ. Στην ίδια κουβέρτα μια κρυστάλλινη φοντανιέρα με 15.000 δρχ. Ενα κινεζικό ξύλινο μπολ με θαυμάσια χρώματα, όπου έκαναν παιχνίδια το ιβουάρ με τα γκρενά, 4.000 δρχ.


Βέβαια αυτές τις τιμές μην τις πάρετε τοις μετρητοίς. Από τη δική σας δεξιοτεχνία στα παζάρια εξαρτάται η τελική τιμή απόκτησης. Επιχειρώ να πάρω τιμές από έναν πλανόδιο μικροπωλητή και ακούω εξάψαλμο κατά του δημάρχου Αθηναίων.


­ Μας κυνηγάει και θέλει να μας διώξει, εμάς τους φτωχούς βιοπαλαιστές, λέει. Και ανασύρει από την τσέπη του χαρτί όπου του ζητείται να πληρώσει πρόστιμο 1.800.000 δρχ. ως… καταπατητού της πλατείας Αβησσυνίας για κάποιες ώρες τις Κυριακές, ως τις 3 το απόγευμα που τα μαζεύουν και φεύγουν.


Μα σε όλες τις πρωτεύουσες υπάρχουν παζάρια και δίνουν ένα χρώμα που λατρεύουν κάτοικοι και επισκέπτες. Να μη θυμίσω τι γίνεται τα Σάββατα στο Porto Bello του Λονδίνου.


Προχωρώ και βρίσκω μια σειρά από λάμπες Galle σε τιμές από 25.000 ως 50.000 δρχ., και πάλι αναλόγως μεγέθους. Στο ίδιο μαγαζί και μια υπέροχη μικρή εγγλέζικη τρομπέτα με 25.000 δρχ. Μια σπάθα, μα τι σπάθα, επί του εδάφους. Ασημένια, με σκαλίσματα, με λαβή από αλάβαστρο.


Ωστόσο αυτός που την πουλάει, γέρος από τους πλέον βαρύμαγκες, είναι πιο κοφτερός και από τη σπάθα.


­ Πόσο κάνει;


­ Ασε με.


Φαίνεται πως δεν του γέμισα το μάτι για αγοράστρια μιας τόσο μεγάλης σπάθας. Δεν γνωρίζει τα κακά ένστικτα που κρύβω κάτω από την ευγενική εμφάνισή μου! Βάζω… μέσον και πληροφορούμαι πως την πουλάει 250.000 δρχ.!


Και ασφαλώς μια βόλτα στην πλατεία Αβησσυνίας προϋποθέτει τέλος με εξαίρετους μεζέδες, τσίπουρο, ούζο ή μπίρα στο μπαρ «Αβησσυνία» όπου μετά τις τρεις το απόγευμα που κλείνουν τα παλιατζίδικα στήνεται γλέντι τρικούβερτο.


Η φοβερή φωνή της Βούλας Πελεκάνου, συνοδεία ακορντεόν, γεμίζει την πλατεία χωρίς μικρόφωνα, χωρίς ενισχύσεις. Ενα ντέφι στα χέρια της είναι αρκετό για να υπογραμμίσει τις ερμηνευτικές ικανότητές της. Ηθοποιός γαρ.


Οχι, το μπαρ «Αβησσυνία» δεν συναγωνίζεται σε χαμηλές τιμές τα είδη των μικροπωλητών της πλατείας. Είναι όμως υψηλής ποιότητας, με άψογο σέρβις και πολλούς επώνυμους θαμώνες στα μικρά του τραπεζάκια που στήνονται a volonte!


Τόσο δε περιζήτητο που επεκτείνεται σε όλο το παλιό κτίριο που το στεγάζει για να φιλοξενεί όσο το δυνατόν περισσότερους. Δίπλα στο μπαρ ανακάλυψα θαυμάσιες ζωγραφιές πάνω σε παλιά ξύλα, με εικόνες από επίσης παλιές επιγραφές και παλιές αφίσες. Οχι, οι ζωγραφιές δεν είναι παλιές, τις φτιάχνουν σήμερα στο στυλ του χθες, αλλά όντως με δεξιοτεχνία. Τιμές από 10.000 ως 50.000 δρχ.


Μια Κυριακή από το πρωί ως τις τρεις το απόγευμα στην πλατεία Αβησσυνίας, με όλες τις προφυλάξεις που σας είπαμε στην αρχή, είναι σίγουρο πως, αν δεν είστε ήδη, θα σας κάνει φανατικούς των παζαριών…