ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ από αύριο σηκώνει τα… μανίκια. Ο υδράργυρος ετοιμάζεται από τις επόμενες κιόλας ώρες να κάνει την πρώτη «γερή» αναρρίχηση στο θερμόμετρο ­ ακριβώς τη στιγμή που και οι τελευταίες καλοκαιρινές άδειες… πέφτουν στο τραπέζι. Οι μετεωρολόγοι μάς προειδοποιούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσουμε ένα… αρκετά «δύσκολο» τριήμερο (από τη Δευτέρα ως και την Τετάρτη) με υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φθάσουν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου. Μην πανικοβάλλεστε… Τα νέα που έρχονται από τα διεθνή κλιματικά κέντρα για το εφετινό καλοκαίρι είναι (μάλλον) ευχάριστα, τουλάχιστον όσον αφορά τις θερμοκρασίες στη χώρα μας, οι οποίες και προβλέπεται ότι θα κυμανθούν σε κανονικά επίπεδα. Σε αυτό βέβαια φαίνεται ότι θα βοηθήσουν οι πιο συχνές επισκέψεις των μελτεμιών στο Αιγαίο τα οποία θα «ταλαιπωρήσουν» ως συνήθως τα… ανεμοδαρμένα νησιά των Κυκλάδων αλλά και θα «μπλοκάρουν» στα σύνορά μας αρκετές εισβολές θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής.



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) και του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών (IRI) του αμερικανικού οργανισμού ΝΟΑΑ για τις διαθέσεις του καιρού στη Γηραιά Ηπειρο, τους επόμενους τρεις μήνες (από τις 15 Ιουνίου ως και τις 15 Σεπτεμβρίου), ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα ανεβεί αρκετά εφέτος το καλοκαίρι στη Βορειοανατολική Ευρώπη (όπου αναμένονται και αυξημένες βροχοπτώσεις). Μικρή άνοδος της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας αναμένεται και για τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με εξαίρεση όμως τη χώρα μας, για την οποία προβλέπεται ότι τόσο οι θερμοκρασίες όσο και οι βροχοπτώσεις θα κυμανθούν στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές στους χάρτες πρόβλεψης για τις μεταβολές πιέσεων οι οποίες μας προϊδεάζουν για πιο συχνά… ανεβοκατεβάσματα των μποφόρ στο Αιγαίο.


«Πρέπει να πούμε ότι σε διεθνές επίπεδο όλες οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις καιρού βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο και δεν εφαρμόζονται επιχειρησιακά, ωστόσο μας δίνουν ένα στίγμα που το λαμβάνουμε υπόψη μας» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Θ. Κολυδάς, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, και επισημαίνει: «Συνήθως αυτές οι προγνώσεις έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και μικρότερα στην Ανατολική διότι τα βαρομετρικά συστήματα ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η μορφολογία της περιοχής». Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ειδικά τα προγνωστικά στοιχεία και των δύο κέντρων για το περυσινό καλοκαίρι αποδείχθηκαν απόλυτα επιτυχή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.


* Η ένταση των ανέμων


Ξεκινώντας ειδικότερα από αυτό που κυρίως αφορά την Ελλάδα, δηλαδή τις προβλέψεις για τις μεταβολές των πιέσεων που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας ανά μήνα αλλά κυρίως με ποιον τρόπο θα μας επηρεάσουν, ο κ. Κολυδάς εξηγεί και σχολιάζει: «Ως μια πρώτη εικόνα βλέπουμε ότι για τον μήνα Ιούνιο δεν φαίνεται κάτι σημαντικό ούτε στη χώρα μας ούτε γενικότερα στην Ευρώπη. Το μόνο που φαίνεται είναι ένα πεδίο αρκετά χαμηλότερων πιέσεων στη Γροιλανδία και στην περιοχή της Ρωσίας, γεγονός που σημαίνει οι περιοχές αυτές θα έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις από ό,τι συνήθως.


Τον Ιούλιο όμως και τον Αύγουστο βλέπουμε να εμφανίζονται υψηλότερες πιέσεις στην Ευρώπη και χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, γεγονός που μας δείχνει με μια πρώτη ματιά ότι τα μελτέμια εφέτος θα είναι κάπως πιο συχνά στην περιοχή του Αιγαίου. Σε αυτό συγκλίνει και το ότι εφέτος έχουμε το μέγιστο των ηλιακών κηλίδων, γεγονός που συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση των ημερών μελτεμιού στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες που είχε κάνει ο καθηγητής Λεωνίδας Καραπιπέρης».


* Ζέστη σε Ιόνιο και Ν. Αιγαίο


Οσον αφορά τις θερμοκρασίες για εφέτος θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα (ως και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες μέγιστες τιμές) σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στις συνήθως πιο ψυχρές βορειοανατολικές περιοχές και στη Μαύρη Θάλασσα. Ελαφρώς αυξημένες (ως 1 βαθμό Κελσίου) προβλέπονται οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και για όλη την περιοχή της Μεσογείου εκτός από τη χώρα μας, ενώ ιδιαιτέρως θερμό (ως και… 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις συνήθεις μέγιστες τιμές) αναμένεται να είναι το καλοκαίρι στην Τυνησία, στη Λιβύη και στην Αλγερία, περιοχές από τις οποίες κατά διαστήματα έρχονται οι θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας.


Ειδικότερα όμως για τον ελληνικό χώρο το επόμενο τρίμηνο δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά αξιόλογη μεταβολή στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού ­ με εξαίρεση κάποιες περιοχές του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου (Κρήτη, Νότιες Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) όπου φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα κυμανθεί σε τιμές λίγο πιο υψηλές από ό,τι συνήθως.


«Η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας που φαίνεται ότι θα έχει η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική αν ισχύσουν όλα τα παραπάνω ­ αν, δηλαδή, έχουμε πράγματι συχνότερη εμφάνιση μελτεμιών στην περιοχή του Αιγαίου. Εδώ υπάρχει μια μικρή αντίφαση των μοντέλων» συνεχίζει ο κ. Κολυδάς και επισημαίνει: «Σε γενικές γραμμές πάντως φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν εφέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας στα συνήθη για την εποχή επίπεδα καθώς οι κινήσεις των θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής αλλά και από την περιοχή του Ιράκ – Ιράν θα «μπλοκάρονται» κατά κάποιον τρόπο από τα μελτέμια (που είναι δροσεροί άνεμοι). Ετσι ακόμη και αν έχουμε κάποιες ζέστες εκεί στα μέσα του καλοκαιριού φαίνεται ότι δεν θα μας ταλαιπωρούν για πολλές ημέρες, σύμφωνα πάντα με όλα τα παραπάνω στοιχεία».


ΠΡΟΒΛΕΨΗ Βροχές όπως συνήθως


ΣΕ κανονικά για την εποχή επίπεδα προβλέπεται ότι θα κυμανθούν και τα ύψη βροχής για εφέτος στη χώρα μας, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. «Φαίνεται ότι για το επόμενο τρίμηνο οι βροχοπτώσεις θα είναι αυξημένες μόνο στη Βορειοανατολική Ευρώπη (όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη θερμική αστάθεια) και μειωμένες στην περιοχή της Τυνησίας» εξηγεί ο κ. Θ. Κολυδάς. «Στην περιοχή μας όμως δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτε. Θα έχουμε, δηλαδή, λίγο-πολύ τις βροχές που έχουμε κάθε καλοκαίρι».