τζαζ


DIANE SCHUUR & MAYNARD FERGUSON – «Swingin’ for Schuur»


Concord


Συνεργασία μιας από τις καλύτερες τζαζ τραγουδίστριες των ημερών μας, της Ντάιαν Σουρ, με τον «μεγάλο» τρομπετίστα Μέιναρντ Φέργκιουσον και ακούγοντας τον δίσκο απορείς πώς και δεν είχε συμβεί νωρίτερα. Ολα κυλούν τόσο φυσιολογικά, σαν να βρίσκονται μαζί από χρόνια. Η τόσο εκφραστική κρυστάλλινη φωνή με το χαρακτηριστικό τρέμολο ταιριάζει γάντι με την τρομπέτα του Φέργκιουσον σε τραγούδια μοναδικά, όπως το «Just One of Those Things» του Κόουλ Πόρτερ, το «Autumn Leaves» του Ζοζέφ Κοσμά και βεβαίως το «Let’s Fall in Love» του Χάρολντ Αρλεν. Εκεί όμως όπου τα δύο όργανα δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ είναι στο εκπληκτικό «Besame Mucho». Μία από τις καλύτερες εκτελέσεις που έχουμε ακούσει ποτέ. Οσο για τους μουσικούς του Φέργκιουσον, είναι απλώς άριστοι.


STEPHANE GRAPPELLI – «Vintage Grappelli»


Concord Records


Αναμφισβήτητα το όνομα του μεγάλου γάλλου μουσικού έχει συνδεθεί άρρηκτα με το τζαζ βιολί. Στα περίπου 70 χρόνια που διήρκεσε η δράση του ηχογράφησε σχεδόν τα πάντα και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μουσικούς της τζαζ. Η δεκαετία του ’80 τον βρήκε να συνεχίζει το μόνιμο φλερτ με το σουίνγκ και να ηχογραφεί αυτούς τους δύο δίσκους ­ τους οποίους ακούμε σήμερα σε ένα διπλό CD. Το πρώτο, γνωστό και ως «At the Winery», αποτελεί ζωντανό ντοκουμέντο όπου ο Γκραπελί με τους εξαιρετικούς μουσικούς του ερμηνεύει μεταξύ άλλων κομμάτια των Κόουλ Πόρτερ («Love for Sale») και Βέρνον Ντιουκ. Το στοιχείο που τον συνδέει με τον δεύτερο δίσκο, το «Vintage», είναι η αγάπη για τον Στίβι Γουόντερ με τα «You Are the Sunshine of Life» που βρίσκεται στο πρώτο και το «Isn’t She Lovely» στο δεύτερο, το οποίο περιέχει και τα «It’s Only a Paper Moon» του Αρλεν και «But not for Me» του Γκέρσουιν. Εμπειρία!




χιπ-χοπ


JAY – Ζ – «Unplugged»


Roc-Α-Fella Records


Αν με τις προηγούμενες κυκλοφορίες του ο Jay – Ζ αποσκοπούσε στο να παρουσιάσει την ποπ πλευρά της σύγχρονης μαύρης μουσικής, με την ακουστική προσέγγιση της μουσικής του μπαίνει βαθιά στους ήχους της σόουλ, ιδιαίτερα με την αναπάντεχη συνεργασία του με τους Roots. Ενδιαφέρουσες παρλάτες σε φόντο μίνιμαλ φάνκι ρυθμών, εμπλουτισμένες με έγχορδα, ανεβάζουν την αδρεναλίνη, φθάνοντας σε οριακά επίπεδα στις συνθέσεις «Takeover» και «Heart of the City». Οταν δε εισβάλλει στα στούντιο του MTV η σόουλ ντίβα Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ, τα πράγματα σοβαρεύουν περισσότερο και αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μια καλή συνέχεια της γνωστής σειράς του καλωδιακού καναλιού.




ποπ-σόουλ


SADE – «Lovers Live»


Sony


Η Σαντέ αξίζει τον θαυμασμό μας για πολλούς λόγους. Ενας από αυτούς είναι το γεγονός ότι κυκλοφορεί δίσκους μόνο όταν αυτή το κρίνει απαραίτητο και παραδόξως πάντοτε γνωρίζει επιτυχία. Για τη βασίλισσα του κουλ προέχει η ποιότητα της προσωπικής ζωής της και αν της έλθουν κάποιες νέες ιδέες καλώς να έλθουν. Ενας άλλος λόγος είναι ότι από το 1984 που εισέβαλε δυναμικά στα μουσικά πράγματα βελτιώνεται συνεχώς και, το σημαντικότερο, η φωνή της γίνεται ολοένα και καλύτερη. Ετσι λοιπόν δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη στιγμή γι’ αυτόν τον λάιβ δίσκο, όπου με τον εξαιρετικό ήχο της μπάντας της και τη φωνή της πιο ώριμη από ποτέ ερμηνεύει κάποια από τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια. Τυχαίοι τίτλοι: «Smooth Operator», «Jezebel», «Paradise» και βεβαίως το κορυφαίο «Is it a Crime». Καταπληκτικό!




κάντρι-ποπ


JEWEL – «This Way»


Atlantic


Οσοι αγάπησαν το «χρυσό» κορίτσι από την Αλάσκα για το προ επταετίας πολυπλατινένιο άλμπουμ της «Pieces of You» μάλλον θα απογοητευθούν. Οχι ότι δεν υπάρχουν κομμάτια σε αυτό το ύφος, απεναντίας τα «Break Me» και «This Way» κινούνται απόλυτα σε αυτό το ύφος και είναι αρκετά όμορφα. Ωστόσο η Τζούελ Κίλτσερ φαίνεται να προσπαθεί να γίνει περισσότερο της μόδας, γι’ αυτό και ερωτοτροπεί τη μία με τον ροκ ήχο της Σέριλ Κρόου στο «Everybody Needs Somebody Sometime» και την άλλη με την ποπ φινέτσα της Νέλι Φουρτάντο στο «Standing Still». Ας βρει τον δρόμο της και τα ξαναλέμε!




κάντρι


JOHNNY CASH – «At Folsom Prison»


Sony


Επανέκδοση της ιστορικής ηχογράφησης του «γίγαντα» της κάντρι μουσικής Τζόνι Κας με τρία ακυκλοφόρητα τραγούδια ως ατού. Ηταν το 1968, όταν ο Τζόνι Κας, μόλις παντρεμένος με την επίσης τραγουδίστρια Τζουμ Κάρτερ, ύστερα από προβλήματα με ναρκωτικά αλλά και τον νόμο αποφασίζει να παίξει για τους 2.000 κρατουμένους και τους φρουρούς της φυλακής υψίστης ασφαλείας της Καλιφόρνιας Folsom Prison. Μαζί του, εκτός της Κάρτερ, μία πλειάδα εξαιρετικών μουσικών με τον μοναδικό Καρλ Πέρκινς στην κιθάρα να ξεχωρίζει. Η αμεσότητα του υλικού φαίνεται ότι εκτός από τους φυλακισμένους άγγιξε και τους εκτός φυλακής θαυμαστές του Κας, με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο Νο 1 του, από το 1964, και ένας από τους πιο εμπορικούς δίσκους του.




ροκ


JOEY RAMONE – «Don’t Worry About Me»


Sanctuary


Επιτέλους, θα αναφωνήσουν κάποιοι, κυκλοφόρησε! Πραγματικά δεν γνωρίζω αν άξιζε τον κόπο τόση αναμονή για το μοναδικό σόλο άλμπουμ της ηγετικής φυσιογνωμίας των Ramones, του πρόωρα χαμένου Τζόι Ραμόουν. Οσοι δεν αποζητούν τίποτε περισσότερο από τον κλασικό ήχο του κορυφαίου αμερικανικού πανκ συγκροτήματος θα μείνουν ικανοποιημένοι. Οσοι πιστεύουν ότι η μουσική προχωρεί και ότι καλό είναι οι συντελεστές της να παρακολουθούν τα πράγματα θα θελήσουν κάτι περισσότερο. Ξεπερνώντας τέτοιες σκέψεις, η διασκευή στο «What a Wonderful World» είναι πολύ έξυπνη και κάποια από τα τραγούδια στέκουν άνετα δίπλα στα διαμάντια του παρελθόντος.