Η
χαρά για το επικείμενο ταξίδι ας μη σας παρασύρει και ξεχαστείτε. Υπάρχουν και οι έγνοιες της προετοιμασίας του. Πρέπει να φροντίσετε χίλια δύο μικρά πράγματα: από τα εισιτήρια και το συνάλλαγμα ως τα ρούχα στις βαλίτσες.


Συμβουλές για τα ρούχα δεν πρόκειται να σας δώσουμε ­ «περί ορέξεως…» ­, αλλά όσον αφορά τα χρήματα, τα σωστά βήματα που οφείλει να κάνει κανείς προτού φύγει, στη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό και μετά την επιστροφή, είναι τα ακόλουθα:


Προτού φύγετε


* Μη μετατρέψετε όλα σας τα χρήματα σε ξένα χαρτονομίσματα (συνάλλαγμα), αλλά μόνο ένα μέρος τους. Το υπόλοιπο χρησιμοποιήστε το για την έκδοση ευρωεπιταγών ή τράβελερ τσεκ ­ American Express, Citycorp, Thomas Cook (τα οποία μπορείτε να προμηθευθείτε από όλες τις μεγάλες τράπεζες και, κυρίως, από την Εθνική). Θυμηθείτε, επίσης, να πάρετε μαζί και την πιστωτική κάρτα σας (αν έχετε), καθώς και ελληνικά χρήματα για την επιστροφή.


* Μοιράστε τα χρήματα, τις κάρτες και τις επιταγές σε διαφορετικά σημεία των ρούχων που φοράτε ή των αποσκευών σας. Αν σας κλέψουν ­ «χτύπα ξύλο» ­, θα χάσετε μόνο ένα μέρος τους.


* Κάντε το ίδιο και με τα χαρτάκια όπου θα έχετε γράψει τα τηλέφωνα άμεσης εξυπηρέτησης σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας πιστωτικών καρτών, ευρωεπιταγών, κλπ. Μοιράστε τα σε τσέπες (αλλά να θυμάστε πού τοποθετήσατε τι!).


* Πάρτε πληροφορίες για τις ιδιορρυθμίες του τόπου όπου θα ταξιδέψετε. Για παράδειγμα, παλιά ή χιλιοτσαλακωμένα δολάρια δεν «περνάνε» σε αρκετές πόλεις της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


* Ακόμη και σε χώρες όπου δεν το περιμένετε μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Στη Γερμανία, λόγου χάριν, εκτιμούν περισσότερο τις αγορές σε μετρητά. Ετσι μόνο τα έξι στα δέκα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, και ξενοδοχεία δέχονται πιστωτικές κάρτες. Στη Γαλλία, εξάλλου, από τον περασμένο χρόνο μειώθηκε ο αριθμός των τραπεζών και ταχυδρομικών γραφείων που εξαργυρώνουν ευρωεπιταγές. Επίσης, μερικοί γάλλοι καταστηματάρχες δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες που έχουν τη μαγνητική ταινία στην πίσω πλευρά τους: οι περισσότερες γαλλικές κάρτες έχουν αντικαταστήσει την ταινία με τσιπ. Αντιμετωπίστε, λοιπόν, κάθε ιδιαίτερη περίπτωση με συνάλλαγμα ­ έχοντας μαζί σας χαρτονομίσματα της χώρας στην οποία ταξιδεύετε.


Οσο βρίσκεστε εκεί


* Πληροφορηθείτε από τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα πόσα χρήματα πρόκειται να σας επιστραφούν από την ταξιδιωτική σας ασφάλεια σε περίπτωση κλοπής. Μην έχετε πάνω σας περισσότερα από το ποσόν που θα σας υποδείξουν.


* Τα τράβελερ τσεκ πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί μετρητών, ειδικά στις ΗΠΑ. Μην τα προσυπογράψετε όμως προτού τα χρησιμοποιήσετε και φυλάξτε τα χωριστά από την απόδειξη-συμφωνητικό αγοράς τους.


* Το πλαστικό χρήμα έχει γίνει πια ένας εύκολος και διαδεδομένος τρόπος πληρωμής, τον οποίο προτιμούν όλο και περισσότεροι. Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί όμως και «πονηροί» καταστηματάρχες, που συχνά χρεώνουν και «κάτι έξτρα» στον λογαριασμό σας. Πάντα λοιπόν να ελέγχετε για ποιο ποσό υπογράφετε και πάντα να κρατάτε το διπλότυπο της απόδειξης.


Αφού επιστρέψετε


* Αν δεν χρησιμοποιήσατε όλα τα τράβελερ τσεκ, απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος από όπου τα αγοράσατε για να σας τα εξαργυρώσουν. (Στην ουσία τα ξαναπουλάτε, οπότε και η τιμή ενδέχεται να είναι διαφορετική από την τιμή αγοράς τους).


* Ελέγξετε τις αποδείξεις αγορών στο εξωτερικό, κάνετε τη σύγκριση με τα ποσά τα οποία αναγράφονται στον λογαριασμό χρεώσεων που σας στέλνει η τράπεζα κάθε μήνα (για τυχόν λάθη εις βάρος σας) και πληρώστε τον λογαριασμό της κάρτας σας, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι οι εγγραφές έγιναν σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση, οργανώστε τη διαμαρτυρία σας ­ μόνοι ή με νομικό παραστάτη.


Ταύτα, και καλό σας ταξίδι… «Χαμογελάστε» σε όλες τις γλώσσες


Το «πουλάκι» δεν βγαίνει μόνο στην Ελλάδα όταν βρισκόμαστε απέναντι στον φωτογράφο. Κατά εποχές και σε διάφορες χώρες, εφευρετικοί φωτογράφοι χρησιμοποιούν έξυπνα και διασκεδαστικά συνθήματα για να σπάσουν τον πάγο και να προκαλέσουν το χαμόγελο της αμήχανης πελατείας τους.


Στις αγγλόφωνες χώρες το (φωτογραφικό) πρόσταγμα «say cheese» («πες τυρί») έχει προκαλέσει πολλά, πάρα πολλά χαμόγελα από το 1920 ­ οπότε ακούστηκε για πρώτη φορά ­ χωρίς να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε και με ποια αφορμή. Παρ’ όλα αυτά έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστό και οι φωτογράφοι της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Καραϊβικής το υιοθέτησαν και το χρησιμοποιούν ως σήμερα. (Στη Γερμανία, ειδικότερα, συνηθίζουν και το «δικό τους» makkaroni).


Παρόμοιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες:


Στην Ιαπωνία θα ακούσετε «hai kouzou» (το οποίο σημαίνει «ελάτε ποζάρετε»), αν και οι πιο εξευρωπαϊσμένοι φωτογράφοι θα σας πουν «chi-zu» («πες τυρί» στα ιαπωνικά).


Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι μάλλον δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Νομίζοντας ότι η αναφορά και μόνο του γαλακτοκομικού προϊόντος κάνει τους ανθρώπους ­ ανεξαρτήτως εθνικότητας ­ να γελούν, έχουν μεταφράσει επακριβώς την προσφώνηση. Αντί για cheese εκείνοι λένε syr (τυρί).


Στη Βραζιλία παρόμοια δουλειά κάνει το γράμμα «Χ», το οποίο σημειωτέον στα πορτογαλικά ακούγεται σαν cheese (τσιιζ).


Οι Σουηδοί προσθέτουν… αβγά και λένε omlett, ενώ οι Φινλανδοί επιμένουν παραδοσιακά και λένε muikku, δηλαδή ψάρι! Το παράδειγμά τους ακολουθούν οι Κορεάτες, λέγοντας kimchi (ελληνιστί πικάντικα μαγειρεμένο λάχανο).


Οι Ρώσοι περιπλέκουν λίγο τα πράγματα λέγοντας «ένα μικρό πουλί όπου να ‘ναι θα πετάξει μακριά». Μακροσκελές το πρόσταγμα, αλλά τουλάχιστον το προσπαθούν οι άνθρωποι ­ σε αντίθεση με τους Πολωνούς, οι οποίοι αρνούνται να εφεύρουν οτιδήποτε.


Διαλέξτε και πάρετε ή επιμείνετε ελληνικά: «Κοίτα το πουλάκι». Κλέψτε τους… κλέφτες


Είστε κάπου στο εξωτερικό και καθώς βαδίζετε αμέριμνος στον δρόμο σάς «στριμώχνει» κλέφτης και σας ζητάει τα χρήματα και την πιστωτική σας κάρτα. Κανένα πρόβλημα. Τα χρήματα που έχετε πάνω σας είναι πάντα λίγα και την κάρτα που σας αφαιρούν έχετε φροντίσει να την ακυρώσετε προτού ακόμη φύγετε από την Ελλάδα. (Η «κανονική» σας κάρτα είναι καλά κρυμμένη μέσα στην… κάλτσα σας). Με τη γλώσσα του σώματος Τι λένε για σας και πώς πρέπει να αντιδράτε; Ενας οδηγός για να καταλαβαίνετε


τις χειρονομίες και τα νοήματα των λαών που συναντάτε στα ταξίδια σας
Ιταλία


Οι Ιταλοί είναι διάσημοι για τις χειρονομίες τους: όσο πιο νότια «κατεβαίνετε» τόσο περισσότερα χέρια θα βλέπετε να «μιλάνε». Οι ντόπιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι κάπου στο όλο θέμα εμπλέκεται η περιβόητη Μαφία… Οταν η μαγεία δεν έχει θερμοκρασία


Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, τέλη Φεβρουαρίου του ’97: η ημέρα τελειώνει και το ζευγάρι απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα μπροστά στο άγαλμα ενός λιονταριού. Τι κι αν η θερμοκρασία είναι 15 υπό το μηδέν; Το χρώμα του ουρανού εξακολουθεί να είναι μαγευτικό… Φθηνά και μοναστικά στη Μαγιόρκα


Πιο φθηνά ­ στη Μαγιόρκα ­ δεν γίνεται… Παλιά μοναστήρια ανοίγουν τις πόρτες τους στους τουρίστες και προσφέρουν τη φιλοξενία τους στην εκπληκτική τιμή των 900 πεσετών (1.700 δρχ. περίπου) την ημέρα. Η καλύτερη εποχή για να πάτε; Τώρα την άνοιξη, από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, και το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Σε ποια τηλέφωνα μπορείτε να κλείσετε… κελί και σε ποια μοναστήρια; Σημειώστε:


* Ermita de Bonany Monastery στην πόλη Petra, τηλ. 003471-561101.


* Santuari del Puig de Maria στην πόλη Pollenca, τηλ. 003471-530235.


* Monestir de Lluc στην πόλη Lluc, τηλ. 003471-517025.


* Santuari del Refugio στην πόλη Alaro, τηλ. 003471-510480.


* Santuari de Sant Salvador κοντά στην πόλη Felanitx, τηλ. 003471- 580656.


* Puig de Randa και αυτό κοντά στην πόλη Felanitx, τηλ. 003471-660994.


Λεπτομέρεια: Σε όλα τα μοναστήρια, εκτός από της Petra, σερβίρεται βραδινό. Το σύμβολο που δεν μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε





Κ
ουρασμένοι από το ταξίδι αποφασίζετε να κάνετε μια στάση σε άγνωστο τόπο. Δεν έχετε ιδέα αν και πού υπάρχει κάποιο ξενοδοχείο της προκοπής για να περάσετε τη νύχτα ή ένα αξιοπρεπές εστιατόριο για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα.


Η λογική και η εμπειρία σάς οδηγούν να αναζητήσετε το γνωστό στους ταξιδιώτες περίπτερο με το σύμβολο «i» ­ ήτοι το γραφείο πληροφοριών (information) που υπάρχει σε μετρό, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Για την πλειονότητα των ταξιδιωτών το σύμβολο αυτό είναι συνώνυμο με τη δωρεάν και καλόπιστη ενημέρωση. Προσοχή, όμως. Δεν είναι πάντα έτσι…


Εξηγούμαστε: υπάρχουν κιόσκια για τουριστικές ­ και άλλες ­ πληροφορίες τα οποία ανήκουν σε δήμους, κοινότητες ή νομαρχίες. Υπάρχουν, όμως, και γραφεία πληροφοριών που έχουν εγκατασταθεί από ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις και λειτουργούν με υπαλλήλους τους.


Οσα κιόσκια, όμως, ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς προσφέρουν πληροφορίες μεν, με το αζημίωτο δε: οι υπάλληλοι ευχαρίστως θα σας εξυπηρετήσουν αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να σας κάνουν πελάτες των ξενοδοχείων τους. Μόνο αν δεν υπάρχουν εκεί ελεύθερα δωμάτια θα σας βρουν κατάλυμα σε ανταγωνιστή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σας πουν ότι όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία είναι γεμάτα εκτός από αυτά της εταιρείας τους, τα οποία και θα προτιμήσετε, μη έχοντας άλλη επιλογή.


Το ζήτημα της χρήσης του συμβόλου «i» από ιδιωτικούς φορείς έφθασε ως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ύστερα από καταγγελία ενός ιταλού επιχειρηματία που είχε πέσει θύμα παραπλάνησης από υπάλληλο ταξιδιωτικού γραφείου κάπου στην Τοσκάνη.


Η απάντηση του αρμοδίου για τον τουρισμό επιτρόπου κ. Χρήστου Παπουτσή ήταν η ακόλουθη:


«Οι συνεργάτες μου διενήργησαν έρευνα για τα περιστατικά που μου περιγράψατε και για το ζήτημα που τίθεται: υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύμβολο «i». Σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, το σύμβολο «i» μπορεί να χρησιμοποιείται σε γραφεία πληροφοριών που εγκαθιστούν είτε κρατικοί είτε δημοτικοί, είτε ιδιωτικοί φορείς. Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα για πληροφορίες, αλλά κανείς δεν κατέχει κατ’ αποκλειστικότητα το δικαίωμα για τη νόμιμη χρήση του».


Τι μένει, συνεπώς, για τον ταξιδιώτη; Να προσέχει πού ρωτάει και, αν είναι δυνατόν, να διασταυρώνει την πληροφορία που του δίνουν. Ο,τι κάνει δηλαδή κάθε συνειδητοποιημένος καταναλωτής σε κάθε περίσταση.


Νέο μουσείο στο Παρίσι


Μόλις άνοιξε και πραγματικά αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε στο επόμενο ταξίδι σας στην Πόλη του Φωτός: το Μουσείο Μουσικής (Musee de la Musique) , στην οδό Ave Jean Jaures, στον αριθμό 221. Ανοικτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας), 12.00 – 18.00, Παρασκευή ως τις 21.30 και Κυριακή από τις 10.00 ως τις 18.00. Πληρώνοντας 35 γαλλικά φράγκα οι ενήλικοι και 24 οι ανήλικοι μπορείτε να απολαύσετε μια εντυπωσιακή έκθεση μουσικών οργάνων.


Προσοχή στα μεξικάνικα ταξί


Στο Μεξικό προσοχή στα ταξί! Χρησιμοποιείτε πάντα ταξί στα οποία αναγράφεται η επωνυμία της ιδιοκτήτριας εταιρείας τους. Τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις οδηγών ταξί εναντίον τουριστών έχουν αυξηθεί αισθητά. Ταξί «μαϊμούδες» με οδηγούς κακοποιούς τρομοκρατούν και ληστεύουν τους ταξιδιώτες, συνήθως τη νύχτα, αναγκάζοντάς τους ακόμη και να «σηκώνουν» χρήματα με τις πιστωτικές τους κάρτες από τους διάφορους αυτόματους διανεμητές. Οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν έκτακτα μέτρα, αλλά ως τότε…


Με παιδί στο μουσείο; Ωχ!..


Συνήθως το μοναδικό αξιοθέατο που αρνούνται τα μικρά παιδιά να δουν σε μια ξένη χώρα είναι… τα μουσεία της. Εκτός και αν καταφέρετε να μετατρέψετε τη βαρετή ­ για τους μικρούς ­ επίσκεψη σε… παιχνίδι. Ιδού πώς:


* Αγοράστε τις αναμνηστικές κάρτες ΠΡΟΤΟΥ ΜΠΕΙΤΕ στο μουσείο, αφήστε τα να τις περιεργαστούν για λίγα λεπτά και μετατρέψτε την περιήγηση σε… κυνήγι του θησαυρού. («Πού είναι αυτός ο πίνακας, Γιωργάκη;»).


* Ζητήστε από τα παιδιά σας να «μπουν» στο πνεύμα των εκθεμάτων και να φτιάξουν μια ιστορία που νομίζουν ότι θα ταίριαζε στα εκθέματα αυτά.


Ρούχα… ατσαλάκωτα


Τρεις συμβουλές για να αποφύγετε το σίδερο στα ταξίδια σας:


* Αδειάστε τη βαλίτσα και κρεμάστε τα ρούχα στο… μπάνιο. Ανοίξτε το ζεστό νερό και αφήστε το να τρέξει με δύναμη για λίγα λεπτά. Ο ατμός θα ισιώσει τις ζάρες και τα ρούχα θα «πέσουν»…


* Προτιμήστε τις «σκληρές» βαλίτσες, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βγάλετε τα ρούχα όπως τα βάλατε.


* Μη διπλώνετε τα παντελόνια. Τοποθετήστε τα μέσα στη βαλίτσα αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες τους. Βάλτε από πάνω τα πουκάμισα και τα σακάκια και τότε διπλώστε τις άκρες. Ετσι θα αποφύγετε το τσάκισμα των παντελονιών στα «γόνατα».