Μ εαπόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής τους (Νομοί Αχαΐας και Ηλείας). Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς καλύπτει έκταση 48.000 στρεμμάτων, ενώ ορίζεται και μια περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88.000 στρεμμάτων, για την οποία προβλέπεται περιορισμός ορισμένων δραστηριοτήτων και χρήσεων.

Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, πέντε είδη θηλαστικών και επτά είδη αμφίβιων ερπετών. «Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία,διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου» υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς. Για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου προηγήθηκε ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι όπου επιτρέπεται η δόμηση, ισχύουν ως κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα οκτώ (8) στρέμματα. Ειδικότερα, ως Ζώνη Α απολύτου προστασίας της φύσης ορίζεται η περιοχή που καλύπτει το δάσος της Στροφυλιάς, τους υγροτόπους ιχθυοτροφείου Προκόπου, τη λίμνη και τα έλη Λάμιας, τη λιμνοθάλασσα Καλογριάς, την περιοχή λουτρών Υρμίνης (Κουνουπελίου), υγρά λιβάδια, αμμώδεις παραλίες και αμμοθίνες, υγροβιοτόπους της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, καλαμώνες και θαλάσσια ζώνη. Η δόμηση και το κυνήγι απαγορεύονται για διάστημα τριών χρόνων. Αντιθέτως, επιτρέπονται η επιστημονική έρευνα, η εκτέλεση έργων για την αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, η ημερήσια επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών κ.λπ.

Στις Ζώνες ΑΒ1 και ΑΒ2 επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες που επιτρέπονται στη Ζώνη Α, καθώς και οι κατοικίες ως 120 τ.μ., εγκαταστάσεις αναψυχής ως 120 τ.μ., οι τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και οι γεωργικές αποθήκες. Ολες οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιτρέπονται σε μεγαλύτερη των 200 μ. απόσταση από τα όρια της Ζώνης Α. Η χερσαία και θαλάσσια περιοχή στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών των Δήμων Λαρισσού, Μόβρης, Βουπρασίας και Λεχαινών ονομάζεται Ζώνη Β και χαρακτηρίζεται Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας.

Επιτρέπονται οι υδατοδεξαμενές, η θήρα, τα κτίρια κοινής ωφέλειας, η κατοικία ως 200 τ.μ., οι γεωργικές αποθήκες ως 100 τ.μ., μεταποιητικές μονάδες, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, εγκαταστάσεις αναψυχής και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ζώνη ΒΑ ορίζεται η θεσμοθετημένη λατομική περιοχή που εξαιρείται του Πάρκου, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί ως τις 31.10.2010. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η συγκεκριμένη Ζώνη θα ενταχθεί στη Ζώνη Α. Ζώνη Γ θεωρείται η ευρύτερη λεκάνη απορροής των Ζωνών Α και Β. Σε αυτήν δεν επιτρέπεται η κατασκευή αεροδρομίων και μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, επιτρέπεται ωστόσο η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα.