ΗCitigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού της, ανήγγειλε χθες ότι εξαγοράζει επειγόντως, με τη συνδρομή του κράτους, την απειλούμενη με χρεοκοπία Wachovia. Η Citigroup θα δώσει 2,16 δισ. δολάρια σε τίτλους και θα εξασφαλίσει έτσι τις τραπεζικές δραστηριότητες της τελευταίας, αναλαμβάνοντας κάπου 42 δισ. δολάρια από τις ζημιές της, ενώ τις υπόλοιπες από ένα σύνολο δανείων 312 δισ. δολαρίων θα τις αναλάβει η αμερικανική κρατική αρχή εγγύησης των καταθέσεων (FDΙC). Με την εξαγορά αυτή δεν διασώζεται μόνο η Wachovia, αλλά επιπλέον η Citigroup γίνεται η μεγαλύτερη τράπεζα καταθέσεων στις ΗΠΑ, κατέχοντας το 9,8% της αγοράς.

Τα συνολικά στοιχεία του ενεργητικού της φθάνουν τα 1.300 δισ. δολάρια, ενώ θα προσφέρει στο κράτος περίπου 12 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις και τίτλους. Αποκτώντας τα 3.300 καταστήματα στις 21 Πολιτείες των ΗΠΑ, η Citigroup κάνει, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Βίκραμ Πάντιτ, «μια πολύ ελκυστική κίνηση από άποψη στρατηγικής.Θα αυξήσει την πρόσβασή μας σε σταθερή χρηματοδότηση και σε ρευστό και θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό της Citi σε μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παγκοσμίως».

Εξάλλου χθες μια άλλη αμερικανική τράπεζα, η Μorgan Stanley, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τα 9 δισ. δολάρια από την ιαπωνική Μitsubishi UFJ, αντί του 21% των μετοχών της, λίγες μόνο ημέρες μετά την είσοδο της επίσης ιαπωνικής Νomura στην εξαγορά των ασιατικών τμημάτων της χρεοκοπημένης Lehman Βrothers. Οι ιαπωνικές τράπεζες, που είχαν υποστεί μία ολόκληρη δεκαετία εκκαθαρίσεων, διαθέτουν τα τελευταία χρόνια πολύ υγιή βάση και έχουν περάσει στην επίθεση: «Η χρηματοπιστωτική αναταραχή θα αφυπνίσει τον κόσμο όταν καταλάβει πόσο καλή κεφαλαιακή βάση έχουν οι ιαπωνικές τράπεζες» εξήγησε ένας ειδικός της ΚΒC Financial. Η έκθεση των ιαπωνικών εταιρειών στις συνολικές απώλειες μετά την έκρηξη των αμερικανικών subprimes, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται συνολικά σε περίπου 580 δισ. δολάρια, εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 3%.