Η γερμανική δυσφορία για το «δισταγμό» του ΔΝΤ να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι ορατή σε διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, όμως η ταμπλοϊντ Bild καλύπτει το ζήτημα με ένα, όπως συνήθως, επιθετικό και μάλλον προβληματικό εξώφυλλο: «Να πώς μας εξαπατούν με την ελληνική διάσωση» λέει απευθυνόμενη στους Γερμανούς.

Tο θέμα που θέλει να αναδείξει το κείμενο είναι ότι το Βερολίνο ήδη έχει εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Αθήνα παρά το ότι δεν τηρείται ακόμη ο όρος συμμετοχής του Ταμείου.

Κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού, υπενθυμίζεται, η μεν Γερμανία είχε θέσει ως όρο να βρίσκεται το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο (βάσει αυτού υπερψήφισε το Μπούντεσταγκ), το δε ΔΝΤ τον όρο να καταστεί, μέσω σημαντικής ελάφρυνσης, βιώσιμο το ελληνικό χρέος ώστε να συμμετέχει.

Οι τελευταίες αξιολογήσεις από το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη διαπιστώνει εμπόδια για συμμετοχή στο πρόγραμμα, έχουν ανησυχήσει το Βερολίνο.

Η εφημερίδα επικαλείται τον βουλευτή του CDU της Μέρκελ Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος λέει ότι «πολλοί βουλευτές αισθάνονται εξαπατημένοι, δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος να συμπεριφέρεται κανείς απέναντι στο Κοινοβούλιο».

Η Bild επίσης αναφέρει δήλωση του βουλευτή του CSU (αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία) Πέτερ Ράμζαουερ που ζητά να επαναληφθεί η ψηφοφορία εάν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ.