Χάρτες της Ευρώπης όπου είναι σημειωμένες οι «απαγορευμένες ζώνες» κάθε χώρας επειδή κυκλοφορούν βίαιοι μετανάστες μοιράζει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εν όψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για τους πρόσφυγες. Το δημοψήφισμα, σύλληψη του πρωθυπουργού Βίκτορ ‘Ορμπαν, υποτίθεται ότι αφορά το αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ευρωπαΐκή ‘Ενωση (ΕΕ) να επιβάλει ποσόστωση για την φιλοξενία προσφύγων στην Ουγγαρία. Αλλά οι επικριτές του Ορμπάν πιστεύουν ότι καλλιεργεί αβάσιμους φόβους προκειμένου να ενισχύσει την θέση του εντός και εκτός Ουγγαρίας.
Μια προεκλογική εκστρατεία που διαδίδει το μίσος κινδυνεύει να φέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στην Ευρώπη, διχάζοντας ακόμη περισσότερο τους ήδη διχασμένους ηγέτες και ενδεχομένως ενισχύοντας τις προσπάθειες του Ορμπάν να αμφισβητήσει το κατεστημένο σχηματίζοντας μια ομάδα με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται προεκλογικά είναι τόσο έντονη που ανάγκασε τουλάχιστον έναν ευρωπαίο ηγέτη να ζητήσει την αποβολή της Ουγγαρίας από την ΕΕ επειδή καλλιεργεί το μίσος.
Η Ουγγαρία φιλοξενεί μόλις λίγες χιλιάδες πρόσφυγες, όμως η στοχοποίησή τους έχει σαφή πολιτικά πλεονεκτήματα _ αποσπά την προσοχή από τα διογκωμένα προβλήματα, όπως η διαφθορά. «Δεν επιθυμούν ο λαός να συζητά για τα πραγματικά προβλήματα όπως η διαφθορά και η υγεία, αλλά για τους ανύπαρκτους μετανάστες», λέει στη βρετανι8κή εφημερίδα «Guardian» ακτιβιστής από την οργάνωση «Σκύλος με τις Δυο Ουρές» που ξεκίνησε ως σατιρική αλλά όσο η ατμόσφαιρα στη χώρα γινόταν πιο σκοτεινή, περιόρισε το χιούμορ προς χάρη της σοβαρότητας – και τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα δει τόσο μίσος σ’ αυτή τη χώρα», προσθέτει.
Ο «Σκύλος με τις Δύο Ουρές« διεξάγει εκστρατεία προκειμένου οι Ούγγροι να μην πάνε στις κάλπες γιατί ο μοναδικός τρόπος να υπονομευθεί η σχεδόν βέβαιη νίκη του είναι η υψηλή αποχή να θέσει ζήτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος.
Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για ρατσισμό, λέγοντας ότι η εκστρατεία βασίζεται αυστηρά σε στοιχεία. Δεν μπορεί όμως να υπερασπιστεί τους ίδιους της τους ισχυρισμούς, όπως τον χάρτη της Ευρώπης με τις «απαγορευμένες ζώνες». Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζολτάν Κοβάκς υποστήριξε ότι ο χάρτης βασίζεται σε επίσημες στατιστικές τις οποίες ουδέποτε επέδειξε ενώ μιλώντας στον «Guardian» παραδέχθηκε ότι ο χάρτης είναι παραπλανητικός.
Η προεκλογική εκστρατεία εξαπλώνει το δηλητήριο στη χώρα. «Ένα 14χρονο αγόρι από την φτωχότερη περιοχή της Ουγγαρίας είπε ότι ο όρος «μετανάστης» χρησιμοποιείται ήδη ως βρισιά ανάμεσα στα παιδιά, αντικαθιστώντας προηγούμενες βρισιές που ήταν κατά των γκέι και των Ρομά», λέει ο Ντεμέτερ Άρον από τη Διεθνή Αμνηστία.
Η μετανάστευση ευνοεί την Ουγγαρία η οποία εμφάνισε μια κρίση εργατικού δυναμικού παράλληλα με την προσφυγική. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νέοι κατευθύνονται στη δυτική Ευρώπη, υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.

Οι νεοφερμένοι πρόσφυγες βρίσκουν αμέσως δουλειά.

Η μετανάστευση όμως βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης του ‘Ορμπαν με την Ευρώπη. «Δεν επιθυμούμε να καλύψουμε τις θέσεις εργασίας με μετανάστες από άλλες κουλτούρες», λέει ο Κοβάκς.
Ο ‘Ορμπαν έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος ηγέτης των χωρών του Βίζεγκραντ _ Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία. Σε μια ΕΕ που αγωνίζεται να χειριστεί το Brexit, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, ο ‘Ορμπαν διέκρινε μια ευκαιρία για να καθιερωθεί. «Όταν μιλάμε για το πώς οραματιζόμαστε την πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Βουδαπέστη έρχεται στο νου συχνότερα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε.
Ο ‘Ορμπαν έκανε στροφή 180 μοιρών, ξεκινώντας ως ένας ένθερμος φιλελεύθερος πολέμιος του κομμουνισμού και επικριτής της Μόσχας και καταλήγοντας ευθυγραμμισμένος πολιτικά και οικονομικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Γνωρίζει καλά ότι το δημοψήφισμα μπορεί να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της ΕΕ σε μια εποχή που η ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και γνωρίζει ότι ο Πούτιν θα του είναι ευγνώμων γι’ αυτό», λέει ο Πέτερ Κρεκό, αναλυτής του ουγγρικού θινκ τανκ Πολιτικό Κεφάλαιο.
Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο δημοψήφισμα ο ‘Ορμπαν θα ανακηρυχθεί «ουσιαστικά νικητής» ακόμη και αν οι αντίπαλοί του ή η απάθεια καταφέρουν η αποχή να είναι υψηλή. Υψηλό όμως θα είναι το τίμημα της νίκης _ ο κοινωνικός ιστός της Ουγγαρίας _ το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί επικίνδυνο τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.