Τα σημεία στα οποία συγκλίνουν Ρωσία και Τουρκία -μεταξύ άλλων, μέχρι και στη συριακή κρίση- υπογραμμίζει η Άγκυρα στον απόηχο της συνάντησης Πούτιν και Ερντογάν, ευελπιστώντας σε οικοδόμηση στενών σχέσεων. Όσον αφορά τις δυτικές πρωτεύουσες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει μεν πως η επίσκεψη Ερντογάν είναι μήνυμα στη Δύση -λέγοντας πως «εάν η Δύση χάσει την Τουρκία, θα φταίνε τα δικά της λάθη»…

Την επομένη της πρώτης συνάντησης Ερντογάν και Πούτιν μετά το σχεδόν πολεμικό πολύμηνο κλίμα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούτσογλου εξύμνησε το κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και επανήλθε στις αιχμές εναντίον της Δύσης -και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- επιρρίπτοντάς της «λανθασμένη στάση» στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Με τη Ρωσία, έχουν παρόμοιες απόψεις όσον αφορά τη συριακή εκεχειρία και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu την Τετάρτη.

«Συμφωνούμε με τη Ρωσία στην ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία» συνέχισε, λέγοντας πως Άγκυρα και Μόσχα οικοδομούν έναν ισχυρό μηχανισμό για την εξεύρεσή της». Μέρος του μηχανισμού θα είναι αποστολή από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών που θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες.

Έδειξε επίσης στην πρόθεση της Μόσχας να άρει το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και είπε πως, αν χρειαστεί, θα υπογραφούν περισσότερες συμφωνίες για να διασφαλιστεί ο αγωγός TurkStream.

Αιχμές προς τη Δύση γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα

Με φόντο την επιδείνωση των τόνων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο Τσαβούσογλου απέρριψε πως η «βελτίωση στις σχέσεις» με τη Ρωσία νοείται ως «μήνυμα προς τη Δύση».

«Εάν η Δύση χάσει την Τουρκία» συνέχισε ο Τσαβούσογλου, «θα φταίνε τα δικά της λάθη, όχι οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο».

Επανήλθε δε στις επικρίσεις σε βάρος της ΕΕ για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σοβαρά λάθη αναφορικά με το πραξικόπημα» είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επιπλέον ότι «η υποστήριξη του τουρκικού λαού για την ΕΕ μειώθηκε ακριβώς εξαιτίας της στάσης της ΕΕ υπέρ του πραξικοπήματος».