«Πράγματι, μπορεί να γίνει λόγος για την εξάπλωση μιας κουλτούρας της πικρίας και του μίσους στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο πως το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί οι τζιχαντιστές του να προκαλέσουν ένα είδος εμφυλίου πολέμου στην Ευρώπη ανάμεσα σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, με απώτερο σκοπό τον θάνατο περισσότερων μουσουλμάνων. Το Ισλαμικό Κράτος κάνει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία, να σπείρει τον τρόμο και να προκαλέσει μια βίαιη αντίδραση κατά των μουσουλμάνων. Αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβεί» προειδοποιεί μιλώντας προς το «Βήμα» ο Αντονι Γκλις, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Ασφάλεια και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Γερμανία και στη Γαλλία.

«Για αυτόν τον λόγο τώρα»,
επισημαίνει ο βρετανός ακαδημαϊκός, «είναι απαραίτητο να καθησυχαστούν οι πολίτες μέσω της εφαρμογής ισχυρών μέτρων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής συγκέντρωσης πληροφοριών. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε, εξαιτίας της ηττοπάθειας ή μιας στρεβλής αντίληψης περί πολιτικών ελευθεριών, να συνεχίσουν να αισθάνονται οι πολίτες πως δεν είναι ασφαλείς. Ασφάλεια χωρίς ελευθερία μπορεί να υπάρξει, αλλά ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει. Και αυτό ισχύει για όλους, μουσουλμάνους και μη» υπενθυμίζει. Οσον αφορά την τρομοκρατία των αποκαλούμενων «μοναχικών λύκων», ο κ. Γκλις υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να χάνεται χρόνος με αυτό το ζήτημα, γιατί κατέληξε να αποτελεί μια δικαιολογία για αδράνεια».
Και εξηγεί: «Μοιάζει με την επίκληση ψυχικών ασθενειών από την πλευρά των Γερμανών για να εξηγήσουν τις δράσεις των συμπαθούντων του ISIS. Φυσικά και υπάρχουν πραγματικά παράφρονες και άτομα που ενεργούν μόνα τους. Αλλά οι ηγέτες του ISIS έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τους υποστηρικτές τους να σκοτώσουν πολίτες της Δύσης. Οπότε, ακόμη και αν δεν υπάρχει μια άμεση διαταγή σε κάποιον φανατικό οπαδό του ISIS, έχει δοθεί μια γενική διαταγή που πρέπει να ακολουθηθεί. Στην πραγματικότητα, η απουσία απόδειξης δεν αποτελεί απόδειξη της απουσίας. Ενώ είναι αλήθεια, θεωρώ, πως η ιδεολογία του ISIS προσφέρει μια «κάλυψη» σε όσους θέλουν να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα –ο ναζισμός προσέφερε την ίδια δυνατότητα σε σαδιστές φύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το καίριο ζήτημα είναι η καταστροφή της πολιτικής ιδεολογίας του ISIS. Τότε οι παράφρονες σαδιστές θα περιθωριοποιηθούν και ο χώρος δράσης τους θα περιοριστεί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ