Την ώρα που η Ευρώπη αγωνιά για το Προσφυγικό και το Brexit και οι Αμερικανοί μετρούν τις φραστικές αθλιότητες του Ντόναλντ Τραμπ και το ύψος της «προεκλογικής ενίσχυσης» που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον από τη Γουόλ Στριτ –43 εκατομμύρια δολάρια καταγράφηκαν -, το διαβόητο στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο που κατήγγειλε πριν από 55 χρόνια ο τότε πρόεδρος Αϊζενχάουερ και ξανάφερε στην επιφάνεια –αλλά όχι επιτιμητικά –τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έμεινε άνεργο. Εξασφάλισε ένα έκτακτο κονδύλι 3,4 δισ. δολαρίων για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Διασφάλισης» (ERI) και ένα πρόσθετο 1,9 δισ. αποκλειστικά για πολεμικά μέσα που προορίζονται να δοθούν στις «νέες μονάδες», συνολικά 4.000-5.000 στρατιώτες, που μέσα στο 2017 θα προστεθούν στους 35.000 Αμερικανούς οι οποίοι σταθμεύουν στην Ευρώπη. Το έκτακτο κονδύλι θα καλύψει το κόστος της συγκρότησης και παραμονής δύο «πολυεθνικών μεραρχιών» υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.
Ο φόβος της Μόσχας


Γιατί όλα αυτά; Διότι, λέει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τα κράτη της Βαλτικής είναι στο στόχαστρο της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει σήμερα τις «δυνατότητες» να αντιμετωπίσει μια ρωσική εισβολή. Γι’ αυτό πρέπει «να λάβει τα ανάλογα μέτρα». Ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Μπομπ Γουόρκ πλειοδοτεί και προσθέτει ότι «ίσως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο σύνολό τους (…) θα κληθούν να υποστηρίξουν τις μονάδες του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στις χώρες της Βαλτικής». Ο υφυπουργός ασφαλώς έχει υπόψη του τα συμπεράσματα σχετικής στρατιωτικής μελέτης του (συντηρητικού) κέντρου της RAND Co. Οι ρωσικές δυνάμεις, σημειώνει, «μπορούν να καταλάβουν τις δύο πρωτεύουσες, Ταλίν και Ρίγα, σε 60 ώρες».

«Ποιος όμως λέει ότι η Ρωσία θέλει να εισβάλει στην Εσθονία ή στη Λετονία;»
διαμαρτύρεται ο καθηγητής Λεονίντ Μπερσίντσκι, διευθυντής του γραφείου στρατιωτικών εκτιμήσεων του κέντρου Bloomberg. Το Κρεμλίνο, γράφει, δεν έδειξε «ως σήμερα» ότι αισθάνεται να απειλείται από κράτος της Βαλτικής ώστε να του επιτεθεί. Οταν το καλοκαίρι του 2008 αντιλήφθηκε ότι η Γεωργία «μπορούσε να αποτελέσει απειλή» για την ασφάλειά της, η Ρωσία «έδρασε όπως έδρασε». Αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να εισβάλει στα κράτη της Βαλτικής, «θα το είχε ήδη πραγματοποιήσει».
Η χαρά των στρατηγών


Οι ρωσικές δυνάμεις στα δυτικά ρωσικά σύνορα είναι «πολύ ισχυρότερες αριθμητικά και σε δύναμη πυρός από οποιαδήποτε δύναμη θα μπορούσε να παρατάξει το ΝΑΤΟ και η ρωσική αεροπορία στη Σύρια εντυπωσίασε πολλούς» γράφει στο «Politico» ο αναλυτής Ελμπριτζ Κόλμπι. «Κανένας από τους κινδυνολόγους που υποστηρίζουν αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη δεν εξηγεί γιατί ο Πούτιν θα ήθελε να εισβάλει στα βαλτικά κράτη» γράφει ο Μπερσίντσκι. Και εμμέσως δίνει απάντηση στην κινδυνολογία. «Αυξημένα στρατιωτικά κονδύλια, νέα όπλα, περισσότερες ευκαιρίες και γυμνάσια σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη πάντοτε ελκύουν τους στρατηγούς».

Απειλές και προκλήσεις
Ιρανικοί πύραυλοι και δικαιολογίες για μικρά παιδιά

Το Κρεμλίνο αισθάνεται μια απειλή. Την πρόβαλε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξει «ρωσική απάντηση». Την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο «ενεργοποίησε» το αντιπυραυλικό σύστημα στη ναυτική αμερικανική βάση στο Ντεβέσελου της Ρουμανίας. Θα κοστίσει 800 εκατ. δολάρια, θα επανδρωθεί με 350-500 αμερικανούς στρατιωτικούς και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στο τέλος του 2018. Μια άλλη, στη Ρετζικόβα της Πολωνίας, ενεργοποιείται σήμερα Κυριακή. Ο Στόλτενμπεργκ πρόβαλε ως δικαιολογία το Ιράν (!), που «εξακολουθεί να κατασκευάζει και να αποθηκεύει βαλλιστικούς πυραύλους», μια «απειλή» την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει το ΝΑΤΟ, είπε. Το γεγονός ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν του απαγορεύει να κατασκευάζει πυραύλους αγνοήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Οχι όμως και από σχολιαστές ευρωπαϊκών ΜΜΕ και εντύπων, μάλιστα το γερμανικό «Spiegel» έγραψε σαρκάζοντας τις δικαιολογίες ότι «ούτε τα μικρά παιδιά» τις δέχονται.
Το σύστημα που εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία «οπωσδήποτε δεν είναι αμυντικό» δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος Πούτιν. «Αποτελεί εξάρτημα της στρατηγικής πυρηνικής δυνατότητας των ΗΠΑ. Και πρόσθεσε: «Αποτελεί ένα ακόμη βήμα του ΝΑΤΟ που σκοπεύει να οξύνει τη διεθνή ένταση και να βάλει τη Ρωσία σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε αυτή την κούρσα». Την εικόνα συμπλήρωσε το υπουργείο Αμυνας. Η Ρωσία «θα απαντήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ με νέο σταθμό ραντάρ στην Κριμαία» έγραψε στην ιστοσελίδα του.

«ΒΡΕΧΕΙ ΔΟΛΑΡΙΑ»
Εκτακτο κονδύλι 3,4 δισ. δολαρίων για την «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Διασφάλισης» και ένα πρόσθετο 1,9 δισ. για πολεμικά μέσα που προορίζονται για τις «νέες μονάδες» δόθηκε στο στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

«Ποιος λέει ότι η Ρωσία θέλει να εισβάλει στην Εσθονία ή στη Λετονία;» διαμαρτύρεται ο καθηγητής Λεονίντ Μπερσίντσκι, διευθυντής του γραφείου στρατιωτικών εκτιμήσεων του Κέντρου Bloomberg.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ