Ελπίδες για υποχώρηση του λαϊκού ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε μια δημοσκόπηση του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα που οργανώθηκε σε 481 αμερικανικά πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές.
Ρωτήθηκαν 18.310 σπουδαστές και 2.822 πανεπιστημιακοί πρώτον, αν πιστεύουν είτε αν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ρατσισμός στο ανθρώπινο περιβάλλον τους και, δεύτερον, αν βλέπουν να υποχωρούν ή να ενισχύονται στην κοινωνία ιδέες είτε πράξεις οι οποίες συντηρούν και τρέφουν τον ρατσισμό.
Το 75.4% των σπουδαστών αναγνωρίζει ότι «υπάρχει γύρω μας ρατσισμός» αλλά ένα ποσοστό ως 66% βλέπει να υποχωρεί, ιδιαίτερα οι ιδέες που συντηρούν τον ρατσισμό. Μια ανάλογη δημοσκόπηση του ίδιου πανεπιστημίου το καλοκαίρι του 2013 είχε δώσει αρνητικά αποτελέσματα. Μόνο το 52% αναγνώριζε ότι υπάρχουν ρατσιστικές ιδέες/πράξεις και μόλις το 32.7% διαπίστωνε υποχώρηση της ρατσιστικής πρακτικής και «ιδεολογίας». Η δημοσκόπηση του 2013 έγινε σε μικρότερο αριθμό σπουδαστών και δεν είχε επεκταθεί στους πανεπιστημιακούς.
Η πρόσφατη, του περασμένου Σεπτεμβρίου, δημοσκόπηση πανεπιστημιακών οδηγεί σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Οι ενήλικες, άτομα ηλικίας 35-60 ετών, είναι σε γενικές γραμμές αντιρατσιστές αλλά αμφιβάλλουν αν η κοινωνία γενικά είναι είτε αν θα γινει. Το 81% αναγνωρίζει ότι υπάρχει ρατσισμός διαφόρων βαθμίδων στην Αμερική αλλά μόλις το 47% αναγνωρίζει ότι υφίσταται υποχώρηση των ρατσιστικών ιδεών και των ρατσιστικών πράξεων στην αμερικάνικη κοινωνία.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του περασμένου Σεπτεμβρίου ο καθηγητής Brend Lovitt του Foundation Croll for Social Reserch του Σιατλ τονίζει ότι οι νεότερες ηλικίες των μορφωμένων Αμερικανών «δείχνουν να αποκήρυξαν το ρατσιστικό άρμα» στο οποίο ήταν δεμένοι οι πατέρες τους και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που σημειώθηκαν εντυπωσιακά ρατσιστικά εγκλήματα σε όλη την Αμερική τα οποία πήραν και μεγάλη δημοσιότητα. Ο καθηγητής Lovitt αποκρούει τις απόψεις εκείνων που θεωρούν «στιγμιαία» και «συμπτωματικά» τα θετικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης και, αντίθετα, προβλέπει ότι «εφ’ όσον συνεχιστεί αυτή η αντιρατσιστική στροφή της νέας γενιάς των(μελλοντικών) ελίτ» ο ρατσισμός θα περιοριστεί σε «απλά μεμονωμένα κρούσματα» στα τέλη της δεκαετίας του 2030.