Η αναμενόμενη εγκατάσταση 190.000 προσφύγων στη Σουηδία το 2015 ενίσχυσε την δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες _ ένα εθνικιστικό κόμμα που εξαιτίας της εναντίωσής του στην μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας και των ριζών του στην άκρα δεξιά αποφεύγεται από τα άλλα σουηδικά κόμματα _ είναι πλέον τρίτοι σε δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας, με 49 βουλευτές. Η δημοτικότητά τους θεωρείται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, με τις δημοσκοπήσεις να υπολογίζουν ότι θα λάμβαναν το 17,6% των ψήφων αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ποσοστό αυξημένο κατά 4,6 πόντους από τις εκλογές του 2014. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό για την Σουηδία, χώρα όπου συνηθίζεται να εκλέγονται συνασπισμοί κομμάτων.
Η Σουηδία, που έχει πληθυσμό μικρότερο από 10 εκατομμύρια, αναμένεται να δεχτεί ως και 190.000 πρόσφυγες το 2015 _ αριθμός που ξεπερνά τους 100.000 του προηγούμενου έτους. Ως χώρα, έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος στην Ευρώπη, και ήταν η πρώτη στην ήπειρο που προσέφερε ιθαγένεια σε πρόσφυγες από την Συρία.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι η μοναδική φωνή στο σουηδικό κοινοβούλιο που υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων είναι μη βιώσιμος. Ισχυρίζονται ότι με την έλλειψη στέγης και την υψηλή ανεργία που αντιμετωπίζει η χώρα, οι ανάγκες των Σουηδών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τα άκρα, αποφεύγοντας οποιονδήποτε συσχετισμό με τις ναζιστικές ρίζες ιδρυτικών μελών τους. Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα μετανάστευσης και ιθαγένειας Μάρκους Βίχελ δήλωσε: «Μας θεωρούσαν εξτρεμιστικό κόμμα, αλλά από τότε που μπήκαμε στο κοινοβούλιο, ο κόσμος είδε ότι δεν είμαστε πολύ διαφορετικοί από τα άλλα κόμματα, απλώς θέλουμε να μειώσουμε την μετανάστευση».
Παρά τις ρητορικές προσπάθειες των Σουηδών Δημοκρατών να εμφανιστούν μετριοπαθείς, οι ενέργειες μελών του κόμματος δείχνουν το αντίθετο. Τοπικές οργανώσεις του κόμματος, για παράδειγμα, μοίρασαν φυλλάδια που φανερώνουν την τοποθεσία κέντρων υποδοχής μεταναστών, την οποία η κυβέρνηση σκόπευε να διατηρήσει μυστική.