Σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα επίπεδα, από τον εμπορικό και τον οικονομικό ως και τον πολιτιστικό τομέα. Ειδικά για τους έλληνες επιχειρηματίες η επέκταση σε αυτή την αγορά είναι μια νέα διέξοδος για να ξεφύγουν από την απραγία που κυριαρχεί στη χώρα μας λόγω της κρίσης.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα που επενδύει σημαντικά κονδύλια για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της, στοιχεία που θέλουν να εκμεταλλευθούν οι έλληνες αλλά και ξένοι επενδυτές από όλον τον κόσμο.
Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μέχρι στιγμής μικρή αλλά τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Μπακού, γίνονται πιο έντονες προσπάθειες για εξωστρέφεια στη συγκεκριμένη χώρα. Ειδικά, μετά την απουσία επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα λόγω κρίσης, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις γούνες, στα φάρμακα και στον ιατρικό εξοπλισμό, στις κατασκευές, στους σωλήνες, στον τουρισμό και στα τρόφιμα έχουν παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν ή στοχεύουν να επεκταθούν εκεί.
Μετά την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΣΦΑ από την κρατική SOCAR αλλά και τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, οι αζέροι επενδυτές προσανατολίζονται προς την Ελλάδα και οι διμερείς σχέσεις φαίνεται ότι θερμαίνονται. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, «είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η συνεργασία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία».
Συμφωνίες για εξαγωγές


Μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια οι Ελληνες να έχουν μικρή παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά αυτό το διάστημα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είναι το σωστό timing για την είσοδο των ελλήνων επιχειρηματιών. Μάλιστα, οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το 2015 στο Μπακού και η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Aegean Airlines Ελλάδας -Αζερμπαϊτζάν αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας των ελλήνων επιχειρηματιών σε αυτή τη μακρινή αλλά πολλά υποσχόμενη χώρα.
Πριν από λίγους μήνες διοργανώθηκε επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ στο Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί έλληνες επιχειρηματίες έκαναν επαφές και συνήψαν συμφωνίες με τοπικούς συνεργάτες ή είναι κοντά στο να κλείσουν deal για εξαγωγές, μεταξύ των οποίων Αλουμύλ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Space Hellas, Ελληνικά Καλώδια, Diamonds, Optima, GP Construction, Nomos Travel κ.ά.
Αναφέρεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Αζερμπαϊτζάν ανήλθε σε 11,078 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγώγιμων ειδών καταλαμβάνουν οι σωλήνες, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι πέτρες (πρόκειται για εξαγωγή διακοσμητικής πέτρας για επένδυση ξενοδοχειακής μονάδας στο Αζερμπαϊτζάν), τα γλυκά, τα ενδύματα από γούνα, τα χαρτικά, οι συσκευές κλιματισμού κ.ά. Οι τομείς στους οποίους οι Ελληνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επεκταθούν στο Αζερμπαϊτζάν είναι οι εξαγωγές φρούτων, ελαιολάδου, φέτας και γενικά τροφίμων, φαρμάκων, οικοδομικών υλικών, καλλυντικών, η δραστηριοποίηση στις κατασκευές, στον τουρισμό, η συνεργασία στη ναυτιλία και στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της γεωργίας.
Πολιτισμικές σχέσεις


Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων, η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και το Ιδρυμα Heydar Aliyev, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, διοργανώνουν φιλανθρωπική καλλιτεχνική παράσταση αζερικής μουσικής και χορού από το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Με την παράσταση στο Ηρώδειο κορυφώνεται το εφετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων. Η σημαντικότητα της παράστασης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι θα παραστεί η πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, πρόεδρος του Ιδρύματος Ηeydar Αliyev και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων Baku 2015.

HeliosPlus