Διεφθαρμένος, χρήστης ναρκωτικών, τζογαδόρος, γυναικάς και ένοχος «αντεπαναστατικών φραξιονιστικών πράξεων» είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους στόλισε ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας τον θείο του που «εκκαθάρισε» από το πόστο του υπ’ αριθμόν δύο της χώρας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τη σύλληψη του Τσανγκ Σονγκ Τάεκ, του 67χρονου συζύγου της αδερφής του πατέρα του, σε μια άνευ προηγουμένου δημόσια και δηλητηριώδη καταγγελία.
Βίντεο που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση δείχνει μέλη του Πολιτικού Γραφείου να καταγγέλλουν δημοσίως τον Τσανγκ για τα εγκλήματά του και στη συνέχεια να τον βγάζουν σηκωτό από την αίθουσα.
Ακολουθώντας το πρότυπο του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, ο Κιμ προσπαθεί να εξαφανίσει την ύπαρξη του Τσανγκ από την σύγχρονη ιστορία της Βόρειας Κορέας: η μορφή του σβήνεται επιμελώς από φωτογραφίες και βίντεο, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Χαρακτική είναι η περίπτωση ενός παλαιού ντοκιμαντέρ – κάτι σαν τα «επίκαιρα» που προβάλλονταν παλαιότερα στις κινηματογραφικές αίθουσες – το οποίο επαναπροβλήθηκε στην τηλεόραση. Αυτή τη φορά όμως, σε όλα τα πλάνα που εμφανιζόταν ο άλλοτε πανίσχυρος θείος του Κιμ, είναι «εξαφανισμένος». Με τη βοήθεια απλών ( έως απλοΐκών ) τεχνικών σε υπολογιστή το ντοκιμαντέρ ξαναμονταρίστηκε και ο θείος σβήστηκε: στη θέση του υπάρχει ένα κενό.
Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που είναι περίπου 30 ετών, διαδέχθηκε τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ-ιλ, τον Δεκέμβριο του 2011, πολλοί πίστευαν ότι ήταν υποχείριο του Τσανγκ. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όμως απέκλεισαν τελείως μια τέτοια πιθανότητα.
Η ερμηνεία των γεγονότων διαφέρει ανάμεσα στους αναλυτές. Μερικοί πιστεύουν ότι ανήκουν στη σφαίρα των αλλόκοτων αποφάσεων που παίρνει ο Κιμ, οι οποίες κυμαίνονται από την εμφάνισή του σε συναυλία όπου χόρευαν ήρωες του Ντίσνεϊ ως την φιλία του με τον μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν.
«Η κακή κρίση των αποφάσεων αυτών δείχνει ότι είναι περιτριγυρισμένος από «γέσμεν»», λέει ο αναλυτής Τζόσουα Στάντον στους «Times» του Λονδίνου. «Πιθανώς ο Τσανγκ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στη Βόρεια Κορέα που προσπάθησε να του πει όχι».
Αλλοι όμως ερμηνεύουν την απομάκρυνση του Τσανγκ ως δείγμα της αυξανόμενης εμπιστοσύνης του Κιμ στον εαυτό του για να καθιερώσει ένα κύκλο συμβούλων που θα ανήκουν στη δική του γενιά. «Θα δούμε πολλές απομακρύνσεις. Την επόμενη πενταετία, θα αλλάξουν οι πάντες στην κορυφή», λέει ο Αντρέι Λανκόφ από το Πανεπιστήμιο Κουκμίν στη Σεούλ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.
Η είδηση της απομάκρυνσης του Τσανγκ από το πόστο του και της εκτέλεσης δύο στενών συνεργατών του έγινε γνωστή από τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας την περασμένη εβδομάδα. Όμως η σφοδρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε και η ταπείνωση που υπέστη εξέπληξαν ακόμη και τους ειδικούς σε όσα συμβαίνουν στη σταλινική αυτή χώρα.
«Ο Τσανγκ προσπάθησε απελπισμένα να σχηματίσει μια φράξια εντός του κόμματος, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση για τον εαυτό του και κερδίζοντας όσους είχαν αδύναμη πίστη και τους κόλακες», αναφέρει είδηση από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Ο Τσανγκ και οι οπαδοί του δεν δέχονταν ειλικρινά την γραμμή και τις πολιτικές του κόμματος… Επηρεασμένος από τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, ο Τσανγκ διέπραξε παρατυπίες, είναι διεφθαρμένος και έζησε μια άσωτη και εξαχρειωμένη ζωή».